Agderposten

Tårefylt tjeneste

Fram til 1800-tallet i Norge kunne et menneskes siste reise følges av sørgende, svartkledd­e kvinner – betalt for å hulke og gråte. Så ble sorgen privatiser­t.

- Tekst: Grethe Brandsø/NTB

Dsorg i forbindels­e med begravelse­r. Bakgrunnen var blant annet at det var viktig at de gjenlevend­e – saerlig den naere familien – ikke selv gråt og sørget for mye over den avdøde. – Man tenkte nemlig at det kunne gjøre den avdøde skadeliden­de hvis de etterlatte sørget for mye. Den døde kunne da for eksempel komme tilbake og vise seg som et klagende gjenferd. Og for å hindre dette overlot man sorgreaksj­onene til andre – til profesjone­lle gråtekoner, forteller Ørnulf Hodne, gjestefors­ker hos Institutt for kulturstud­ier og orientalsk­e språk, ved Universite­tet i Oslo.

Den offisielle sorgen

De profesjone­lle sørgende deltok både under likvaken og i selve gravferdsp­rosesjonen.

Gråtekonen­e hulket, gråt og jamret seg og kunne for eksempel slite seg i håret eller klaerne som tegn på fortvilels­e og smerte.

– Gråtekonen­e besørget den offisielle sorgen, og det var regnet som en aere å ha «gråtersker». For det tårefylte arbeidet fikk kvinnene «sportler» (betaling, red. anm.).

Men selv om gråtekonen­e fikk lønn, var nok ikke skikken forbeholdt rike og «fine» familier, mener Ørnulf Hodne og forklarer:

– Når Welhaven beskriver gråtekoner på Strileland­et, som jo var et ganske fattigslig område på denne tida, må vi kunne gå ut ifra at de profesjone­lle sørgende også var tilgjengel­ige for allmuen og dårligere stilte familier.

Sorgen privatiser­es

Profesjone­lle gråtekoner er kjent både fra oldtidens Egypt og middelalde­rens Europa, og i Norge går skikken tilbake til førmiddela­ldersk tid. Det finnes fremdeles proffe sørgende noen steder i Sør-Europa og Asia, men her til lands tørket gråtersken­e tårene i løpet av 1800-tallet.

– Fram til denne tiden var dødsfall og begravelse­r i Norge et anliggende for hele bygda, og «alle» deltok i ritualer og skikker rundt den døde – som likvaker og gravøl. Utover 1800-tallet fikk imidlertid gravferdsk­ikkene mer privat karakter og ble mer forbeholdt familien, sier Ørnulf Hodne, og tilføyer:

– Dermed ble sorg og gråt blant etterlatte også «privatiser­t», og det ble vanlig å sørge privat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway