Agderposten

Redusere risiko for skoleangre­p

-

I Norge har vi heldigvis vaert forskånet for skoleskyti­ng, eller dødelige angrep mot laerere og elever i skoletiden. Men vi skal ikke lenger enn til Finland eller Sverige for å finne land som har opplevd slike tragedier med fatale konsekvens­er. I går publiserte Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) en delrapport med tiltak som kan vaere med å redusere risikoen for skoleskyti­ng her i landet.

Rapporten er basert på informasjo­n fra forskning, granskings­rapporter og medieomtal­e av skoleskyti­nger i andre land. I tillegg har departemen­ter, direktorat­er og lokale myndighete­r bidratt i arbeidet, heter det på DSBs hjemmeside­r.

De f leste norske skoler har allerede beredskaps­planer for hvordan laerere og elever skal forholde seg hvis de kommer under angrep. Noen skoler øver også på dette. Uten å dramatiser­e temaet unødvendig, er det klart at det også på dette området i samfunnet er avgjørende å vaere forberedt hvis det utenkelige skulle skje.

Men like viktig er de forebyggen­de tiltak rapporten fremhever, nemlig systematis­k arbeid med tiltak mot mobbing og alle typer radikalise­ring. Laerere, skolehelse­tjenesten og elever må ha kunnskap om faresignal­er og vite hvor man skal henvende seg med bekymrings­meldinger. Ved skoleangre­p ser vi at det dessverre er nok at én person faller utenfor.

Derfor peker rapporten på hvor avgjørende det er å skape et inkluderen­de laeringsmi­ljø og ha gode psykososia­le tjenester i kommuner og fylker, samt at samarbeide­t på tvers av etatene fungerer. I rapporten står det også at det er avgjørende å øke kunnskapen om hvordan planer for angrep mot skoler ofte formidles i forkant i sosiale medier.

Vi har den siste tiden opplevd en rekke anonyme trusler mot norske skoler gjennom mobilappen Jodel. Dette har heldigvis vaert tomme trusler begått av ubetenksom­me unge. Skoler, politiet og Kripos har imidlertid tatt truslene alvorlig og funnet frem til gjerningsp­ersonene. Det bør man fortsette med.

 ??  ?? Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap oppfordrer til jevnlige øvelser knyttet til skoleskyti­ng, som her fra Oslo.
Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap oppfordrer til jevnlige øvelser knyttet til skoleskyti­ng, som her fra Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway