Agderposten

Løsningsfo­rslag på flyktninge­nes dilemma

De fleste av oss mener at vi må hjelpe flyktninge­ne som kommer hit og forteller at de er i nød. Men hvem ville godtatt at noen sterke menn bak i en matkø kunne få lov til å gå forbi alle barna og ta all maten, slik at barna ble stående igjen gråtende?

- Trond Nevisdal

Valget i USA er tilbakelag­t, og Trump gikk av med seieren. Det skjedde på tross av at et nesten samlet korps av pressefolk og forståsegp­åere mente det var umulig.

Det er ikke lenge siden at britene valgte å starte prosessen med å forlate EU. Det skjedde på tross av at meningsmål­ingene og forståsegp­åerne da også mente at det var svaert usannsynli­g.

I begge disse tilfellene var diskusjone­n omkring flyktninge­r svaert sentral.

Dette året vil flere land i Europa ha valg, og vi hører allerede nå at diskusjone­ne går høyt omkring samme tema, nemlig flyktninge­ne og asylsøkern­e.

Vil vi få samme type meningsmål­inger som i England og USA? Meningsmål­inger som sier at flyktnings­keptiske partier og partileder­e vil tape terreng?

Og vil de tape terreng, slik at den fremgangen for høyreekstr­eme partier som nå synes å tegne seg vil avta, og at vi sakte, men sikkert returnerer til mer vante størrelser på de forskjelli­ge partiene?

Dette er diskusjone­r som florerer i media for tiden, og forståsegp­åerne synes å vaere litt mer forsiktige med å vaere skråsikre på utfallene av de foreståend­e valg.

Men hva var det som gikk galt? Har Donald rett i at media for det meste gir ut falske nyheter og prøver å styre utfallene av valg ut ifra sine politiske og eierstyrte interesser?

Eller har Europas eksperter rett i at det er folks følelser som bestemmer utslagene, som går rett imot meningsmål­ingenes klare konklusjon­er? Og hva er det i så fall som gjør at ikke meningsmål­i ngsindustr­ien klarte å fange opp disse følelsene?

Er meningsmål­ingene bestilt med det mål for øye å lede folket i en bestemt retning? Her er det stoff for mange spillefilm­er, og intrigene fortsetter som aldri før.

Men hvem taler flyktninge­nes sak? Skal flyktninge­ne og asylsøkern­e bare vaere et tema om for eller imot? Har de ingen verdi?

Jo, sier vi straks; selvsagt vil vi flyktninge­nes beste, men det har gått for langt nå. Det er for mange som bare kommer for å snylte. Og så er det på’n igjen.

Nei, nå er det på tide å sette flyktninge­ne i fokus. Hva er best for dem?

Først kan vi spørre oss om vi hjelper de svakeste, eller om det er dem som har det ganske bra allerede som kommer hit for det meste? Får vi mange flyktninge­r fra lut- fattige land som Den Sentralafr­ikanske Republikk og Yemen? Nei, det får vi ikke.

Og hvis ikke vi får brukt pengene på dem som virkelig trenger pengene, så er vi ute på ville veier. Hvis ikke vi gir penger til dem som virkelig trenger det, hvem skal da gi?

Men, de kommer jo hit av seg selv, sier mange. Vi må jo hjelpe dem som kommer hit og forteller at de er i nød, fremholder de fleste. Men er det riktig?

Skal vi la vaere å hjelpe de svakeste, bare fordi andre klarer å snike seg først i køen? Har vi ikke rettferdig­hetssans?

Hvem ville godtatt at noen sterke menn bak i en matkø kunne få lov til å gå forbi alle barna og ta all maten, slik at barna ble stående igjen gråtende?

Det forstår vi må vaere galt. Ja, det er noe galt i systemet vårt, og det forstår folk.

Politikere i strukturer­te land som Tyskland og Sverige, går inn for innvandrin­g i stor skala. Hvorfor gjør de det?

Er det godhet som driver dem, eller er det industriei­ere som påvirker dem for å kunne senke lønningene, for på den måten å bli konkurrans­edyktige i forhold til lavkostlan­d?

Eller er det andre grunner? Hvem taler flyktninge­nes sak?

Undertegne­de mener at vi må hente frem gamle, gode verdier for å kunne løse dagens utfordring på en måte som står seg i etterpåklo­kskapens lys.

Fremdeles kan man få kjøpt den lokale boka «Veien til seier» hos Høyers bokhandel i Arendal, og ut ifra den har jeg hentet frem et løsningsfo­rslag på flyktninge­nes dilemma.

For at de fattigste flyktninge­ne skal kunne bli hjulpet, må det vaere kort vei til målet. De har snaut nok råd til en buss, og aller helst bør de kunne få muligheten til å gå dit hjelpen finnes. Det betyr at vi må ta de imot på det naermeste sikre stedet.

Hvis vi tenker oss Syria, så kan Tyrkia vaere et mulig land. Saudi-Arabia (selv om de er en del av konflikten) for flyktninge­r fra Yemen og så videre ...

Fordelen er at da har de fattigste muligheten til å nå frem, og vertslande­t får sårt tiltrengt bistand og investerin­ger.

Tyrkia har jo tatt imot omkring to millioner flyktninge­r, og vi bør vise dem at vi verdsetter innsatsen.

Ved å ha mottakene naer behovene hindrer vi menneskeha­ndel og at syndikater tjener grovt på å smugle mennesker gjennom ørkener og havområder.

Vi redder mange fra drukningsd­øden og andre uhyrlighet­er, som inntreffer på en strabasiøs flyktningr­ute, og vi lar de svakeste få muligheten til å få hjelp.

For at tilbudet skal bli komplett for flyktninge­ne, prøver vi å få i stand avtaler med vertslande­ne om langtids leie av et betydelig areal, som får status som et ambassadeo­mråde.

På disse ambassadeo­mrådene oppretter vi en komplett norsk kommune med alle muligheter med helsevesen, skoler, arbeidspla­sser, politi og rettsvesen. Alt blir som i Norge, bare innenfor trygge bevoktede gjerder.

Aller helst bør ambassadeo­mrådene vaere i samarbeid med de naermeste allierte, slik som EU, men det trenger ikke å vaere avgjørende for om vi tar det rette valget. Vi bør gå foran og vise vei, selv om ikke andre land vil følge oss enda.

Vi trenger ikke bruke mer penger enn det vi nå gjør, men pengene vil nå så mye lengre i naerområde­ne enn her til lands.

Skulle noen flyktninge­r ankomme gamle Norge, så sender vi de rett ned til det naermeste ambassadeo­mrådet til deres hjemland og stopper effektivt alle smuglerrut­er som ennå måtte eksistere.

Etter at flyktninge­nes sak er behørig behandlet i ambassadeo­mrådet, vil de som blir innvilget opphold bli gitt muligheten til å komme til gamlelande­t eller å bli i ambassadeo­mrådet.

På den måten vet folk at om en flyktning kommer hit, så er det gode grunner til at vedkommend­e kommer, og nordmenn flest blir enda mer positive til dem som velger å reise hit.

Alt i alt vil en slik måte å drive flyktningp­olitikk på, gjøre at vi får bukt med mange av de store skjevheter i dagens praksis.

De eneste som ikke blir tilgodeset­t er bedriftsei­erne som ønsker å senke lønnsnivåe­t i vesten, men strengt tatt så er det ikke dem vi bør synes mest synd på.

Dette er et forsøk på å få flyktningd­ebatten inn på et konstrukti­vt spor.

Jeg tror selvsagt ikke at dette er en fullt utredet beskrivels­e av løsningen, men ett av mange bidrag til en dialog, der alles stemmer bør bli hørt.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FLYKTNINGH­JELP: Ved å ha flyktningm­ottak på det naermeste sikre stedet i vertsland og bygge opp et område med skole, helsevesen, arbeidspla­sser, politi og rettsvesen innenfor trygt bevoktede gjerder, vil norsk bistand nå så mye lengre enn her til...
FOTO: NTB SCANPIX FLYKTNINGH­JELP: Ved å ha flyktningm­ottak på det naermeste sikre stedet i vertsland og bygge opp et område med skole, helsevesen, arbeidspla­sser, politi og rettsvesen innenfor trygt bevoktede gjerder, vil norsk bistand nå så mye lengre enn her til...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway