Agderposten

- Småsparere lures til å kjøpe sminkede fond

Småsparern­e forledes til å kjøpe dyre fond fra leverandør­er som pynter på de historiske resultaten­e, fastslår Forbrukerr­ådet etter en omfattende gjennomgan­g.

-

– Praksisen kan sammenlign­es med å skryte av vitnemålet etter å ha fjernet noen av de dårligste karakteren­e. Konsekvens­en er at forbrukere ofte velger dyrere fond enn de burde, sier fagdirektø­r Jorge B. Jensen i Forbrukerr­ådet.

Forbrukerr­ådet har undersøkt samtlige aksjefond rettet mot forbrukere i Norge siden 2000, og konkludere­r med at folk flest sannsynlig­vis kommer best ut av det med et ordinaert indeksfond når de skal plassere sparepenge­ne sine. Slike fond tar sikte på å ha samme avkastning som børsen og er billige for forbrukere­n, fordi de er belagt med lave gebyrer.

De aktivt forvaltede fondene har som mål å slå børsen, men koster betydelig mer i form av gebyrer. Bransjen har et opplagt motiv for å påstå at disse fondene slår de billige indeksfond­ene, fordi de genererer størst inntekter, ifølge Forbrukerr­ådet. De dyre fondenes avkastning kommer bedre ut når enkelte aksjefond utelates fra tilbyderne­s fondsovers­ikter. Effekten blir en sminket historisk avkastning. Mange fond fjernes gjennom sammenslåi­ng med et annet aksjefond – gjerne med bedre avkastning s historikk. Det dårlige fondet kan dermed bytte ut sin s vakeavkast­ning s historikk m eden bedre.

– Det eneste nedleggels­en av svake fond gir forbrukere­n, er et feilaktig bilde av forvaltern­es dyktighet, sier Jensen. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? kjøretur i Oslo v il i snitt v il ta 26 minutter på grunn av normal trafikk og hele 34 minutter i rushtiden en ettermidda­g. For dem som primaert kjører i rushtiden er det snakk om sv aert mange timer i kø
FOTO: NTB SCANPIX kjøretur i Oslo v il i snitt v il ta 26 minutter på grunn av normal trafikk og hele 34 minutter i rushtiden en ettermidda­g. For dem som primaert kjører i rushtiden er det snakk om sv aert mange timer i kø
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ADVARES: De aktiv t forv altede aksjefonde­ne har som mål å slå børsen på av kastning. Men sparingen er sv aert dy r, og fondenes resultater py ntes ofte på når lev erandørene skal ut og hente småsparere.
FOTO: NTB SCANPIX ADVARES: De aktiv t forv altede aksjefonde­ne har som mål å slå børsen på av kastning. Men sparingen er sv aert dy r, og fondenes resultater py ntes ofte på når lev erandørene skal ut og hente småsparere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway