Agderposten

Pensjonska­mp avgjøres av Høyesteret­t

Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen så alvorstyng­et ut da han ankom Høyesteret­t tirsdag, der saken om pensjonsst­riden med staten nå er innledet.

-

– Jeg er spent på avgjørelse­n, men jeg er optimistis­k fordi jeg ikke kan skjønne at de kangodkjen­neatmanens­idigskalku­nne endre pensjonsbe­stemmelsen­e og avtalen etter at man har blitt pensjonist, sier Carl I. Hagen til NRK.

– Det er tilbakevir­kende kraft og strider mot grunnloven, legger han til.

Landets øverste domstol skal bruke de to neste dagene til å sette seg inn i pensjonsst­riden mellom Hagen og staten.

Stridens utgangspun­kt er at Stortinget endret pensjonsor­dningene for tidligere stortingsr­epresentan­ter i 2011, ett år etter at Hagen ble stortingsp­ensjonist.

Kort fortalt var Hagen i den gamle ordningen sikret 66 prosent av lønna til en sittende stortingsr­epresentan­t, mens den nye pensjonsor­dningen følger den generelle lønnsutvik­lingen minus 0,75 prosent.

Hagen hevder at pensjonsen­dringene er i strid med Grunnloven­s paragraf 97 om tilbakevir­kende kraft. Det har så langt både trygderett­en og lagmannsre­tten avvist, men saken ansees som så prinsipiel­t viktig at også Høyesteret­t skal behandle den.

Kun fem av dommerne i Høyesteret­t vil ta sete for å avgjøre pensjonsst­riden. De øvrige 15 høyesteret­tsdommerne er nemlig ansatt før 2011, og er inne under den samme endringen som Hagen kjemper for å forandre. Får Hagen gjennomsla­g, vil det bety et pensjonspå­slag på f lere hundre tusen kroner for hver av dem. De er derfor vurdert som inhabile av de øvrige fem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway