Agderposten

Trafikksik­kerhet må ikke tape for økonomi

Forskning viser at en vei med belysning er mer trafikksik­kert enn en vei uten lys. En kommer ikke naermere visjonen om null drepte i trafikken ved å redusere trafikksik­kerheten.

- Knut Hagelia Leder i Vegvesenet­s pensjonist­forening Aust-Agder

Utbyggings­sjef E18 i Nye Veier AS, Tordis Vandeskog, skriver i Agderposte­n 15.02 at Nye Veier AS skal bygge en trafikksik­ker E18, og viser til dagens E18.

Å sammenlign­e denne gamle veien med den nye veien som skal bygges, blir feil. Alle er vel enige om at den nye veien uansett blir mer trafikksik­ker enn dagens E18 med plankryss, osv. Men konsekvens­ene av en trafikkuly­kke på den nye E18, blir sannsynlig­vis større på grunn av større hastighet. NA-rundskriv 2015/2 beskriver kravene til motorveist­andard. Parsellen fra Longum til Stølen får etter beregninge­ne, en årsdøgnstr­afikk som krever tre meter utvendig veiskulder.

Mellom Rømyr og Longumkrys­set viser beregninge­ne at trafikken blir mindre, og kravet til utvendig veiskulder er der 1,5 m. Begge deler forutsette­r veibelysni­ng og tillater 110 km/t.

Bare for å ta ett eksempel av mange, på ting som kan skje:

Dersom Nye Veier AS får ønsket sitt oppfylt, blir en smal, kanskje bare 1,5 m veiskulder den muligheten en har til å komme bort fra kjørebanen, dersom det skjer ting under kjøringen, som gjør at en har behov for å komme seg vekk.

Med trafikken på kloss hold i over 100 km/t uten veibelysni­ng, er marginene svaert små for at det kan skje en alvorlig ulykke.

Det skal ikke mer enn en snev av sunn fornuft til, for å forstå at en vei med veibelysni­ng er mer trafikksik­ker enn en vei uten veibelysni­ng. Forskning på dette viser også det.

Dette handler kun om penger. Nye Veier AS har fått klar beskjed fra høyere hold om å bygge veier billigere enn tidligere.

Denne veien skal Nye Veier AS både bygge og drifte i framtida. Det ligger i dagen at selskapet er ute etter å redusere også framtidige utgifter. Det vil gi bedre økonomisk resultat.

Det er selvfølgel­ig riktig å tenke slik, men: Det må ikke gå på bekostning av trafikksik­kerheten.

Vandeskog skriver at Nye Veier AS støtter nullvisjon­en. Det tror jeg faktisk ingen ting på. Det er i beste fall tomt prat. Det har vaert jobbet med nullvisjon­en sammenheng­ende i en årrekke for å få mer trafikksik­re veier og biler, osv.

En kommer ikke naermere visjonen om null drepte i trafikken ved å redusere trafikksik­kerheten. Det er ikke nok å si en støtter nullvisjon­en, Nye Veier AS må faktisk vise at de mener det de sier, og at de vil gjøre noe med det.

De største kostnadene ved et veianlegg ligger i selve byggeprose­ssen. Der de store pengene finnes, der ligger også muligheten­e for innsparing.

God planleggin­g og effektiv anleggsdri­ft må vaere svaret på billigere veibygging.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway