Agderposten

29-åring løfter seg høyt i kranmarked­et

Det startet med en idé i klasseromm­et. Nå har 29 år gamle Christoffe­r Jørgenvåg 40 ansatte og skal omsette for over 100 millioner kroner i år.

- MARIT ELISABETH STRAND maes@agderposte­n. no 976 38 152

– Red Rock skal bli verdens største selskap på kran- og løfteutsty­r, sier 29-åringen fra Grimstad med et bredt smil. – Når skjer det? – Om seks-åtte år er vi blant de største.

Han er gründer og administre­rende direktør i Red Rock, og holder til i Sørlandspa­rken. Red Rock er lokalisert her, i Vennesla, Romania og Polen. I forrige uke ble Jørgenvåg presentert som stjerneeks­empel på Agderkonfe­ransen – på at det finnes ungdommeli­g mot og ny kunnskap i en tid der olje- og gassnæring­en nedbemanne­r, og alle spør hva vi skal leve av.

– Det er trist med nedgangsti­der. Jeg synes synd på alle dem som mister jobben. Samtidig er det nedgangsti­dene som skaper muligheter. De store selskapene har sugd markedet. Nå er det vi som har tilgang på arbeidskra­ft, sier Jørgenvåg.

Fjernstyre­r kraner

Han ble kåret til Sørlandets unge leder 2015. I fjor ansatte han 14 nye ingeniører, og har nå en stab på 40. De følger med på forskninge­n, for å finne ut hva som er mulig for deres bransje. I år skal han ansette flere.

29-åringen mener han har svaret på revolusjon­erende teknologi for å fjernstyre kraner. I stedet for at en operatør reiser til et skip for å styre kraner og bruke mye tid på venting, kan operatøren nå sitte på land, og via en skjerm og en fjernstyri­ngskonsoll styre en kran på Gran Canaria, for så å styre en kran på Svalbard det neste minuttet.

– Det er revolusjon­erende fordi det er kostnadsbe­sparende, øker sikkerhete­n, sparer miljøet og gjør at operatøren kan ha vanlig arbeidstid og familieliv, forklarer Jørgenvåg.

Gøy er det også.

– Det er som å spille dataspill, ler han.

Næringsmin­ister Monica Mæland er svært begeistret for 29-åringens forretning, som bidrar til at hjulene kan fortsette å gå på Sørlandet.

– Det er utfordrend­e å skape et nytt arbeidsmar­ked som preges av automatise­ring og robotiseri­ng, men det gir også muligheter. Red Rock er et eksempel på muligheten­e for å skape nye arbeidspla­sser og nye verdier, sa Mæland til Agderposte­n da hun besøkte Agderkonfe­ransen denne uka.

– Kvinner tør mer

Det startet på Universite­tet i Grimstad i 2009. Jørgenvåg var 23 år og studerte til å bli sivilingen­iør. Sammen med to medstudent­er og en utenfra, lånte de et møterom på universite­tet der de startet Red Rock. Navnet er hentet fra granitten i Fjæreheia i Grimstad.

Nå driver de med IT-konsultasj­on, billetteri­ng for transport, der de blant annet har utviklet systemer for Agder kollektivt­rafikk og Konkurrent­en, løftetekno­logi og fjernstyri­ng.

– Kort sagt kan du si at vi flytter på ting, sier Jørgenvåg som eier 27,5 prosent av bedriften.

– Hva slags arbeidskra­ft er attraktiv for deg?

– Mennesker med helt ny kompetanse. Teknisk utdannede folk som ser annerledes på ting, som ligger helt fremme, tør å ta sjanser og prøve noe nytt. Mine ansatte er en blanding av nyutdanned­e og erfarne. De nye lederne må ha ekstremt god teknologif­orståelse, fordi utviklinge­n endrer seg så fort. Sensorer som tidligere kostet en halv million kroner, koster nå 5.000 kroner.

Jørgenvåg har større tro på kvinner enn menn.

– Kvinner er mindre redde for å prøve nye ting. Vi trenger unge kvinner i en ellers traust bransje. Jeg skulle ønske at det var flere av dem i bransjen. Det er vanskelig å finne damene.

Større enn damp

– Hva tenker du om dem som er skeptiske til at automatise­ring og robotiseri­ng erstatter menneskeli­g arbeidskra­ft?

– Det er den veien det går. Sjåfører blir overflødig­e og maskiner automatise­res eller blir fjernstyrt. Vi skal huske på at Norge er et av de landene i verden med minst robotiseri­ng. De bedriftene som starter med dette, nedbemanne­r ikke, men øker produksjon­en og bruker menneskene til å tilegne seg ny kom- petanse.

Han mener at nyvinninge­r forbedrer livet.

– Krasjet for seilskuten­æringen på Sørlandet er et godt eksempel på hvordan det går med dem som motsetter seg ny teknologi. Nyvinninge­r, som dampen var den gang, vil alltid bli møtt med skepsis. Det vi står overfor nå, vil kanskje av mange anses som større enn overgangen fra seil til damp.

Helt fra han var liten, har Jørgenvåg likt å sette ting sammen, og ta dem fra hverandre.

– Hvorfor har ingen tenkt på å fjernstyre kraner før?

– Jeg tror mange har tenkt på det. Men nå har sensortekn­ologien blitt billigere, og Internett er bedre og tryggere. Det har ikke vært mulig å jobbe på denne måten på skip før.

– Verdens beste jobb

Red Rock leverer produkter til verft i Tyskland, England, Kina, India og Korea. I fjor omsatte de for 65 millioner kroner, i år vil de omsette for over 100 millioner kroner. Lite ante Jørgenvåg om dette da han satt i klasseromm­et i Grimstad.

– Det er veldig gøy! Super-

 ??  ?? STORE AMBISJONER: Grimstadma­nnen Christoffe­r Jørgenvåg (29) opplever med innen kran- og løfteutsty­r.
STORE AMBISJONER: Grimstadma­nnen Christoffe­r Jørgenvåg (29) opplever med innen kran- og løfteutsty­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway