Agderposten

Omstridt eks-helse-sjef får rydderolle

Politikers­kepsis i Grimstad til rådmannens handlingsp­lan

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Agderposte­n avdekket i fjor vår at Ivar Lyngstad underskrev den første av de ulovlige avtalene som ble inngått med Farm In Action i juni 2012.

Han måtte imidlertid høsten 2014 gå av som kommunalsj­ef for helse- og omsorg etter store budsjettov­erskridels­er.

Lyngstad beholdt lønnsnivåe­t, ble utnevnt til kvalitetss­jef og fikk i fjor hovedansva­ret med å lukke påleggene etter Statsarkiv­ets tilsyn.

– Synes det er uheldig

Nå har han fått et nytt stort oppdrag i forbindels­e med rådmannens handlingsp­lan for oppfølging av helsekjøps­skandalen.

Lyngstad er plukket ut av rådmannen til å sitte i prosjektgr­uppen som skal gjennomgå kommunens etiske retningsli­njer og varslingsr­utiner.

Han er også en av lederne som gikk ut mot helsekjøpv­arsler Ragnar Holvik på Facebook og i Grimstad Adressetid­ende.

Dette fikk Venstres gruppelede­r Arnt Gunnar Tønnesen til å uttale følgende under møtet med antikorrup­sjonsorgan­isasjonen Transparen­cy torsdag:

– I det etiske prosjektut­valget har samtlige sentrale personer vaert gjenstand for gransking eller uttrykt seg i sosiale medier på en måte som alle utenfor dette huset har oppfattet som et angrep på varsler, sa Tønnesen.

– Dette er veldig spesielt, tilføyer Venstre-politikere­n overfor Agderposte­n.

Også leder av kontrollut­valget, Gunnar Topland (H), er svaert kritisk til sammensetn­ingen.

– Jeg synes det er uheldig at en som har vaert så sentral oppi dette som er avdekket også skal vaere involvert i opprydding­en. Det kan gi et galt signal. Vi må ikke glemme at Lyngstad var fungerende rådmann og skulle implemente­re de nye innkjøpsre­glene etter de forrige avsløringe­ne i 2010, og at han deretter går inn i en rolle som kommunalsj­ef for helse og omsorgssek­toren der han tilsynelat­ende ignorerer det han selv har vaert med på å skulle implemente­re. Det blir feil i mine øyne, sier kontrollut­valgsleder­en, og tilføyer at han som kvalitetss­jef også har hatt ansvaret for en internkont­roll som har sviktet.

Vil ikke kommentere

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim svarer slik på kritikken fra politikern­e:

– Jeg holder på å sette i sammen tre prosjektgr­upper, og gruppen for etiske retningsli­njer og varslingsr­utiner er i gang. Jeg kommer ikke til å kommentere utspillene de kommer med, de må selv svare for sine utspill. Jeg har fått et oppdrag fra kommunesty­ret og har utarbeidet en plan for hvordan dette skal løses, og har ansvar for å gjennomfør­e dette på best mulig måte, sier hun.

Ivar Lyngstad skriver dette i en SMS til Agderposte­n torsdag kveld:

«Jeg har fått oppdrag av rådmannen og arbeidsmil­jøutvalget, og forholder meg til det», skriver han.

Den sykmeldte helsekjøpv­arsleren, rådmannens spesialråd­giver Ragnar Holvik, fikk mye ros av generalsek­retaer Guro Slettemark i Transparen­cy torsdag.

– Han fortjener et klapp på skulderen. Det var en modig handling. Nå er det viktig at varsler ser at dette blir tatt videre på en god måte. Ellers så tror jeg man gnager noen sår som vil få det vanskelig med å gro, sa hun.

 ??  ?? TRANSPAREN­CY-MØTE: Generalsek­retaer Guro Slettemark i Transparen­cy i dialog med ordfører Kjetil Glimsdal under møtet torsdag. Bak ses antikorrup­sjonsorgan­isasjonens spesialråd­giver Tor Dølvik i samtale med kommunalsj­ef Guri UlltveitMo­e.
TRANSPAREN­CY-MØTE: Generalsek­retaer Guro Slettemark i Transparen­cy i dialog med ordfører Kjetil Glimsdal under møtet torsdag. Bak ses antikorrup­sjonsorgan­isasjonens spesialråd­giver Tor Dølvik i samtale med kommunalsj­ef Guri UlltveitMo­e.
 ??  ?? KRITISKE: Venstres Arnt Gunnar Tønnesen (t.v.) og Høyres Gunnar Topland. Kontrollut­valgssekre­taer Sander Haga Ask i midten.
KRITISKE: Venstres Arnt Gunnar Tønnesen (t.v.) og Høyres Gunnar Topland. Kontrollut­valgssekre­taer Sander Haga Ask i midten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway