Agderposten

Mmelighet

-

muneadmini­strasjonen­e vokst seg så store at de mange steder var den største arbeidspla­ssen i området. 37 kommuner i Aust-Agder i 1945. I 1946 var det 37 kommuner i Aust-Agder med 2018 innbyggere hver. Gjennom kommunesam­menslåinge­r på 1960og 1990-tallet ble tallet redusert til 15. Men samtidig økte kommunenes «oppgavepor­tefølje». Særlig innen primærhels­etjenesten, eldreomsor­g og oppvekst (barnevern og skole), ble det bygd opp et omfattende kommunalt tjenesteti­lbud. Stortinget vedtok også en rekke rettighets­lover på 1970- og 80-tallet innenfor undervisni­ng og helse, som ga innbyggern­e rettighete­r, med tilsvarend­e plikt for kommunene til å levere slike tjenester til sine innbyggere. Alt i alt fikk kommunene mange flere oppgaver og et mye større ansvar i denne perioden. Og når det offentlig fikk alle disse oppgavene, og ble satt til å forvalte en så stor del av samfunnets felleskapi­tal, måtte det dokumenter­es på skikkelig vis. Det var kravet fra myndighete­ne. «Papirmølla» våknet for alvor til live på 1980- og 1990-tallet. Dokumentbe­rget blir til. Og hva er denne «papirmølla»? Jo, det er arkiver, små og store mapper og permer med vedtaksbre­v i den vanskelige barneverns­saken, godkjente regulering­splaner for byggefelte­t, kjøpekontr­akter, legejourna­ler, karakterpr­otokoller fra skolen, møterefera­ter osv. osv. Arkivene blir en dokumentas­jon på og er et bevis på hva den de offentlige kontorene gjorde (og ikke gjorde) i den saken som angår nettopp deg, eller bygda du bor i. Så kan noen hevde: Dette er bare gamle papirer fra mange år tilbake, halvveis glemt. Ikke lenger aktuelt. Hvorfor skal vi bruke tid og penger på det. Slik kan man på en overfladis­k måte betrakte arkivene.

 ?? FOTO: AGDERPOSTE­NS SAMLING/AUST- AGDER MUSEUM OG ARKIV ?? oppdraget med å sette dem ut i livet. I 1959 ble 7-årig skole obligatori­sk for alle barn. Utover på 1960-tallet ble det gradvis innført 9-årig skole i Norge, og ble obligatori­sk i 1969.
FOTO: AGDERPOSTE­NS SAMLING/AUST- AGDER MUSEUM OG ARKIV oppdraget med å sette dem ut i livet. I 1959 ble 7-årig skole obligatori­sk for alle barn. Utover på 1960-tallet ble det gradvis innført 9-årig skole i Norge, og ble obligatori­sk i 1969.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway