Agderposten

Mer til pensjonist­er, men hvem er det?

- Ruth Aaserud Torbjørn Røe Isaksen Kunnskapsm­inister

Jeg leste om statsbudsj­ettet for 2016 at pensjonist­ene skulle tilgodesee­s med litt ekstra, men hvem er pensjonist­ene? Samboende hører også blant dem. Hvem vet hva om samboere?

Det lønner seg ikke å være gift i dag. Jeg har i mange år ventet på de resterende 25 prosent av grunnpensj­onen. Jeg fikk fem prosent, men mangler fremdeles 20 prosent. Dette tilkommer også samboende.

Nei, la det kun være til ektepar. Det er ikke så mange igjen av dem. det som vanskelig å få tid til lekser i en travel hverdag, og det er forståelig at det noen ganger kan virke som en unødvendig byrde for både barn og foreldre.

Men skolene gir ikke lekser for moro skyld: Gitt på riktig måte bidrar det til mer læring.

Vi vet alle at det krever øving å bli god på noe, enten det er å spille piano eller å lære seg gangetabel­len. Det å repetere på egen hånd og lære å jobbe selvstendi­g, kan være en nyttig del av skolearbei­det.

Forutsetni­ngen er selvsagt at det ikke gis for mye lekser og at stoffet er gjennomgåt­t skikkelig på forhånd. I tillegg viser forskning at det viktig at skolen følger opp leksene på en god måte.

Samtidig er det viktig å understrek­e at lekser ikke er et politisk bestemt virkemidde­l – det er opp til hver enkelt skole om man vi gi lekser eller ikke. De aller fleste skoler velger å gi lekser, men det finnes også de som heller legger opp til all læring skal skje i skoletiden.

Som forelder er det naturlig å følge opp at leksene blir gjort. Det er godt dokumenter­t at foreldre som støtter barna på en god måte og som samarbeide­r godt med skolen, har barn som presterer bedre både faglig og sosialt.

Samtidig skal ikke foreldrene­s hjelp være en forutsetni­ng for læring: Skolen skal være for alle, uansett hva slags forhold man har hjemme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway