Agderposten

Venter o sju år m

Forhandlin­gene om ny offentlig tjenestepe­nsjon strandet i 2009. Nå brygger det opp til omkamp under årets hovedoppgj­ør.

-

Etter sju års stillstand seiler ny offentlig tjenestepe­nsjon opp som et av de potensielt store temaene under vårens tarifforha­ndlinger.

Mens ansatte i privat sektor for lengst har blitt omfattet av nye pensjonsor­dninger, ble pensjonsre­formen bare delvis gjennomfør­t i offentlig sektor etter at forhandlin­gene brøt sammen i 2009.

I år har imidlertid de store arbeidstak­erorganisa­sjonene tro på at tiden er moden for å restarte forhandlin­gene.

– Det er stor sannsynlig­het for at pensjonste­maet kommer opp under vårens oppgjør, men om vi blir ferdige i år er en annen sak, sier Mette Nord, leder i Fagforbund­et og LO Kommune til NTB.

Vil innkalle

Sekretaer i LO Stat, Dag Westhrin, Unio-leder Ragnhild Lied og leder i YS-kommune Erik Kollerud deler synet på at partene er naermere nye forhandlin­ger enn på mange år.

– Hvor langt man vil klare å komme er uklart, men jeg tror det er elementer i en ny pensjonsor­dning som kan avklares i årets oppgjør, sier Kollerud.

– Vi venter på signalene fra arbeidsmin­isteren, men har tro på at det blir oppstart i år, sier Westhrin.

Arbeids- og sosialdepa­rtementet oppgir i en SMS til NTB at arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H) snarlig vil innkalle partene til et møte for å avklare en tidsplan for den videre prosessen.

Påslagsord­ning

Rett før jul i fjor fikk statsråden en rapport med utredninge­r av nye mulige pensjonsor­dninger utført av en arbeidsgru­ppe i departemen­tet.

Ifølge rapporten bør en ny pensjon i offentlig sektor utformes som en såkalt påslagsord­ning, en type hybridordn­ing med kjønnsnøyt­rale regler for opptjening og utregning av årlig pensjon.

Det anbefales videre at alle år i jobb skal gi opptjening, og at dagens AFP-ordning som tidligpens­jon må avvikles til fordel for en ny og fleksibel AFP-ordning der pensjon og inntekt kan kombineres uten avkorting.

Bedre prosess

Arbeidstak­erorganisa­sjonene kaller rapporten et utgangspun­kt for videre forhandlin­ger, men mener den har klare svakheter.

– Kjønns- og likestilli­ngsper-

«Vi venter på signalene fra arbeidsmin­isteren»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway