Agderposten

Kraftige reaksjoner på millionløn­n

Reidar Fuglestad får nesten 3 millioner kroner i lønn fra det offentlig finansiert­e Sørlandet kunstmuseu­m. Det kaller fylkesordf­øreren vanvittig.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

– For meg fremstår det som vanvittig at et offentlig finansiert museum skal betale en leder nesten 3 millioner for en slik jobb. Det er over 1 million mer enn det statsminis­teren får – jeg synes det er underlig, sier Tellef Inge Mørland til Agderposte­n.

Som fylkesordf­ører represente­rer han en fylkeskomm­une som er medeier og medfinansi­erer av museet.

Uheldig signal

Faedreland­svennen kan fortelle at Reidar Fuglestad får 2.950.000 i årslønn når han forlater Dyreparken og går over til Sørlandets Kunstmuseu­m/ Kunstsiloe­n. Da beholder han den lønnen han hadde i Dyreparken, ifølge styreleder Jan Vincents Johannesse­n. Han opplyser at Fuglestad får 1,2 millioner fra museet og 1,75 millioner fra kunstsamle­r og investor Nicolai Tangens kunststift­else AKO Kunststift­else.

– Aust-Agder fylkeskomm­une bidrar til Sørlandets Kunstmuseu­m med et betydelig beløp – 1,2 millioner kroner i året. Den høye lønna gir etter mitt syn et svaert uheldig signal utad. Det er mer enn det enn de to fylkesrådm­ennene i Agder tjener til sammen, og langt over 1 million mer enn hva statsminis­teren får i godtgjørel­se, sier Mørland.

Prosjekt for eliten

I en e-post til redaksjone­n gir han uttrykk for at han er redd dette lønnsnivåe­t på Sørlandets Kunstmuseu­m «bekrefter et inntrykk av at dette er et prosjekt for eliten».

– De har allerede vaert her og signaliser­t at de er ute etter offentlig finansieri­ng av sitt nye bygg Kunstsiloe­n. Jeg tror dette lønnsnivåe­t er vanskelig for folk flest å forstå, sier Mørland.

Helt hinsides

Kunstsiloe­n er beregnet å koste en halv milliard kroner, og skal vaere ferdig til bruk i 2020.

– Det er jo ikke det offentlige som betaler hele lønna til Fuglestad. Er det ikke greit da?

– Det må vaere andre ting ved en stilling som dette som lokker enn bare penger. Nesten 3 millioner for en så spennende jobb er helt hinsides, sier han.

Han mener at også de 1,2 millionene som Sørlandets Kunstmuseu­m selv betaler av lønna er drøyt.

– Det er krevende at det gir signaler om at noen offentlig ansatte ledere er fryktelig mye mer verd enn andre, sier han.

Mørland mener den delte måten å finansiere direktørlø­nna på reiser enda et prinsipiel­t spørsmål.

– Kan direktøren vaere tilstrekke­lig uavhengig? Vil det ikke vaere vanskelig for ham å stille kritiske spørsmål til Nicolai Tangen når det er hans penger som betaler mesteparte­n av lønna hans? spør Mørland.

Kritikk fra begge kanter

Styreleder

Jan Vincents Johannesse­n synes ikke kritikken fra Mørland treffer.

– Vi har fått overvelden­de positive tilbakemel­dinger på ansettelse­n

– og så to som står stikk i strid med hverandre: En som mener vi legger for mye vekt på å bli en destinasjo­n og vil ta etter Dyreparken, altså bli for folkelige, og så Mørland som mener vi vil bygge for eliten. Der tar han fullstendi­g feil, sier Johannesse­n.

Han sier at et av målene med Kunstsiloe­n tvert imot er å få vanlige folk interesser­t i kunst.

– Jeg har sagt til Nicolai Tangen at toppen av siloen er like viktig som bildene hans. Den er 43 meter over bakken. Vi skal få folk opp dit, der de kan se «hele Sørlandet» i 360 grader. Og når de først har betalt for å komme dit, så vil de ha mer for pengene. De kommer til å se kunst både på vei opp og på vei ned. Det vi planlegger er akkurat det motsatte av det Mørland frykter. Vi skal gjøre alt vi kan for at folk fra regionen, nasjonalt og internasjo­nalt vil komme og oppleve kunst, sier han.

Sparer penger

Når det gjelder det høye lønnsnivåe­t, mener Johannesse­n at museet tvert imot vil spare på å få en direktør som er kompetent på bygging av attraksjon­er.

– Hvis vi hadde ansatt en kunsthisto­riker, ville vi ha måttet leie inn en konsulent til 3 millioner til selve byggeprosj­ektet, sier han.

Den forrige direktøren for Sørlandets Kunstmuseu­m hadde 750.000 kroner i årslønn. Johannesse­n påpeker at samlingen er blitt mer enn doblet etter at de har fått bildene fra Nicolai Tangen.

– Så stor som samlingen er nå, tror jeg 1,2 millioner er et riktig lønnsnivå. Når Kunstsiloe­n er oppe og i drift, regner jeg med at det vil bli lønnsnivåe­t for en med kunsthisto­risk bakgrunn, sier Johannesse­n.

Reidar Fuglestad er 60 år, og har en åremålssti­lling på seks år. Han får ingen etterlønn hvis han går av da. Skulle han gå før det, har han tre måneders oppsigelse etter den første måneden med prøvetid, og ni måneders etterlønn.

To årslønner i etterlønn

Aftenposte­n fortalte nylig at Audun Eckhoff får med seg kloss på 3 millioner kroner som etterlønn når han nå går av som direktør for Nasjonalmu­seet – etter endt åremålssti­lling. 3 millioner utgjør to direktørår­slønner der.

Den nye direktøren på Nasjonalmu­seet Karin Hindsbo var direktør på Sørlandets Kunstmuseu­m fra 2012 til 2014. Hun har fått en ettårig etterlønns­avtale av Nasjonalmu­seet, ifølge Aftenposte­n. Hun tjente ifølge skattelist­ene 1,03 millioner kroner i 2015, da hun var sjef for Kode (Kunstmusee­ne i Bergen).

 ??  ??
 ??  ?? NY DIREKTØR: Sørlandets Kunstmuseu­m gir den nye direktøren Reidar Fuglestad nesten 3 millioner kroner i årslønn. Det m
NY DIREKTØR: Sørlandets Kunstmuseu­m gir den nye direktøren Reidar Fuglestad nesten 3 millioner kroner i årslønn. Det m
 ??  ?? FORSVARER: Jan Vincents Johannesse­n
FORSVARER: Jan Vincents Johannesse­n
 ??  ?? KRITISK: Tellef Inge Mørland
KRITISK: Tellef Inge Mørland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway