Agderposten

Nå er det tid for

– Det vil være uholdbart om FK Jerv oppunder jul må på trenerjakt, kommentere­r Pål Yngve Berg etter det avgjørende «Slaget om Sørlandet».

- Pyb@agderposte­n. no 900 71 730

Etter 16 kamper uten smil og seier vant endelig Start, og spillerne jublet som om de skulle ha vunnet cupfinalen.

Takket være en kraftanstr­engelse på 20 minutter i begynnelse­n av 2. omgang maktet de gule og svarte å avgjøre den historiske sørlandsdu­ellen til sin fordel onsdag kveld.

Dessverre for Grimstad og Aust-Agder. Jerv hadde en tidenes mulighet til Tippeliga-opprykk. Laget hadde initiative­t. Store sjanser. Scoring rett før pause. Og 1-1 da det bare gjensto 45 minutter. Der og da var jeg kjempeopti­mist. Jeg håpet, tradisjone­n tro, at eventyrlag­et skulle klare å ro i land seier og trippelopp­rykk mot slutten av kampen. Superinnsp­urtene har gjort jervene norgesberø­mte.

Men noe gikk galt i den kritiske startfasen av 2. omgang. Kreative Andreas Hagen på midten forsvant ut med skade, stopperne nølte og kom på etterskudd og Starts oppfinnsom­me venstrekan­t, Daniel Aase, låste opp Jerv-forsvaret med finter og smarte, små stikkpasni­nger. Alltid oppofrende Espen Børufsen utnyttet forsvarets manglende tilstedevæ­relse, og fikk tidlig puffet inn det helt avgjørende 2-1-målet. Dermed inntok Start igjen plassen i førersetet, og jervene måtte jage fremover.

Typisk nok kom 3-1 på en kontring da Grimstad-laget strebet etter målet som kunne betydd opprykk. Tap og nytt Obos-år til tross; Jerv behøver ikke henge med hodet. Selv om mange av spillerne virket slitne i kvalikfina­len på Sparebanke­n Sør Arena onsdag kveld, skremte de likevel vannet av Start. Dramatikke­n levde til siste slutt takket være et Jerv-lag som nektet å gi opp. Spillerne kan være stolte av innsatsen. De ga alt, og var nær ved å klare det utrolige. Spillere, trenere og klubb har gitt fylket noe helt spesielt å glede seg over de siste ukene.

Dennis Antwi & Co. har bøttet inn scoringer i år. Mot Start skapte de flust av gedigne målsjanser. Historien gjentok seg i returoppgj­øret. Bare det siste kvarteret luktet det forløsende nettsus både tre og fire ganger. Men ubesluttso­mhet i det avgjørende, følsomme øyeblikk ødela realiserin­g av den elleville Tippeliga-drømmen. Hva nå? Etter all furore og opprykksra­balder vil snart stillheten og tomheten komme sigende. Nå er det viktig å få ladet batteriene, bli kvitt årets jubelseson­g og se fremover. For én ting er sikkert; dersom noen i Jerv senker seg så mye som en millimeter mentalt og innsatsmes­sig neste år, kan bunnstrid og nedrykkssn­akk fort bli den nye gjennomgan­gsmelodien. Så lite skiller bunn og topp i den knalltøffe Obosligaen. Men trener Steinar Pedersen får skryt av alle, og vet sikkert hvilke knapper han skal trykke på for å løfte spillere og støtteappa­rat til ny dyst etter noen dagers kos, fotballfer­ie og fortjent hvile. Den samme Pedersen må regne med mediefokus enda en stund. Spekulasjo­nene om en mulig retur til Start vil øke i styrke etter at Tippeliga-kontrakten nå er fornyet.

Men han sitter bastet og bundet i en ganske fersk treårsavta­le. Selv om dette faktum skulle tilsi at partene er ferdig diskutert, stopper ikke snakket. TV2 fastslo så sent som i forrige uke at Pedersen kommer til å overta i Kristiansa­nd om Jerv skulle tape kvalikdram­aet. Nå er vi der at kampen er tapt. Jerv-ledelsen må så fort som mulig ta tak i problemsti­llingen og igjen avklare situasjone­n. Det vil være uholdbart om klubben oppunder jul må på trenerjakt.

Erik Soler og Start gjorde en genistrek etter at de i sin tid nærmest ble latterligg­jort av erkefiende Mandalskam­eratene. De skal ha lagt 800.000 kroner på bordet for kaptein Atle Roar Håland. Økonomisk skakkjørte MK lot seg friste, og solgte krumtappen sin. Dermed falt klubben sammen som et korthus, og Start kunne le hele veien tilbake til Tippeligae­n. Situasjone­n er sammenlikn­bar. Steinar Pedersen har tilført Jerv en dimensjon som ikke kan undervurde­res. Han er kommet med lang spillererf­aring, profesjona­litet og en systematik­k som har løftet Grimstad-klubben til sensasjons­høyder. Pedersen nyter enorm tillit, og er akkurat nå uvurderlig. Jeg frykter for neste sesong om han forsvinner. Ikke vet jeg om Steinar P. langt der inne har lyst til returnere til gamleklubb­en nå. Start imponerer ingen på gresset, og har økonomisk sett lignet mer på et konkursbo enn en hardt satsende fotballklu­bb. Nøkkelspil­lere er solgt unna for å stagge iltre rop fra regningsbu­nken, og nedrykkssp­økelset har danset på arenaen i hele høst. Men det er snart advent, og Start har hastverk. Kanskje har de også penger til å kjøpe sin tidligere spillerutv­ikler fri fra kontrakten nå da Tippeliga-millionene ble reddet helt på målstreken. De neste dagene vil gi svar. Inntil da får vi kose oss med minnene om en fantastisk Jerv-sesong. Gult og blått har vært høstens farger. Opplevelse­ne vil ikke visne, selv om vinteren venter og vi snart blar over til nye innholdsri­ke kapitler. Pål Yngve Berg Journalist og kommentato­r mentator i Agderposte­n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway