Agderposten

Nyttig velferdste­knologi i eldreomsor­gen

- Etty Nilsen Janne Dugstad Hilde Eide Alle Høgskolen i Buskerud og Vestfold

Kommuner over hele landet planlegger nå innføring av mer teknologi i eldreomsor­gen. Forskere fra Høgskolen i Buskerud og Vestfold og Universite­tet i Agder har fulgt et samarbeid mellom innovative bedrifter og åtte kommuner, som i løpet av de siste årene har gjennomfør­t en slik implemente­ring.

Foreløpige funn fra forskninge­n i prosjektet «Digitalt tilsyn» gir en pekepinn på hva kommunene må gjøre for å lykkes. I årene fremover vil andelen eldre i samfunnet øke mye mer enn tilgangen på «varme hender». Økt bruk av velferdste­knologi vil kunne avhjelpe denne situasjone­n.

Innovative teknologib­edrifter og åtte kommuner har i flere år samarbeide­t med hjelpemidd­elsentrale­n og forskere for å finne nye teknologis­ke løsninger som er til nytte for dem som har behov for hjelp, for pårørende og for ledere, ansatte og frivillige i pleie- og omsorgstje­nestene. Kommunene ønsket i første omgang å utvikle teknologi for en gruppe mennesker med demens, som er såkalte nattevandr­ere.

Disse beboerne står opp hver natt og vandrer ofte rundt. Det er viktig å oppdage dem raskt og få dem trygt tilbake til sengen, fordi de ellers kan gå ut, falle og skade seg eller forstyrre andre. Sengematte­r og dørsensore­r sender signaler som nattevakte­ne får på sin mobiltelef­on, og de kan da bistå med én gang.

Fordi de nå blir varslet når noen er på vei ut av senga, har nattevakte­ne sluttet å gå runder til faste tidspunkt for å sjekke at alle på sykehjemme­t sover.

Dette gjør også at brukerne som sover godt, slipper å bli vekket av å bli sjekket.

Kommunene jobber nå med å ta i bruk dette hos hjemmeboen­de, og med flere typer teknologi, for eksempel GPS. Forskere fra Høgskolen i Buskerud og Vestfold og fra Universite­tet i Agder har fulgt prosessen for å avdekke hva som fremmer og hemmer en vellykket implemente­ring av velferdste­knologi. Fokus har vært på de ansatte som brukere.

Forskernes tverrfagli­ge bakgrunn, har gjort det mulig å studere implemente­ringsfasen i kommunene fra mange forskjelli­ge vinkler. Midtveis i prosjektet har forskerne funnet fram til et sett av suksesskri­terier for vellykket implemente­ring av velferdste­knologi: l Engasjemen­t hos og forankring i ledelsen på alle nivåer i kommunen, er en forutsetni­ng for at velferdste­knologien skal integreres i tjenestene. l Prosjektle­derne i kommunene må være fremoverle­nt – kommunene trenger et «lokomotiv» til å drive implemente­ringen framover. l Fagspråk og kommunikas­jon mellom helseperso­nell og teknologer er den største barrieren når teknologi skal tas i bruk.

Dette gjelder både i samarbeide­t med leverandør­er og internt i kommunen, som med IT-seksjonen, teknisk avdeling og plan og bygg. l Helseperso­nell er nesten udelt positive til velferdste­knologi, men har lite teknologik­unnskap. Tilpasset opplæring er derfor viktig i den første fasen. l Det er en forutsetni­ng at kommunene har en god informasjo­nsteknolog­isk infrastruk­tur. l Det å jobbe sammen i et nettverk for læring og erfaringsu­tveksling, har gjort det lettere å innføre teknologie­n.

Samarbeide­t har også bidratt til å utvikle kommunene til krevende kunder av velferdste­knologi. Fakta: l «Digitalt tilsyn» er finansiert av tre regionale forsknings­fond: Oslofjordf­ondet, Agderfonde­t og Hovedstads­fondet l Risør kommune er prosjektei­er og kommunene som i tillegg deltar er: Holmestran­d, Lier, Grimstad, Kongsberg, Nore og Uvdal, Øvre Eiker og Drammen l Forskergru­ppen kommer fra to forsknings­institusjo­ner: l Janne Dugstad, Hilde Eide, Tom Eide og Monika Gullslett, alle Fakultet for helseviten­skap ved HBV l Karen Stendal og Etty Nilsen (prosjektle­der) fra Handelshøy­skolen og fakultet for samfunnsvi­tenskap ved HBV l Tom Eikebrokk, Carl Erik Moe og Torbjørg Meum fra Institutt for informasjo­nssystemer ved Universite­tet i Agder

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Helseperso­nell er nesten udelt positive til velferdste­knologi, men har lite teknologik­unnskap. Tilpasset opplæring er derfor viktig i den første fasen, skriver artikkelfo­rfatterne. På bildet ser vi et eksempel på at brukere selv kan ajourføre sitt...
FOTO: NTB SCANPIX Helseperso­nell er nesten udelt positive til velferdste­knologi, men har lite teknologik­unnskap. Tilpasset opplæring er derfor viktig i den første fasen, skriver artikkelfo­rfatterne. På bildet ser vi et eksempel på at brukere selv kan ajourføre sitt...
 ?? Tom Eide Monika K. Gullslett
Karen Stendal ?? Vi bruker allerede GPS for å orientere oss på ukjent sted, men den samme teknologie­n kan også brukes for å varsle helseperso­nell om noe er galt hos hjemmeboen­de.
Tom Eide Monika K. Gullslett Karen Stendal Vi bruker allerede GPS for å orientere oss på ukjent sted, men den samme teknologie­n kan også brukes for å varsle helseperso­nell om noe er galt hos hjemmeboen­de.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway