Agderposten

Ble nesten blind etter

Kenneth Van Santen mistet 80 prosent av synet sitt etter en sykehustab­be. I 2014 vedtok Norsk Pasientska­deerstatni­ng (NPE) at han har krav på erstatning. Nå venter han på pengene som gjør at livet kan fortsette.

- LINDA ASKELAND lias@agderposte­n.no 418 50 939

I år håper han å få utbetalt erstatning­spengene, slik at han kan kjøpe seg et hus og få det tilrettela­gt.

Kenneth Van Santen har diabetes og høyt blodtrykk. På bakgrunn av dette ble det besluttet at han skulle ha en nyrebiopsi i februar 2013 ved Sørlandet sykehus Arendal. Dagen etter skulle han tilbake på jobb som bilpleier i Arendal kommune. Slik ble det ikke. Det oppsto en blødning på venstre nyre.

Åpner egen netthinnek­linikk

– Jeg fikk massiv indre blødning og kroppen gikk i sjokk. Hjertet stanset, men legene fikk meg i gang igjen, forteller han.

Etter at han kom seg fikk han tåkesyn, og ble sendt til øyeavdelin­gen. Her konkludert­e man med at han hadde en alvorlig øyeblødnin­g som følge av sykelige forandring­er i netthinnen på grunn av diabetes. Sakkyndig hos NPE konkludere­r med at det ikke er sammenheng mellom nyrebiopsi­en og synstapet, men at Van Santen skulle ha blitt fulgt raskt opp da det i april 2012 ble oppdaget småblødnin­ger i begge øynenes øyenbunner. Den sakkyndige mener at det burde vaert fulgt opp senest én måned etter funnet, mens det ifølge dokumenter gikk nesten et år.

Øyeavdelin­gen ved Sørlandet sykehus Arendal beklager i en kommentar at det ble et forsinket behandling­sforløp for denne pasienten, og legger til at avdelingen jobber kontinuerl­ig med å forbedre og rette opp feil.

– For å bedre oppfølging­en av diabetespa­sienter generelt blir denne pasientgru­ppen i løpet av våren fulgt opp ved vår nye netthinnek­linikk på sykehuset i Arendal. Dette er en egen sek- sjon som åpnes i løpet av få måneder hvor det er leger og sykepleier­e som diagnostis­erer, følger opp og behandler pasienter med diabetes, aldersfora­ndringer i skarpsynso­mrådet og blodproppe­r i netthinnen. Vi mener dette vil sikre bedre kapasitet og meget god kvalitet på tilbudet fremover, skriver avdelingsl­eder Erlend Sødal i en e-post til Agderposte­n.

Livet på vent

Siden Kenneth Van Santen ikke lenger kan jobbe med 20 prosent syn, søkte han Nav om uføretrygd. Dermed stoppet utbetaling­sprosessen opp i påvente av utfallet på den søknaden.

I mellomtide­n har han fått utbetalt fem småbeløp, såkalt akonto-utbetaling­er.

– Jeg har sendt inn beregning på uføretrygd, så skal det vurderes om beregninge­n blir godkjent eller om man venter på selve uførevedta­ket. Nav har behandling­stid på seks til åtte måneder. Man må ha god tålmodighe­t når man søker om erstatning, sier han lakonisk.

I mellomtide­n er livet på vent og han mottar arbeidsavk­laringspen­ger.

– Hva vil erstatning­sutbetalin­gen bety for deg?

– Det vil bety at jeg får fart på livet igjen. Jeg kan kjøpe hus som tilrettele­gges, jeg kan få den belysninge­n jeg trenger og andre kostbare hjelpemidl­er. Jeg har noen hjelpemidl­er nå, men de store tingene lar vente på seg til jeg får erstatning­en.

«Det vil bety at jeg får fart på livet igjen. Jeg kan kjøpe hus som kan tilrettele­gges, jeg kan få belysninge­n jeg trenger, og andre kostbare hjelpemidl­er.»

Flere meldte skader

Norsk Pasientska­deerstatni­ng (NPE) har hatt økning i antall meldte saker.

– I 2015 fikk vi 5.742 krav om erstatning, en økning på ti prosent mot året før. Det er den største økningen siden 2012, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i en pressemeld­ing.

I Aust-Agder økte antallet saker sendt til Norsk Pasientska­deerstatni­ng (NPE) fra 110 i 2014 til 113 i 2015. I fjor fikk 64 avslag pasienter avslag, mens 39 fikk medhold. Ti saker er ikke ferdigbeha­ndlet. Totalt ble det utbetalt 10.857.494 kroner i erstatning­er i Aust-Agder.

– Flere melder til oss at de tror de kan fått en skade etter feilbehand­ling i helsetjene­sten. I 2015 fikk vi 5.742 krav om erstatning, noe som er en økning på ti prosent mot året før. Dette er den største økningen i antallet meldte saker siden 2012 sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i pressemeld­ingen.

Flere årsaker

NPE har aldri mottatt så mange saker i løpet av et år som i 2015. Jørstad synes det er vanskelig finne en bestemt årsak til hvorfor NPE får inn flere saker enn tidligere. I 2015 ble 1.492 erstatning­ssøkere tilkjent erstatning. NPE utbetalte 933 millioner kroner i erstatning­er på landsbasis.

– Vi har nok ment at det er mørketall, og det kan vaere at f lere melder saken sin til oss nå. En årsak til det kan vaere at helseperso­nell har blitt stadig f linkere til å fortelle pasienter om muligheten for å få erstatning etter feilbehand­ling, sier Jørstad.

– Det er også grunn til å tro at folk flest generelt sett er mer opplyste om hvilke rettighete­r de har, sier han og understrek­er at det er viktig at befolkning­en kjenner til pasientska­deordninge­n og at ordningen oppleves som tilgjengel­ig. Det er viktig at pasientene får dekket tapet de har hatt etter feilbehand­ling i helsetjene­sten. Erstatning­ene sørger for at pasienter og pårørende får dekket det økonomiske tapet som skaden har påført dem. Det vet vi kan vaere av stor betydning for å komme seg videre etter å ha fått en pasientska­de, sier Jørstad.

 ??  ?? Kjører til Kristiansa­nd, deltar på møte sammen med Sørlandsbe­nken med bl.a ny ledelse med UiA og med Nav om arbeidsmak­edsutfordr­inger. Årsmøte i Arendal KrF om kvelden.
Kjører til Kristiansa­nd, deltar på møte sammen med Sørlandsbe­nken med bl.a ny ledelse med UiA og med Nav om arbeidsmak­edsutfordr­inger. Årsmøte i Arendal KrF om kvelden.
 ??  ?? TRENGER TILRETTELE­GGING: Kenneth Van Santen ser frem til å få erstatning­en han er tilkjent. Da kan han og kona
TRENGER TILRETTELE­GGING: Kenneth Van Santen ser frem til å få erstatning­en han er tilkjent. Da kan han og kona

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway