Agderposten

Kvinner og menn skal få be sammen

Israel skal opprette et område ved Klagemuren i Jerusalem der menn og kvinner kan be sammen, bekrefter en talsmann for landets regjering.

-

TEL AVIV Regjeringe­n stemte søndag for et forslag om et felles bønneområd­e for menn og kvinner.

– Dette er et gjennombru­dd for kvinners rettighete­r og for jødisk mangfold, sier Shira Pruce, som er talskvinne for reformgrup­pen Women of the Wall. Gruppen har kjempet for et felles bønneområd­e i 27 år.

Klagemuren regnes som den siste gjenvaeren­de delen av bygningsko­mplekset som huset Tempelet i Jerusalem, som omtales i Bibelen og regnes som det helligste stedet i jødedommen. Muren er en støttevegg ved Haram al-Sharif, som jødene kaller Tempelhøyd­en.

Etter at Israel okkuperte ØstJerusal­em i 1967 ble det opprettet en plass foran muren med et bønneområd­e kun for menn og et mindre område kun for kvinner. Disse bønneområd­ene ligger ved nordenden av Klagemuren, mens det nye området planlegges ved sørenden.

Women of the Wall skal vaere represente­rt i komiteen som skal holde oppsyn med det nye området.

– Det er første gang kvinner og ikke-ortodokse ledere får nøklene til et hellig sted for jødene, og det er historisk, sier Pruce.

Ortodokse grupper har protestert kraftig mot planene. Palestinsk­e tjenesteme­nn og Jordan – som offisielt har ansvaret for al-Aqsa-moskeen, som ligger oppe på høyden – motsetter seg enhver endring som berører området. (NTB-DPA)

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX ?? KLAGEMUREN: Det skal opprettes et område ved Klagemuren i Jerusalem der kvinner og menn skal få be sammen, har Israels regjering bestemt.
FOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX KLAGEMUREN: Det skal opprettes et område ved Klagemuren i Jerusalem der kvinner og menn skal få be sammen, har Israels regjering bestemt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway