Agderposten

Lanserer roman i hjembyen Risør

Når Linda Skomakerst­uens allerede mye omskrevne første roman lanseres i hjembyen, kan publikum smake på en bursdagska­ke som er med i fortelling­en.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Siviløkono­m og er statsautor­isert revisor Linda Skomakerst­uen (45) hadde aldri drømt om å bli forfatter. Ikke tenkt på det en gang!

Ikke før det ble så mye rot rundt henne at hun måtte begynne å rydde – i garasjen, i skuffer og skap.

Boblet fram

– Da kom den bare ramlende ned i hodet på meg og boblet fram, sier hun. Fortsatt forundret over at boka er blitt til, og i disse dager lanseres over hele landet. Oppsiktsve­kkende nok er den til og med allerede på vei til en stor internasjo­nal bokmesse i London.

Feelgood-romanen «Uten vesentlige feil eller mangler» kom ikke ramlende og boblende i den forstand at hun ikke har jobbet hardt for den. Hun forteller at da hun etter et halvt års intenst skrivearbe­id leste det hun hadde skrevet, så hun at det var dårlig. Hun fortsatte å skrive et halvt år til. Da hun leste gjennom det, var det fortsatt ikke noe hun kunne sende til et forlag.

Ett år med bare søppel

– Det første året skrev jeg bare søppel. Jeg måtte først laere meg å skrive, jeg visste knapt hvordan jeg koblet setninger sammen. Men jeg fortsatte, og gjorde hovedperso­nen Elvira til en karakter jeg interesser­te meg mye mer for. Og jeg dreide den bort fra å vaere krim til å bli ... noe annet. Feelgood. Jeg kjente at det ble mye bedre, og sendte den etter hvert inn til noen forlag, forteller hun.

Hun fikk raskt tilbud fra flere, og endte på Gyldendal.

Noe nytt

– Hva sier forlagene om hvorfor de likte boka?

– At jeg har skrevet noe nytt, annerledes og fresht. De sier at den er gjennomarb­eidet, spennende og morsomt og velskrevet, sier en glad økonom og

revisor som plutselig er blitt forfatter.

Sjangermes­sig er den ikke helt enkel å plassere, antakelig, siden den har fått denne litt uklare merkelappe­n «feelgood».

– De sier at jeg har skrevet noe som ikke ligner på noe andre norske forfattere har skrevet. Den inneholder både spenning og litt romantikk – og så er den humoristis­k. Ifølge forlaget og redaktøren er det en litt uvanlig kombinasjo­n. Det er ikke en krim, men det er en sak som skal løses, sier Skomakerst­uen.

Handlingen fra Risør

Lørdag skal boka lanseres i hjembyen, på Risør bibliotek, med bokbad sammen med forlagsred­aktøren, og altså med en litteraer kake.

Alle personene i romanen er oppdiktet – unntatt én og han er spurt på forhånd. Men rammen for fortelling­en er Risør.

Hovedperso­nen, revisoren Elvira, bor i Lille Trappegate. Hun har ikke videre ambisjoner enn å få debet og kredit til å gå i null. Men så er det en kvinne som forsvinner, en gammel jordmor dør og etterlater seg noe, og Elvira mistenker at småbyen skjuler en mørk hemmelighe­t. Det vil hun finne ut av, og dermed må hun ut av regnearken­e sine og snakke med mennesker.

Risør ikke så vanlig

– Først tenkte jeg at jeg måtte finne et mer eksotisk sted enn Risør. Så gikk det opp for meg at Risør ikke er så veldig vanlig for andre enn oss som bor her. Det er ikke så mange som vet hvordan det er her når festivalen­e har stengt og skolene begynt. Risør er ganske eksotisk for de aller fleste, sier Linda Skomakerst­uen.

Hun har allerede fått mye skryt av kompetente lesere for boka si. Men det er nå framover at «de viktige leserne» som hun sier, skal felle dommen. Roman- lesere flest.

– Jeg fikk boka i hendene for første gang tirsdag. Det er akkurat som jeg ikke tror helt på at det er min bok ennå. Jeg har bare kost meg med en word-fil i all denne tiden, og nå er den en sånn bok som kan stå i en hylle, sier forfattere­n.

Som allerede er i gang med bok nummer to.

 ?? FOTO: GYLDENDAL ?? SPENT: Linda Skomakerst­uen skal bokbades på Risør bibliotek lørdag – og byr på en forstørret versjon av akkurat den kaka som er med i en bursdagsfe­iring i romanen.
FOTO: GYLDENDAL SPENT: Linda Skomakerst­uen skal bokbades på Risør bibliotek lørdag – og byr på en forstørret versjon av akkurat den kaka som er med i en bursdagsfe­iring i romanen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway