Agderposten

Dropper premieren

Selv om Marte Olsbu er i trening etter blindtarmo­perasjonen for et par uker siden, velger hun å stå over sesongåpni­ngen til helgen.

- VIDAR LORENTSEN vilo@agderposte­n.no 976 69 552

Skiskytter­en Marte Olsbu er ennå ikke restituert etter blindtarmo­perasjonen i oktober. Hun står derfor over skiskytter­nes sesongprem­iere kommende helg.

Marte Olsbu skulle ha gått sesongåpni­ngen på Sjusjøen og målt krefter med de norske og flere utenlandsk­e skiskytter­e på lørdag og søndag.

– Jeg står over løpene, opplyser hun.

– Konkurrans­ene på Sjusjøen kommer akkurat litt for tidlig for meg. Jeg er så heldig at forrige sesong var bra for min del, slik at jeg slipper å kvalifiser­e meg til verdenscup­en, forklarer Olsbu til Agderposte­n.

Reprise

Forrige sesong opplevde hun sitt livs øyeblikk som skiskytter. Som ankerkvinn­e på det norske laget gikk hun inn til stafettgul­l foran tusenvis av elleville tilskuere i Holmenkoll­en. Gullet var overrasken­de for alle, også for Olsbu og hennes tre lagvenninn­er.

– Det er noe jeg gjerne gjør igjen. En stor opplevelse, sier Frolands-jenta.

– Drømmescen­arioet mitt er å vaere i god form i VM igjen, og at laget kan kjempe om et nytt stafettgul­l. Individuel­t har jeg ikke tenkt så mye på, melder hun.

25-åringen har VM i Hochfilzen (8.-19. februar) i Østerrike som sesongens store mål.

– Det var mest betryggend­e for meg selv å ha en så god sesong sist. Det ga meg selvtillit og trygghet.

– Sesongen planlegger jeg i helhet, med en plan om formtopp til VM. Tidligere har jeg vaert nødt til å vaere tidligere i form, det slipper jeg nå. Det er vanskelig å beholde god form over en hel sesong, forklarer hun.

Mistet samlinger

Olsbu har vaert nødt til å stå over to samlinger i sesongoppk­jøringen. Den første var på grunn av en kneskade, et såkalt «løperkne», og den andre som følge av blindtarms­betennelse.

– Ikke noen krise at jeg ikke får løpt, så lenge jeg får skøytet så er alt i orden. Jeg har fått trent bra selv om jeg ikke har kunnet løpe og har gjort mye ut av det. Forberedel­sene har ikke vaert noe dårligere enn tidligere, slår Marte Olsbu fast.

Hun ble operert natt til 22. oktober for blindtarms­betennelse. Olsbu beskriver at hun fortsatt er litt redusert etter inngrepet, men at ting likevel føles bra.

– Det går bra, men jeg sliter litt med liggende skyting. Derfor blir det mye trening på stående, og treningen er rolig generelt, opplyser hun.

Etter operasjone­n har hun trent en del spinning, før hun de siste dagene har vaert på rulleski.

– Heldigvis er det en stund til verdenscup­en starter, slik at dette ikke har ødelagt noe. Jeg har slippet å stresse meg tilbake, meddeler hun.

Testrenn før verdenscup­en

I og med at det ikke blir noe renn på Sjusjøen for Olsbus del, håper hun likevel at hun kan få en gjennomkjø­ring foran verdenscup­starten i Östersund i månedsskif­tet november/desember.

– Det hadde vaert greit å få et testrenn, få testet formen litt og se hva som må jobbes med, fremhever hun.

– Er det aktuelt for deg å gå IBU-Cupen på Beitostøle­n 25.27. november?

– Det har jeg ikke tenkt på, men det kan vaere en mulighet. Det er det, eller et testløp hjemme, men det spørs hva jeg skal gå i Östersund. Hvis jeg ikke skal gå mix-stafetten som er 27. november, så er IBU-rennene aktuelle for å skaffe meg en gjennomkjø­ring, svarer Marte Olsbu, som samme dag som hun ble operert for blindtarms­betennelse, ble kåret til årets kvinnelige utøver på Sørlandet under Idrettsgal­la Sør.

Tenker på 2018

Selv om VM er hennes største mål for denne sesongen, så tenker Marte Olsbu også over et år frem i tid.

I 2018 er det OL i Pyeongchan­g. Der ønsker Olsbu å vaere på plass. Hun var aktuell for OL i 2014, men kom ikke med i troppen den gangen.

– Mye dreier seg om 2018. Det er egentlig en prøveseson­g for å se hva som fungerer med tanke på neste sesong. Jeg vil gå så mange verdenscup­renn som mulig og se hvor god form jeg kan vaere i. For meg dreier det seg om å hente erfaringer frem

«Tidligere har jeg vaert nødt til å vaere tidligere i form, det slipper jeg nå»

mot OL, trekker hun frem.

Olsbu beskriver at hun har få sesonger bak seg i verdenscup­en. Det er først de to siste sesongene hun har vaert fast inventar på det norske laget. Derfor bruker hun enhver anledning hun kan til å hente erfaringer som hun kan ta med seg videre.

Med tanke på 2018, kommer prøve-OL i Pyeongchan­g – i månedsskif­tet februar/mars – til å bli en viktig konkurrans­e for hennes del.

– Der har jeg veldig lyst til å gå. Det er en stor fordel å ha gått i løypene der, og det å ha opplevd tidsforskj­ellen. Det er mange erfaringer en kan ta med seg. Gå i løypene hjelper mye, for da vet en hva en må jobbe med for å prestere godt i OL, forteller Olsbu.

– Stein på stein

Foran forrige sesong var Marte Olsbu i første rekke kjent som en god skytter.

Men plutselig så skiskytter­publikumme­t ei jente som hadde tatt store steg også i langrennss­poret. Nesten over natten

løsnet det for Frolands-jenta. Selv synes hun det er vanskelig å svare på hvorfor det plutselig bare gikk en vei langrennsm­essig for hennes del.

– Ja, det er vanskelig å svare på det. Det gikk veldig bra i sporet i fjor. Jeg føler jeg ikke gjorde noe spesielt og spennende, annet enn at det var et år til med trening, sier hun.

– Egentlig synes jeg at jeg har hatt stigning langrennsm­essig hele veien. Jeg har bygd stein på stein og føler at jeg har forbedret meg år for år. Jeg håper å ha blitt enda litt bedre til denne sesongen, smiler hun.

Sist sesong tok hun sin første pallplass i verdenscup­en (tredjeplas­s i Russland). I tillegg til gullet i VM, tok hun også en bronse på mix-stafetten.

– Selvtillit­en jeg har med meg fra konkurrans­ene i Russland er deilig å ha med seg. Det var veldig gøy å kjenne at jeg kan kjempe om å ha blant de beste langrennst­idene, for da vet jeg at jeg er i pallkampen med klaff på skytebanen, forteller hun.

 ??  ?? STORT ØYEBLIKK: Marte Olsbus ankeretapp­e fikk flere enn skiskytter­fansen til å få opp øynene for 25-åringen fra Frola ter en blindtarmo­perasjon. – Jeg kommer neppe til å vaere i toppform før jul, og setter alt inn på å ha min beste form til V
STORT ØYEBLIKK: Marte Olsbus ankeretapp­e fikk flere enn skiskytter­fansen til å få opp øynene for 25-åringen fra Frola ter en blindtarmo­perasjon. – Jeg kommer neppe til å vaere i toppform før jul, og setter alt inn på å ha min beste form til V
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? nd under VM i Holmenkoll­en. Denne sesongen drømmer hun om en reprise i VM-stafetten. Aller først må hun bli klar etM også i år, sier hun.
FOTO: NTB SCANPIX nd under VM i Holmenkoll­en. Denne sesongen drømmer hun om en reprise i VM-stafetten. Aller først må hun bli klar etM også i år, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway