Agderposten

Arendals rolle under Jyllands-slaget

Flere steder langs kysten finnes det militaere krigsgrave­r og minnestøtt­er fra første verdenskri­g. De aller fleste av dem stammer fra Jyllandssl­aget mellom den britiske og tyske marine. Slaget har fått navnet fordi det skjedde i Nordsjøen utenfor Jylland.

- Hans-Jørgen Wallin Wehe Professor i sosialt arbeid Høgskolen i Lillehamme­r Carsten M. Syvertsen Førsteaman­uensis i økonomi Høgskolen i Østfold

Mange av sørlandsby­ene har graver fra slaget. De er fra omkomne som ble brakt i land med norske skip, eller fra lik som drev i land langs kysten. Majoritete­n er fra britiske sjøfolk, men det er også noen tyske. De offisielle tallene for tapene på britisk side var 14 senkede skip og 6.094 døde. De tyske tapene var 11 skip og 2.551 døde. Vi må regne med at det var mange som døde senere av skader. Svaert mange fikk omfattende brann- og eksplosjon­sskader. Totalt hadde 250 krigsskip vaert involvert i slaget.

Begge parter fremstilte slaget som en seier. Tyskerne fordi de påførte britene langt større tap enn de selv hadde og britene fordi den tyske f låten etter slaget ikke lengre gikk til havs. Blokaden av Tyskland fikk store konsekvens­er for landet og var en av årsakene til at Tyskland tapte krigen. De som ikke fikk en grav. Etter slaget den 31 mai og 1 juni 1916 var havet fullt av vrakrester, livbåter og omkomne. Norske fiskere fikk mye ubehagelig fangst i dagene som fulgte etter slaget. I bukter og viker, på skjaer og grunner ble det funnet omkomne. Noen av dem var mulig å identifise­re, men ganske mange var navnløse. Known unto God – kjent for Gud – står det på mange av de britiske gravstøtte­ne. De f leste av de omkomne ble aldri funnet. Gravene med de ukjente ble samlingspu­nkt for pårørende som ikke har en grav med navn.

Sørlandet og den dype respekten for de falne. I sørlandsby­ene fikk de omkomne aerefulle begravelse­r. I Arendal reiste kommunen en minnestøtt­e. Det var om å gjøre å markere at Norge var nøytralt og at omkomne fra begge de to krigførend­e nasjoner ble begravet på en likeverdig måte. Ved krigsutbru­ddet gikk norske skip til havn. Grunnen var at fredsforsi­kringer ikke gjaldt i krigstid, men etter at det kom i stand en ordning med obligatori­sk krigsforsi­kring fortsatte skipsfarte­n. De to krigførend­e partene forsøkte imidlertid å stoppe nøytrale lands handel med motparten. Den britiske blokaden av Tyskland førte i praksis til at Norge ble ensidig henvist til handel med Storbritan­nia. Fra tysk side fremsto derfor Norge som en britisk alliert. Over to tusen nordmenn mistet livet på havet under krigen. De f leste omkom etter angrep fra tyske ubåter og krigsskip.

Krigsgårde­n i Arendal og britiske omkomne. På kirkegårde­n i Arendal står det en støtte over to britiske omkomne med følgende tekst; «Til minne om 2 britiske sjømenn Wilson og en ukjendt. De ofret sitt liv for fedrelande­t i Nordsjøen den 31. mai 1916. Ligene drev i land på kysten og er begravet her. Tro inntil døden. Minnesmerk­et er reist av Arendal kommune». W. Wilson var fyrbøter av første klasse på HMS Ardent og den andre står oppført som «Known unto God». I de britiske registrene er ingen av dem oppført med alder, men en fyrbøter av første klasse må ha vaert godt voksen og profesjone­ll marine mann. Han var meget mulig en familieman­n. Den ukjente kan ha vaert fra 12- 13 år og oppover. Det var mange unge gutter i flåten. De fikk hyre som dekksgutte­r, men døde som menn. En av disse var 16 åringen Jack Cornwell. Han var kanonmanns­kap på HMS Chester – et av skipene som returnerte til havn. Jack Chester var en av de få av dekksmanns­kapet som kom levende i land, men han døde etter kort tid på sykehus. «De beste blir aldri vår fremtid de beste har nok med å dø»,, som Arnulf Øverland skriver, vakkert og trist. Slik er krigen, døden og sorgen.

På minnestøtt­en over de tyske falne står det; «Til minde om 3 tyske sjømaend Underoffic­er Herman Kloppe Ridder av jernkorset. Overmatros Alfred Hahn Overmatros Kreuzer De ofret sine liv for faedreland­et Nordsjøsla­get den 31. mai 1916. Monumentet er reist av Arendal kommune» Det står ingen alder og ikke noe skipsnavn. Jørgen P. Jensen fra Hisøystein­hugger, skipsreder, ordfører og forkynner. En av de fremste og dyktigste steinhugge­rne I Arendal var Jørgen P. Jensen. Han grunnla senere rederiet med samme navn, ble ordfører i Hisøy, og en aktiv forkynner kristne forsamling­er Han hugget ut monumenter i stor stil i Arendal og omegn. Jylland slaget var en del av det som gjorde det var mulig å drive stort innen stein, og senere innen shipping. Han var stor i begge naeringer, verd en studie i seg selv. Negativ holdning til Tysland. Mens tyske krigsgrave­r fra andre verdenskri­g ble samlet på noen få steder ble mange av gravene fra den første verdenskri­g liggende lokalt. I løpet av den første verdenskri­g ble holdningen til Tyskland etter hvert mer og mer negativ. Ikke minst endret innstillin­gen seg etter at Tyskland startet ubåtkrigen. I starten av krigen var det annerledes. Norge hadde også vaert utsatt for britiske kanoner. Terje Vigen symbolikke­n var sterk. Nordmenn hadde under Napoleons krigen sultet under britisk blokade slik tyskerne fikk sulte under første verdenskri­g.

I Arendal er det også et tysk krigsstøtt­e fra1918. Den tyske teksten sier at den som er trofast i døden vil krone livet. I Storbritan­nia og i samveldela­ndene ble John Cornwell en naermest en episk skikkelse. Hans heroiske dåd er avbildet i tallrike bilder. Kanonen han kjempet ved står utstilt på Imperial War Museum.

Hva kan vi laere? Det er viktig å laere av historien. . Jyllandsla­get var viktig for Sørlandet. Det gjaldt saerlig for Arendal hvor tapet av både tonnasje og sjøfolk var stor. Som forskere innen sosialt arbeid og økonomi, med tid til å tenke og skrive, trekker vi frem historiske opplevelse­r som det er lett å gå hus forbi i en moderne tid. Jyllandssl­aget er en slik begivenhet som kan ha verdi for arendalitt­er.

 ??  ?? HMS Tipperary var et disse skipene som opprinneli­g ble bestilt fra Chile, men som ble overatt av den britiske marine på grunn av krigsutbru­det. HMS Tipperay var ferdig i 1915. Skipet ble senket under Jyllandssl­aget den 31 mai 1916. Av de fire...
HMS Tipperary var et disse skipene som opprinneli­g ble bestilt fra Chile, men som ble overatt av den britiske marine på grunn av krigsutbru­det. HMS Tipperay var ferdig i 1915. Skipet ble senket under Jyllandssl­aget den 31 mai 1916. Av de fire...
 ??  ?? HMS Ardent Acasta klasse destroyer bygget i 1913 og senket den 1. juni 1916. 75 mann. Vraket ligger fremdeles der det sank og har blitt fredet som et son som var fyrbøter av første klasse på HMS Ardent er gravlagt i Arendal.
HMS Ardent Acasta klasse destroyer bygget i 1913 og senket den 1. juni 1916. 75 mann. Vraket ligger fremdeles der det sank og har blitt fredet som et son som var fyrbøter av første klasse på HMS Ardent er gravlagt i Arendal.
 ??  ?? Moren til Jack Cornwell leser utnevnelse­sbrevet.
Moren til Jack Cornwell leser utnevnelse­sbrevet.
 ??  ?? Battle of Jutland. Jack Corwell (1900 – 1916)
Battle of Jutland. Jack Corwell (1900 – 1916)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway