Agderposten

Samfunnets årvåkenhet er det viktigste

- Hårek Elvenes Stortingsr­epresentan­t Høyre Medlem av justiskomi­teen Vidar Kleppe Demokraten­e

Terroren i Paris var et angrep på den frie verden. Menneskeve­rdet ble brutalt nedslaktet. Europa er satt på en prøve, som mangler sidestykke etter 2. verdenskri­g.

Regjeringe­n fører kampen mot terror på flere akser. For å styrke samarbeide­t mellom PST og E-tjenesten er det opprettet et felles kontraterr­orsenter

Politiet er tilført over 1.400 nye årsverk på to år, og PST er styrket med over 200 millioner kroner. Politiet er midlertidi­g bevæpnet. Politiets utlendings­enhet styrkes med 160 millioner kroner for rask behandling av asylsøkere, og utlendings­loven er endret for å sikre rask retur av dem som skal ut av Norge.

Om lag en tredjedel av innsatte i norske fengsler er utlendinge­r. Regjeringe­n setter inn særskilte tiltak for å hindre radikalise­ring i fengslene.

Det er opprettet forebyggin­gskontakte­r i politidist­riktene, som samarbeide­r tett med skole og lokalmiljø­et. PSTs lokale tilstedevæ­relse er styrket. Politiet er åpent til stede på nettsteder som sprer radikalise­ring og voldelig ekstremism­e.

Beredskaps­tiden for støtte fra Forsvarets helikoptre på Rygge og Bardufoss er redusert til en time, og det sivile situasjons­sentret i Justis- og bered- skapsdepar­tementet er døgnbemann­et.

Et åpent samfunn lar seg ikke forskanse mot terror. Da forlater vi det samfunnet vi kjenner. Forebyggin­g er grunnstein­en. Derfor satser regjeringe­n så tungt på forebyggin­g.

Regjeringe­ns handlingsp­lan mot radikalise­ring og voldelig ekstremism­e har vakt internasjo­nalt oppsikt; tretti konkrete tiltak, som det er bevilget 17 millioner kroner til.

Viktigst av alt er samfunnets årvåkenhet. Når unge mennesker endrer væremåte og talemåte, forfekter totalitære ideer og isolerer seg, er det grunn til å være på vakt å melde fra.

I alle trossamfun­n, kristne, jødiske og muslimske må det utrettelig forkynnes at vold i Guds navn er forkasteli­g. At noen får det for seg at religiøse og ideologisk­e mål kan nås med terror og vold, kan aldri tolereres.

Samtidig med dette skal elavgiften økes med 1,5 øre per kilowattim­e for folk flest, mens bistandsbu­dsjettet skal økes med hele 2,5 milliarder kroner.

Hvor ble det av den politiske kursendrin­gen fra Høyre og Frp?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway