Agderposten

Styre for Raet nasjonalpa­rk

- Eirik Sørsdal Brekka

Jeg ser at grunneier Per Holt ifølge Agderposte­n 15. februar, uttaler at «det er en guds lykke at dere har fått med grunneiere i forvaltnin­gsstyret for nasjonalpa­rken».

Bortsett fra at Gud trolig eller i menneskers bevissthet ennå ikke var til stede, da noen få ble grunneiere, mens de aller fleste andre (av oss) ikke ble det, kan det vaere verdt å se naermere på både kommunen og Holts oppfatning av grunneierb­egrepet – i hvert fall i nasjonalpa­rksammenhe­ng.

For slik jeg ser det, er det ikke nødvendigv­is noen lykke (guds eller ikke guds), at noen svaert få utsorteres, møteinnkal­les og nomineres som potensiell­e medlemmer av nasjonalpa­rkens forvaltnin­gsstyre.

I hvert fall ikke når vi utallige andre som også er eiere av det ene målet som vår eiendom ligger på, tydeligvis ikke regnes med.

I dette tilfellet var det noen få (grunneiere) til stede på det aktuelle møtet i Arendal Rådhus. Er de mer kvalifiser­t til styreverv i nasjonalpa­rken, fordi de tilfeldigv­is er medlemmer av et eventuelt lokalt grunneier- eller jaktlag, fordi de, blant ytterst få på Tromøy, driver såkalt aktivt jordbruk, – og/eller, som Per Holt uttrykker det, «er vant til å ha jord under neglene og behandle ei motorsag»?

De kan jo til og med vaere hjemmeboen­de på en helt annen kant av landet, eksempelvi­s i Oslo eller i Åmli, og eie både jord- og skogteiger i grensa til eller inne i nasjonalpa­rken.

En nasjonalpa­rk er et fellesanli­ggende og bør bestyres og forvaltes som sådant.

Og når vi også vet at representa­nter for en eksklusiv grunneiers­tand med atskillig mistro, har argumenter­t mot sentrale deler av denne nasjonalpa­rken, og også drevet lobbyvirks­omhet for private utbyggings- og bruksplane­r i parkens randsoner, bør en vaere svaert nøye med hvem og fra hvilke interesseg­rupper man peker ut og velger i styret.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway