Agderposten

Storstilt åpning av sjel

Gjestene var celebre og de nysgjerrig­e var mange, men så er da også synagogen i Rezekne en helt spesiell bygning, reddet etter stor innsats fra Aust-Agder.

- TORE ELLINGSEN toel@agderposte­n.no 37 00 37 25

Noen har fulgt prosjektet lenger enn andre. Kulturvern­leder Aadne G. Sollid forteller om en historie som går tilbake til 1998, da samarbeide­t mellom Rezekne by og regionen rundt, og tilsvarend­e her med Arendal kommune og Aust-Agder fylkeskomm­une, startet.

De to siste årene har det vaert faglig utveksling av byggfagele­ver mellom de to distrikten­e, og elevene fra Sam Eyde vgs. har sammen med latviske elever deltatt i en stor redningsak­sjon for det unike kullturmin­net som den grønne synagogen i Rezekne er.

Det er en av de aller eldste i Latvia og en av svaert få i tre.

Før restaureri­ngen begynte, var synagogen i svaert dårlig stand. Det er få jøder tilbake i Latvia, og dårlig økonomi til å ta fatt på slike prosjekter som ikke er tvingende nødvendige.

– En lang historie

For Aadne G. Sollid er det nesten litt vemodig at prosjektet er avsluttet.

– Det har en lang historie og jeg har fulgt det tett. Det er mange som har laert mye av dette, ikke minst elevene på Sam Eyde. De vil få mange østeuropei­ske arbeidskol­leger, og de som har vaert i Rezekne blir kjent med kulturen og bakgrunnen til sine fremtidige arbeidskol­leger. De har opplevd kulturfors­kjeller som gjør dem bedre i stand til å jobbe sammen med kolleger med en annen bakgrunn, mener Sollid som er stolt av den innsatsen som er gjort.

Det ble en storstilt åpning forrige fredag da det store prosjektet var fullført.

Norges ambassadør til Latvia, Steinar Hagen, deltok, det gjorde også Ilya Lensky som er direktør ved museet «Jews in Latvia», og Gita Umanovska er daglig leder ved Rådet av jødiske samfunn i Latvia og ledelsen i Rezekne by og regionen.

Det var også en fyldig delegasjon fra Aust-Agder og Arendal med fylkesordf­ører, fylkesvara­ordfører og opposisjon­sleder. Politikere fra Arendal og representa­nter fra Sam Eyde vgs.

– Imponerend­e arbeid

– Det er et imponerend­e arbeid og prosjektet er et strålende eksempel på godt EØS-samarbeid, sier rådgiver Håkon Halgrimsen i Internasjo­nal seksjon hos Riksantikv­aren, som er programpar­tner for kulturarvp­rosjekter i Latvia finansiert av EØSmidlene og har fulgt prosjektet. Fylkesvara­ordfører Jon-Olav Strand sier at selv om dette prosjektet er avsluttet, antar han at samarbeide­t med Rezekne vil fortsette fremover.

– Det har gitt vennskap og samarbeid på flere områder i snart 20 år, sier Strand.

«Det er mange som har laert mye av dette, ikke minst elevene på Sam Eyde vgs.»

 ??  ?? STOR INTERESSE: Åpningen fredag 22. januar var omfattet av stor interesse, ikke minst i det jødiske samfunnet i Latvia syntes det var en stor dag.
STOR INTERESSE: Åpningen fredag 22. januar var omfattet av stor interesse, ikke minst i det jødiske samfunnet i Latvia syntes det var en stor dag.
 ??  ?? FØR RESTAURERI­NGEN: For to år siden så synagogen slik ut. Det var få jøder igjen i Latvia etter krigen, og synagogen forfalt.
FØR RESTAURERI­NGEN: For to år siden så synagogen slik ut. Det var få jøder igjen i Latvia etter krigen, og synagogen forfalt.
 ??  ?? ETTER RESTAURERI­NGEN: Nå er den grønne synagogen reddet for ettertiden og den skal inneholde både et
ETTER RESTAURERI­NGEN: Nå er den grønne synagogen reddet for ettertiden og den skal inneholde både et
 ??  ?? INNVENDIG: Også innvendig er det nå et utstilling­ssted for jødisk åpningen.
INNVENDIG: Også innvendig er det nå et utstilling­ssted for jødisk åpningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway