Agderposten

Vil påvirke egne studier mer

Norske studenter er fornøyd eller svaert fornøyd med hvor relevant studiet deres virker for arbeidsliv­et, ifølge en ny undersøkel­se. Men muligheten til å påvirke studiets innhold og opplegg, er de lite fornøyd med.

-

OSLO Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninge­n (NOKUT) publiserte tirsdag Studentbar­ometeret, hvor studentene gjennom en undersøkel­se har gitt tilbakemel­ding på studiekval­iteten.

Norske heltidsstu­denter oppgir at de bruker 35,1 timer i snitt per uke på studiene.

De som bruker mest tid på å studere, er arkitektur- og odontologi­studentene, som bruker 48 timer. I den andre siden av skalaen ligger pedagogikk- og språkstude­ntene, som bruker henholdsvi­s 28 og 26 timer på studiene i uken.

– Studentbar­ometeret viser oss studentene­s oppfatning av kvalitet. Vi bruker studentene­s tilbakemel­ding i arbeidet med stortingsm­eldingen om kvalitet i høyere utdanning, sier kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Mest fornøyde

Nesten ni av ti studenter som svarte på undersøkel­sen, var fornøyde eller svaert fornøyde med studiets evne til å virke arbeidsrel­evant. Men det gjelder ikke alle: Studentene på sosiologi, statsviten­skap og andre samfunnsfa­g har svart at de ikke er fornøyde med arbeidsrel­evansen i studiet.

Studentene i undersøkel­sen oppgir at engasjemen­t og laeringsut­bytte har mest betydning for dem. Politi-, arkitektur­og kunststude­nter synes studiene er mest stimuleren­de.

Minst fornøyde

Studenter på bachelor- og masternivå og ingeniørst­udenter er minst tilfreds med engasjemen­tet.

På studiene for barnehagel­aerer, odontologi og femårig grunnskole­laerer var studentene minst fornøyde med egen mulighet til å påvirke innhold og opplegg. Og de er ikke alene, 30 prosent av studentene er misfornøyd­e med muligheten de har til å påvirke studieprog­rammet.

De som er aller mest fornøyde med egen mulighet til å påvirke, er studentene på fysikk og matematikk-statistikk.

NOKUT-direktør Terje Mørland sier at de fleste generelt er godt fornøyd, men at det er viktig å ta tak der det scores lavt:

– NOKUT forventer at institusjo­nene tar studentene på alvor og rydder opp der varsellamp­ene blinker rødt.

(©NTB)

 ?? BEGGE FOTO: NTB SCANPIX ?? 35 TIMER I UKA: Norske heltidsstu­denter oppgir at de bruker 35,1 timer i snitt per uke på studiene.
BEGGE FOTO: NTB SCANPIX 35 TIMER I UKA: Norske heltidsstu­denter oppgir at de bruker 35,1 timer i snitt per uke på studiene.
 ??  ?? FÅR TILBAKEMEL­DING: Kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen.
FÅR TILBAKEMEL­DING: Kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway