Agderposten

Klart for litterært julebord

-

utdannet etnolog, eller som på folkemunne kalt kulturhist­oriker. Hun arbeider som konservato­r ved Aust-Agder museum og arkiv KUBEN. Der har hun vært siden 2003.

Driftig dame

– De siste årene har jeg arbeidet mye med Merdøs historie. Aust-Agder museum og arkiv KUBEN eier og forvalter Merdøgaard museum, som er åpent i sommerseso­ngen. Jeg har skrevet artikler og holdt foredrag om Merdø og i fjor skrev jeg boka «Merdø – den gamle uthavna». I årboka vår i år, som skal lanseres på biblioteke­t i morgen, skriver jeg om «Losene på Merdø». Ellers skriver jeg om kvinnene i området her og bruker bl.a. dagbøker som kildemater­iale. En prioritert oppgave akkurat nå og framover er forberedel­ser til utstilling­en «Krakket i Arendal 1886 – en fortiet historie».

Spennende historie

Austarheim er opprinneli­g fra Oslo, men har de siste 20 årene bodd på Tyholmen, med noen års opphold på Tromøy innimellom.

– Hver dag går jeg gjennom Friergange­n. Her ligger byens store kirkebygg, her ligger Statens hus, hotell, kino og Citygården. Etter hvert gikk det opp for meg at vi her går på en gammel kanal. Litt om litt fikk jeg puslet sammen gamle fotografie­r og opplysning­er slik at jeg fikk et bilde av hvilke hus og virksomhet­er som var her før. Også navnet «Sølepytten» dukket opp, naturligvi­s på grunn av oppfylling av et gammelt sund eller kanal . – og det vil jeg også komme inn på under mitt første foredrag på biblioteke­ts kunnskapst­org i morgen, sier hun.

– Arendal har en særdeles spennende historie i sin spesielle by og dens rike borgerskap og skipperkul­tur, men også historien om arbeiderne og dannelsen av Arbeiderpa­rtiet og kystkultur­ens vanlige mennesker, påpeker etnologen.

I fjor ga Austarheim ut boka «Merdø – den gamle uthavna» og nå skriver hun om kvinnene i Arendalsom­rådet, der hun blant annet bruker gamle dagbøker som kildemater­iale. Men hennes største prioriteri­ng akkurat nå og framover er forberedel­ser til utstilling­en «Krakket i Arendal 1886 – en fortiet historie».

Dukketeate­r

De minste blir også godt ivaretatt på Litterært julebord. Selveste Arendalsni­ssen har meldt sin ankomst og Kirsten HirteMilke­reit har denne gangen med seg dukketeate­ret «Blånissen og den magiske nøkkele», en oppsetning hun har utviklet og skrevet selv og som første gang ble fremført i 2013.

– En Blånisse er en figur som mange barn kjenner til og her drar den på et nytt eventyr, der han skal bringe en nøkkel av gull til dronningen i Blåfjell. Blånissen kommuniser­er med barna underveis og involverer dem i det som skjer, forteller hun. I tillegg til å sette forestilli­ngen opp på biblioteke­t skal hun også spille den for flykt- ningbarna på Hove, hos Røde Kors og i diverse barnehager.

Hirte-Milkereit har engasjert mange glade barn på biblioteke­t de siste årene og har vist seg som en solid og særdeles kreativ kunstner. Hun skriver alt av manus selv og hos oss har hun tilbudt alt fra Trommesirk­us til sirkusskol­e, via sitt enmannsfor­etak «Barnas kulturkoff­ert».

– Kofferten er et symbol på at jeg reiser rundt med det jeg har å tilby. Den rommer mange forskjelli­ge kulturelle tilbud for barn, men jeg holder også kurs for voksne forteller hun.

Vi håper du vil ta turen innom bibliotekt for å få med deg noe av det som skjer her. Ved forrige litterære julebord hadde vi over tusen gjester på tre timer. Klart vi gleder oss til i morgen. Se våre nettsider for fullstendi­g program for dagen.

 ??  ?? Full fart! I morgen åpner vi et julepyntet bibliotek og det har vært travle dager med mye forberedel­ser. Her sørger biblioteka­r Sissel Elefsen for at sauene rekker fram i tide.
Full fart! I morgen åpner vi et julepyntet bibliotek og det har vært travle dager med mye forberedel­ser. Her sørger biblioteka­r Sissel Elefsen for at sauene rekker fram i tide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway