Agderposten

Det lekende mennesket

Jeg elsker å leke, og jeg elsker at kloke hoder mener det er vesentlig for vår eksistens å leke.

-

Veldig mange arter leker. Hundevalpe­ne leker overlevels­es- og drepe-leker, hestene leker skrem- og stikk-leker og menneskeba­rna leker «hus», «morog-far» eller «ingeniør» (lego).

Artenes barn leker med andre ord leker som er viktige for artens eksistensi­elle utvikling og overlevels­e.

Og tenk – jeg tror ikke vi slutter bare fordi vi blir voksne. Eller – jeg tror ikke det er lurt å slutte i hvert fall!

Verdifulle nye tanker

Homo ludens er et latinsk uttrykk som betyr det lekende mennesket.

Uttrykket har blitt brukt i flere sammenheng­er, men mest om når voksne «leker» i en eller annen form:

I uhøytideli­ge idretter, gjennom spill og hobbyer.

Begrepet homo ludens er som vi skjønner, gammelt, og det ble aktualiser­t da Arne Naess Senior tok til orde for at mennesket burde leke mer og ta seg selv mindre høytidelig.

Man kunne til og med risikere å få verdifulle nye tanker og ideer i en lekende tilstand, som en ikke hadde kommet på ellers.

En klassiker å laere av

Boka «Homo Ludens» ble skrevet av nederlands­ke kulturhist­orikeren Johan Huizinga i 1938, og er en fagbok om lek som regnes som en klassiker i forskninge­n om lek.

Og her sitter vi – 78 år senere, og prøver å skjønne det Johan skjønte.

Boka er oversatt til mange språk og leses fremdeles. Her drøfter forfattere­n lekens vesen og betydning som kulturfeno­men, begrepet lek i en rekke språk, lek som kulturskap­ende funksjon og hvordan leken er til stede i en rekke kulturområ­der og institusjo­ner som i rettsvesen­et, i krigen, i vitenskape­n, i diktningen, i filosofien og i kunsten.

Å komme i «flyten»

Tone Pernille Sivertsen blogger om viktighete­n av lek og latter som motgift mot stress og ubehag. Vi møter henne her en tirsdag i måneden. Driver Hove klatrepark og Wannado personalut­vikling. Huizinga påpeker at en faktor med lek er at det går ikke an å benekte hva som er lek.

Lek er den aktivitete­n vi gjør motivert av leken i seg selv. En tilstand vi kaller flyt oppstår, der tid opphører og vi føler glede og mestring ved å gjøre det vi gjør.

Andre fenomener som rettferdig­het, skjønnhet, sannhet, godhet, guddommeli­ghet og tanker kan alltids diskuteres og pelles fra hverandre. Men lek er lek. Uansett.

Videre konstatere­r kulturhist­orikeren at lek ikke er tåpelig på samme måte som humor eller andre aktivitete­r som fremkaller latter og glede.

Lek er rett og slett kanskje en aktivitet som utvikler arten vår. Hva skulle ellers drive oss til de helt sinnssyke oppfinnels­ene og utviklinge­n som vi har hatt gjennom tidene, om det ikke var noe gøy underveis?

Utfordrer du hjernen og kroppen sammen?

din

til

å

Leker du i hverdagen?

Ha ei god og leken uke!

jobbe Hvis du «tar deg selv» i å bedrive noe som gir deg glede, følelsen av flyt og mestring – og som kroppen beveger seg med i – da kan det hende du leker!

Og husk hva Arne Naess Senior sa; det kan jo hende det dukker opp noen verdifulle nye tanker og ideer!

Så – moralen i dag er igjen: Finn din lek!

Er det å spille fotball, så gjør det! Er det å laere å danse tango, så gjør det! Er det å laere å gå på ski (vi er ikke født med ski på beina, og det er utrolig nyttig for skigleden og opplevelse­n å laere mer teknikk), ja, så gjør det!

 ?? FOTO: SCANPIX ?? UTFORDRING: Hvis du tar deg selv i å bedrive noe som gir deg glede, mestring og følelsen av flyt, er det god sjanse for at du leker. Gjør mer av det, oppfordrer vår blogger. Her et par som deltok i VM i konebaerin­g i finske Sonkajarvi for noen år siden. En aktivitet som må kunne sies å vaere et bilde på det lekende mennesket.
FOTO: SCANPIX UTFORDRING: Hvis du tar deg selv i å bedrive noe som gir deg glede, mestring og følelsen av flyt, er det god sjanse for at du leker. Gjør mer av det, oppfordrer vår blogger. Her et par som deltok i VM i konebaerin­g i finske Sonkajarvi for noen år siden. En aktivitet som må kunne sies å vaere et bilde på det lekende mennesket.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway