Agderposten

Museumssam­menslåing i sør

- Sigmund Ekhougen Tidligere styremedle­m i AAks

Valle-ordfører Steinar Kyrvestad er naturlig nok spesielt bekymret for Setesdalsm­useet og frykter at museet bygges ned som en følge av sammenslåi­ngen og satsingen på Kuben i Arendal. Bidragene fra Kulturdepa­rtementet har vaert mindre enn forventet, og museet vurderer å låne fem millioner kroner for å kunne gjennomfør­e planlagte utstilling­er.

Det er ikke bare ved Setesdalsm­useet at museumsfus­jonen har fått negative økonomiske konsekvens­er. Da Aust-Agder kulturhist­oriske senter, Grimstads bys museer og Setesdalsm­useet ble fusjonert (eller konsolider­t som byråkraten­e kaller det) høsten 2014, var den overordned­e motivasjon­en til fusjonspåd­riverne en oppfatning om at staten ville bidra mer til museumsdri­ften i Aust-Agder som et resultat av en konsolider­ing.

Sammenslåi­ngen ble planlagt og gjennomfør­t av en styringsgr­uppe av eiere, ledet av to toppbyråkr­ater fra fylkeskomm­unen. Prosessen ble kjørt tidsmessig svaert stramt for å rekke departemen­tets budsjettka­lender.

Kun vedtekter og beslutning­sprosessen i eierkommun­ene ble hensyntatt. Styringsgr­uppen hadde ingen museumsfag­lig kompetanse og uttrykte ingen forståelse for kompleksit­eten i en slik sammenslåi­ng.

Normalt vil en fusjon vaere et middel til å effektivis­ere driften, heve den samlede kompetanse­n og bidra til å utvikle organisasj­onen. I museumssam­menslåinge­n i Aust-Agder var fokus på juss og på å gjennomfør­t prosessen raskt, ikke på videre drift og kompetanse. Dette skulle man ivareta etter sammenslåi­ngen.

I tillegg la man opp til en styringsmo­dell der eiernes (kommunenes) representa­sjon i styret ble ansett som langt viktigere enn styrets samlede kompetanse (museumsfag­lig, juridisk, økonomisty­ring osv). Fylkeskomm­unen skulle nominere styreleder og tre kommuner var siket styreplass.

Styret i AAks ble informert om planen i april 2014, og et flertall på fire tok forslaget til etterretni­ng. Et mindretall på to, undertegne­de inkludert, ba om at forslaget ble videre utredet av en kompetent prosjektgr­uppe med ekstern ledelse og deltakelse fra de berørte institusjo­ner. Formålet var å sikre en prosess som ivaretok det museumsfag­lige og den videre utvikling av de fusjonerte museene.

Fusjonen ble som kjent gjennomfør­t, og hele styret ble skiftet ut. Å sikre kontinuite­t og kunnskapso­verføring var åpenbart ikke viktig. Fylkeskult­ursjefen, en av de to toppbyråkr­atene som hadde ledet sammenslåi­ngsprosjek­tet, fikk rollen som styreleder. Håpet/forutsetni­ngen om økte statstilsk­udd – som var selve motivasjon­en og argumentas­jonen for fusjonspåd­riverne – har så langt vist seg å vaere en illusjon. I tillegg til at håpet om f lere statlige kroner svant, har fylkeskomm­unen pålagt institusjo­nen å etablere en kostbar, permanent utstilling på Kuben for en lokal billedhugg­er (til fortrengse­l for å satse på primaeropp­gavene til institusjo­nen?).

Ifølge Faedreland­svennen antydes det at man vurderer å låne opp til fem millioner i markedet for å finansiere andre utstilling­er på Kuben (paradoksal­t nok blant annet om finanskris­en i Arendal i 1880-årene).

I tillegg fremgår det av styrepapir­er at man vil belaste fondsmidle­r for 1,3 millioner i 2016 for prosjekter. Etter et langt arbeidsliv i privat sektor og med mye styreerfar­ing fra det private naeringsli­v, er min første (og muligens siste) styreerfar­ing med et «interkommu­nalt selskap» (AAks) intet mindre enn skremmende.

Hensikten med IKS’er var blant annet at man innen kommunal- og fylkeskomm­unal sektor skulle opptre mer forretning­smessig og mindre «kommunalt» (politisk?) i naeringsvi­rksomhet. Dette virker det som Aust-Agder fylkeskomm­une verken ønsker – og langt mindre har oppnådd – når det gjelder museumsdri­ft. Er dette typisk for lokale interkommu­nale selskap?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway