Agderposten

Den viktige sjek

Når hunden din begynner å bli lutrygget og tisser både her og der, bør du sjekke om det er kreft i prostata.

-

Ja, du leste riktig. November er måneden hvor både menneskeha­nner og hanndyr bør sjekke prostata. Kampanjen «Movember» mobilisere­r menn til å gro bart til støtte for menns helseprobl­emer. Men prostatapr­oblemer finnes også blant de firbeinte hannene.

– Hva er egentlig prostata?

Hunde og katte-prostata er et organ som ligger ved utførselsg­angen av urinblæren, og omslynger en del av urinrøret. Hos hund og katt er det den eneste kjertelen som produserer væsken som sæden transporte­res i ved sædavgang. I motsetning til hos mennesker som har flere slike hjelpekjer­tler.

– Ukastrerte hanndyr har større risiko for å utvikle prostatapr­oblemer, da kastrering fører til at kjertelen minsker mye i størrelse. I Norge er det mest vanlig problemsti­lling hos hunder, da hannkatter ofte blir kastrert, og derfor ikke utvikler prostatapr­oblemer, sier dyrlege Solvejg Knagenhjel­m.

I utlandet hvor kastrering av hannhund er vanligst, er det ikke prostatapr­oblem hos hund i like stor grad som her.

– Men kastrering hindrer ikke problemer 100 prosent, presiserer dyrlegen.

– Må tas alvorlig

Alderen der problemene først viser seg er fra omtrent seks år og oppover.

– Vi har tre grupper prostatapr­oblemer: forstørrel­se, betennelse og kreft. Alle tre må tas alvorlig, og uten behandling kan disse føre til andre problemer, sier Knagenhjel­m.

Forstørrel­se (hyperplasi) er mest vanlig blant disse tre. Dette er ikke kreft, men godartet forstørrel­se av vevet.

– Den fører til ubehag for dyret, da

 ??  ?? Hunden Scott poserer gjerne med løsbart til ære for firbeinte med prostatapr­oblemer. Movember – novemberka­mpanjen for menns helse, er s
Hunden Scott poserer gjerne med løsbart til ære for firbeinte med prostatapr­oblemer. Movember – novemberka­mpanjen for menns helse, er s

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway