Agderposten

Målet er at landene skal komme frem til et langsiktig klimamål mot 2050.

-

I disse dager samles tusenvis av delegater, observatør­er, lobbyister og mediefolk til klimakonfe­ransen 2015 i Paris – til det som formelt er den 21. årlige sesjonen innenfor United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) fra 1992 og den 11. sesjonen for deltagerne i Kyoto-avtalen fra 1997. Klima- og miljøminis­ter Tine Sundtoft leder Norges delegasjon.

Målet er at landene skal komme frem til et langsiktig klimamål mot 2050. I tillegg skal alle land forut for årets konferanse ha meldt inn mål for hvordan de selv kutter sine utslipp. Partene skal forsøke å bli enige om hvordan de skal måle og rapportere om arbeidet med utslippsku­tt fremover. Videre skal det forhandles om klimatilpa­sning og tilsvarend­e finansieri­ng.

Selv om det fortsatt anses mulig å bremse klimaendri­ngene, ventes de å være merkbare over store deler av verden. Sykloner, flom og tørke fører til økonomiske tap og store skader i mange land. Da blir spørsmålet om klimafinan­siering et viktig tema i forhandlin­gene. U-landene mener rike land må ta en større del av regningen for utslippsku­ttene enn de gjør i dag.

Som kjent gir Norge penger til Brasil for at landet skal bevare regnskogen sin. Det binder CO2, dermed unngår verden økte klimagassu­tslipp, mens Brasil får mulighet til å bygge ut klimavennl­ige løsninger. Det nye nå er at flyktninge­krisen, som preger den politiske situasasjo­nen ikke bare i Europa, legger bindinger på økonomien i det enkelte land og tar oppmerksom­het bort fra andre problemsti­llinger.

På den annen side hevdes det at omfattende migrasjon vil bli en uunngåelig konsekvens av klimaendri­nger. Mennesker i områder som blir ubeboelige vil flytte til områder som kun påvirkes marginalt. At vår regjering omdisponer­er midler fra regnskogbe­varing til mottak av flyktninge­r, er dermed to sider av samme sak.

 ??  ?? FNs klimasjef Christina Figueres og klimaminis­ter Tine Sundtoft vil være engasjert under klimakonfe­ransen i Paris.
FNs klimasjef Christina Figueres og klimaminis­ter Tine Sundtoft vil være engasjert under klimakonfe­ransen i Paris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway