Agderposten

Var dette Walt Disney s inspirasjo­n?

Arendalitt­en Louis Moe tegnet dyr med klaer på lenge før Walt Disney skapte Mikke Mus og hele Andeby-universet av velkledde dyr. Det er ikke usannsynli­g at Disney kjente til Moes tegninger.

- INGER STAVELIN inger.stavelin@agderposte­n.no 916 48 412

På Bomuldsfab­rikens filial ARTendal på Torvet i Arendal har det som omtales som «Arendals glemte kunstner» inntatt alle vegger og montre på gulvene.

På veggene henger både original-illustrasj­oner til bøker og andre eksempler på hans bildekunst. I montrene ligger bildebøker, illustrert­e lesebøker, en utgave av Saxos «Danmarks Krønike» og Danmarks første kriminalro­man «Hva skousøen gemte» – med Moes vovede tegning av en naken kvinne på coveret, blant annet. Samler på Moe Det er tredje gang Harald Solberg stiller ut

Louis Moe i Arendal på 13 år.

Så kanskje ikke bokillustr­atøren, maleren, tegneren og forfattere­n Moe er så glemt i sin fødeby lenger?

Bakgrunnen for at Solberg kan øse ut stadig nye godbiter fra denne «glemte» arendalitt­en, er Terje Bodin Larsen, som gjør det motsatt av å glemme: Han har samlet på Louis Moe i årevis. Tannlegefa­r Det kan forresten hende det er å tøye det langt, å kalle Louis Moe arendalitt. Men han ble født her den 20. april 1857, og var sønn av byens første tannlege, Halvor Moe. Tannlegen hadde kontor på Torvet (Drømmeplas­sen), familien bodde i Nygaten. Men Louis’ far døde da Louis var bare 20 år gammel og ikke ferdig med utdannelse­n. Det spøkte derfor for den unge mannens framtid.

Fikk hjelp av rike familier

Men Arendals rike familier trådte til. På Terje Bodin Larsens hjemmeside har han lagt ut et håndskreve­t regnskap som viser en liste over hvem som betalte Louis Moes utdannelse i 1884. Der står navn som Aall, Dedekam, Kallevig, Eyde og Klöcker.

De samme borgerne sponset også en annen gigant i norsk tegnekultu­r, nemlig Kragerøgut­ten Theodor Kittelsen. Han bodde også i Arendal fra 187174, og de to kunstneris­ke talentene må ha kjent hverandre. Begge gikk på Den kongelige Tegneskole i Christiani­a i 1874, før Kittelsen dro til München og Moe til Kunstakade­miet i København.

– Louis Moe er et navn alle kjenner i Danmark, sier Harald Solberg, og stusser litt på at han er så lite kjent i Norge. Men han har nok havnet i skyggen av Kittelsen.

I Danmark fikk Louis Moe til og med den aere å havne på frimerke med sin versjon av den stygge andungen, da danskene feiret sin store dikter og eventyrfor­teller H.C. Andersens 200-årsjubileu­m i 2005.

«Louis Moe er et navn alle kjenner i Danmark»

Ga ut mange bøker

Louis Moe ga ut mange bøker, både i Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og f lere andre land. Det er saerlig barnebøken­e han blir forbundet med.

Mens han studerte i København, var han av og til i Arendal i sommerferi­en. Den Vestlandsk­e Tidende skriver 17. mai 1879 i sin notisspalt­e på førsteside­n:

Malekurs i Arendal

«Som man vil se av et Avertiseme­nt i vort Dagsnummer agter hr. Louis Moe under et midlertidi­g Ophold i Hjemmet at give Undervisni­ng i Tegning. Vi kunne med Tryghed anbefale dette Foretagend­e, aldenstund vi fra Danmarks mest fremragend­e Kunstnere har seet de mest smigrende Vidensbyrd angaaende hr. Moes Begavelse og Dygtighed.»

Louis Moe ville takke Arendal for at byens borgere hadde spandert utdannelse på ham, og foraerte byen et digert, mange meter langt maleri: «Handelens og Sjøfartens Velsignels­er» eller «Havet bringer sine rikdommer», ment som en hyllest til sjøfartsby­en, og tiltenkt Rådhuset. Men gaven ble rullet sammen og lagt på loftet på byens høyere skole fordi det ble ansett å vaere for uanstendig til å vises fram.

Nysgjerrig? Det henger i Kuben, Aust-Agder kulturhist­oriske senter, uten sladding.

Etter denne mottakelse­n i Arendal, ser det ut til at Louis Moe kuttet forbindels­en helt. Han giftet seg i København, og ble dansk statsborge­r i 1919. Den eneste faste forbindels­en med Norge etter dette, var familiens hytte i Vrådal.

Arendal som tapt paradis

Utstilling­en i ARTendal har fått tittelen «Det tapte paradis», og spiller på barndommen­s rike, ikke minst skildret i Louis Moes mange barnebøker.

«Men det er ikke minst en henvisning til Louis Moes forhold til sin egen hjemby, hvor navnet hans i tillegg fortsatt er ukjent og upåaktet av de f leste» skriver Harald Solberg i galleriets egen omtale av utstilling­en.

Utstilling­en har åpent i helgene, og står til 16. oktober.

 ??  ?? I BORGERKLAE­R: Dette bildet laget Louis Moe i 1913, 15 år før Walt Disney skapte sin Mikke Mus. Dette er bare ett av og bildene skal også ha vaert i kjent i USA. På utstilling­en kan du se både bøker og mange originaler til illustrasj­onene.
I BORGERKLAE­R: Dette bildet laget Louis Moe i 1913, 15 år før Walt Disney skapte sin Mikke Mus. Dette er bare ett av og bildene skal også ha vaert i kjent i USA. På utstilling­en kan du se både bøker og mange originaler til illustrasj­onene.
 ??  ?? DYR: Her er også et eksempel på Moes tegninger av dyr. Kanskje for å fortelle noe allment om mennesker?
DYR: Her er også et eksempel på Moes tegninger av dyr. Kanskje for å fortelle noe allment om mennesker?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway