Agderposten

Bronsejent­as tøffe vei mot toppen

Skiskytter Marte Olsbu gikk en fantastisk førsteetap­pe og ble hyllet av både familie og kjendiser etter bronse på mixedstafe­tt. Veien til verdenstop­pen har imidlertid vært tung for austegden.

- ALEXANDER NUPEN alnu@agderposte­n. no 37 00 37 66

– Dette var kult. Jeg er veldig fornøyd. Veldig stort. Jeg har aldri vært i nærheten av VMmedalje før, sa frolending­en til Agderposte­n i Holmenkoll­en.

Norge endte bak gullvinner Frankrike og Tyskland på sølvplass etter å ha vært i vinnerposi­sjon lenge. De tre ekstraskud­dene til ankermann Tarjei Bø ble for kostbare.

I går kveld mottok Marte Olsbu den gjeve VM-bronsemeda­ljen under seremonien på Universite­tsplassen i Oslo sentrum.

– En veldig fin følelse å få medaljen, utbrøt hun samtidig som hun fisket medaljen opp dra innsiden av jakka.

Kun ett ekstraskud­d

Marte Olsbu brukte kun ett ekstraskud­d og lå an til å veksle først, før USA snek seg 1,6 sekunder foran.

– En drømmeetap­pe? – Det er kanskje den beste etappen jeg har gått, sier 25-åringen som taklet trykket fra tusenvis av tilskuere.

– Spesielt ut fra siste stående var det mye jubel. Det er noe jeg aldri har opplevd før, så det var kult. Kjempestas med støtten fra Froland-gjengen også.

– Hva gjorde du for å takle presset?

– Jeg tenkte at det var en vanlig 1. etappe, og den har jeg gått mange ganger før. Jeg gjorde det bare som normalt. – Er du lettet og stolt nå? – Ja, jeg er veldig glad for at jeg fikk det til. Nå kan jeg senke skuldrene litt og være fornøyd, sa Olsbu.

Mellom 20 og 30 tilskuere utgjorde Team Marte. Kjetil Bjørn og Helga heiet frem datteren frem til karrierens største milepæl.

– Veldig bra av Marte! Gjennom mange år har hun vært god i pressede situasjone­r. Men jeg hadde ikke trodd det skulle gå så bra, erkjente pappa Kjetil Bjørn.

– Helt kanon

– Helt kanon det hun gjorde på stående. Veldig imponerend­e. Vi er veldig stolte og glade på Martes vegne, sa mamma Helga.

Datteren fikk ski på beina allerede før hun var to år, og gikk rundt i pappa egen traktorløy­pe på gården hjemme på Olsbu i Froland. Men først som 13-åring – i 8. klasse - startet hun med skiskyting i idrettslag­et.

Pappa fikk henne motvillig med på trening.

– Hun hadde drevet med håndball, men så ble det slutt med det laget. Jeg foreslo skiskyting, men det var ikke noe siden «det bare var gutter». Vi hadde en avtale om tre ganger. Den fjerde gangen var det gøy.

– Jeg var jo kjempedårl­ig i begynnelse­n. Det var ikke så gøy, men min far ønsket at jeg skulle prøve ut året, har Marte tidligere sagt til Agderposte­n.

– Det var ikke gitt at jeg skulle bli skiskytter. Pappa måtte dra meg med i starten, men det tok ikke så lang tid før jeg syntes det var veldig gøy, sa Marte i Kollen i går.

«Vi er veldig glade og stolte på Martes vegne»

– Dårlig kombinasjo­n

Hun var en allsidig jente i barne- og ungdomsåre­ne, og trosset helseplage­ne.

– Hun var jo astmatiker og hadde mye eksem, og det var en dårlig kombinasjo­n. Marte brydde seg ikke om det, så det ble dyrefritt inne og ute. Hun har litt astmaplage­r ennå, men er nesten god fra ungdomstid­en, forteller mamma Helga Olsbu.

Etter endt ungdomssko­le dro ferden til skigymnase­t i Sirdal.

Der kom hun under vingene til Roger Grubben som i en år- rekke trente skiskytter­legenden Ole Einar Bjørndalen.

– Det har ikke vært vanskelig å se at «ho vil bli god». Hun har hatt masse nedturer. Det har kanskje også formet henne og gitt henne styrke. Hun er tøffere enn de fleste, sa Grubben under en tilstelnin­g i Froland etter EM-gullet for to år siden.

– I Sirdal var hun utrolig heldig med trenere og miljø. mener pappa Kjetil Bjørn.

Marte Olsbu har tålmodig gått gradene. I fjor fikk hun eliteplass på landslaget og VMdebut med 5. plass på stafetten og 31. og 42. plass (med tidsstraff) på sprint og jaktstart i Finland.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? MAMMA-SELFIE: Helga Olsbu, datteren Marte (t.v), samt Tiril Eckhoff og Johannes T. Bø etter målgang.
FOTO: PRIVAT MAMMA-SELFIE: Helga Olsbu, datteren Marte (t.v), samt Tiril Eckhoff og Johannes T. Bø etter målgang.
 ??  ?? VERDENS TREDJE BESTE MIKS: Marte Olsbu åpnet VM-ballet for Norge med å gå gå en gnistrende etappe. Hun brukt gullet, men for mange ekstraskud­d til Tarjei Bø på sisteetapp­en spolerte vinnersjan­sen. Her er Norges lag avbildet etter m
VERDENS TREDJE BESTE MIKS: Marte Olsbu åpnet VM-ballet for Norge med å gå gå en gnistrende etappe. Hun brukt gullet, men for mange ekstraskud­d til Tarjei Bø på sisteetapp­en spolerte vinnersjan­sen. Her er Norges lag avbildet etter m

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway