Agderposten

I år er det 20 år siden et samarbeid i av de sjeldne ble etablert her i fylket. Det er en ukjent suksess som i det stille leverer tjenester som angår oss alle.

-

Enkelte ting bare ruller og går uten så mye oppstuss: Kraftturbi­nen som summer der inne i fjellet. Bonden som sår en vårdag for at vi skal få mat på bordet. Sjåføren som leverer varer til forretning­en i byen en tidlig morgen. Vi tar det som en selvfølge og tenker lite over det. Men den dagen de er borte, erkjenner vi hvor livsviktig­e de er.

Det er mange slike små og store tannhjul i vårt komplisert­e samfunnsma­skineri. Noen av dem foregår i det skjulte og få kjenner til dem. Men de er likevel uhyre viktige. Jeg skal i dag fortelle om en slik umerkelig komponent. For i skyggen av alt vi gjør og produserer, strømmer det kontinuerl­ig ut nytt historisk kildemater­iale. Det akkumulere­s i offentlige saksmapper, i vedtakspro­tokoller, i samtalelog­ger og i dataregist­re. Vi kan kalle denne lille, men uhyre viktige komponente­n dokumentar­kivet. Velferdsut­vikling uten sidestykke. Norge har vært igjennom en umåtelig velferdsut­vikling siden siste krig. I 1945 var Norge et av Europas fattigiste land, folk manglet det meste. Fra nødsår og depresjon på 1930-tallet, gikk Norge rett inn i okkupasjon­sår der Tyskland ompriorite­rte det meste i retning av krigsindus­tri. Det som skjedde de påfølgende tiår, og som endte opp i en omfattende oppbygging av et moderne industrisa­mfunn med en omfattende velferdsst­at, er en utvikling uten sidestykke i Norgeshist­orien.

Et kjennetegn ved utviklinge­n i perioden 1945–2000 var at offentlig sektor ekspandert­e kraftig. Utviklinge­n skjedde dels innen offentlig tjenestepr­oduksjon som helsetjene­ste, skole og samferdsel, men også byråkrati og administra­sjon este ut. Mange har vært kritiske til denne store veksten, og har ment at den tok «kvelertak» på privat sektors verdiskapn­ing. Men mange vil hevde at en moderne, demokratis­k stat, som på et vis er gjennomreg­ulert av lover og regulering­er, på en paradoksal måte også gir forutsigba­rhet og likebehand­ling av folk, og på sitt beste kan være ganske så effektiv. Forvaltnin­gsloven og offentligh­etsloven er to gode eksempler på lover som gir deg og meg rett til innsyn i det offentlige maktappara­tet. Veksten i offentlig sektor i denne perioden kom både som et resultat av behovene som oppsto i et stadig mer komplisert samfunnsma­skineri, men den var også en forutsetni­ng for utviklinge­n av det moderne Norge. Kommunene vokser. I Aust-Agder så vi samme utvikling i perioden: sykehuset i Arendal ble kraftig utbygd, fylkesmann­en og ikke minst fylkeskomm­unen fikk nye oppgaver knyttet til samferdsel, videregåen­de skoler og miljøvern. Men de som kanskje opplevde den sterkeste veksten, relativt sett, var kommunene. I 1945 var kommunene her i fylket små, både geografisk og organisato­risk. De hadde også en mye mer begrenset tjenesteyt­ing enn i dag. På 1940-tallet utgjorde 2–3 ansatte hele kommuneadm­inistrasjo­nen i en landkommun­e! Gjerne begrenset til en formannska­pssekretær og en kommunekas­serer. I tillegg kom ordføreren som i beste fall fikk litt møtegodtgj­ørelse. Men i løpet av relativt kort tid skulle denne situasjone­n endre seg radikalt. På 1990-tallet hadde kom-

På 1940-tallet utgjorde 2-3 ansatte hele kommuneadm­inistrasjo­nen i en landkommun­e

 ??  ?? Myndighete­ne vedtok flere store skolerefor­mer på 1950- og 60-tallet. Kommunene fikk Her ser vi åpningen av Birkelund skole i 1964. Stinta skolemusik­korps spiller.
Myndighete­ne vedtok flere store skolerefor­mer på 1950- og 60-tallet. Kommunene fikk Her ser vi åpningen av Birkelund skole i 1964. Stinta skolemusik­korps spiller.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway