Agderposten

TID FOR Å SÅ TOMATER

Tomater er blant de vanligste grønnsaken­e å dyrke – selv om de slett ikke er blant de enkleste å få til.

-

– Tomat er egentlig ikke en plante som egner seg for nybegynner­e. Den krever mye av både vann, naering og lys, sier gartner i Hageselska­pet, Marianne Utengen.

Den største utfordring­en er at tomater bruker lang tid på prosessen fra frøet blir sådd til fruktene kan høstes. Det samsvarer dårlig med korte norske somre.

– Siden tomater har veldig lang kulturtid, må man så tidlig. Helst bør du så innendørs allerede i mars. Men i mars er det for lite lys, og plantene trenger derfor tilleggsly­s, helst i form av et plantelys, sier hun. Og legger til at tomatene ideelt sett skal dyrkes i litt lavere temperatur enn stuetemper­atur.

Velg rett sort

Tomatentus­iast Gunn Apeland planter hvert år over hundre ulike sorter tomater, både i drivhus og på friland. Hennes beste tips for å lykkes med avlingen er å velge en sort som egner seg for norsk klima.

– Avlsarbeid­et på tomater i Vest-Europa har vaert mye rettet mot utseende, noe som har gått på bekostning av andre egenskaper. Skal man dyrke tomater på friland her i Norge, trenger man sorter som blir raskt modne og som tåler kjølige temperatur­er, sier Apeland. Hun er agronom og tidligere produksjon­sgartner, men har nå hagen som hobby.

– Dessverre er de fleste av frøene du får kjøpt på hagesentre­ne, produsert i land som Nederland og Tyskland. De er ofte billige, men egner seg ikke så godt for de klimatiske forholdene her hjemme. Å kjøpe ferdige småplanter er også problemati­sk – vanligvis står det bare for eksempel «busktomat, rød», og ikke hvilken sort det er. Dermed vet du lite om hva slags plante du får med deg, sier hun.

Russiske sorter

I stedet for å handle på hagesentre­ne kjøper Apeland tomatfrø på internett, og da gjerne russiske sorter.

– De er bedre tilpasset vårt klima, og stiller ikke like store krav til godvaer og sommervarm­e som sorter produsert lenger sør i Europa. Enkelte av de russiske sortene gir modne tomater allerede 40 dager etter utplanting. Mens noen av sortene du får kjøpt her i Norge, knapt rek- ker å bli modne før hagesesong­en er over, sier hun.

Hun nevner Novinka Altai og Ljana som gode russiske busktomats­orter, og mener det generelt er busktomate­ne som er enklest å lykkes med.

– Busktomate­r gir tidligere frukt og er mer klimasterk­e enn stengeltom­ater. Å velge sorter som gir små tomater, er også et tips – naturlig nok tar det lengre tid for en bifftomat å bli moden enn for små cherrytoma­ter, sier hun.

Vann og naering

Når frøene er sådd og blitt til planter med to varige blad, må de prikles, det vil si plantes over i hver sin potte.

– Plant dem så dypt som mulig så plantene ikke blir vinglete, råder Utengen.

Etter hvert som planten vokser, må den plantes om i større potter.

– Tomatplant­er krever en del jord, så en potte på størrelse med en vaskebøtte er et minimum. Men du bør ikke plante rett over i den største potta med en gang, planten foretrekke­r at pottestørr­elsen øker gradvis, sier hun. Utengen bor på Østlandet, og mener man der bør vente til naermere juni med å plante tomatplant­ene ut, da de er sensitive for kulde.

Utover sommeren trenger plantene jevn tilgang på vann og tilførsel av naering.

– Uten nok naering blir det ingen tomater. Hvis plantene får for lite vann eller naering, kan de dessuten få griffelråt­e, en sykdom hvor tomatene blir brune ytterst, sier hun.

Liker varme

Utengen velger å ha tomatene sine i drivhus.

– Plantene kan klare seg hvis du har en veldig varm og lun krok, men du får mye større avling hvis du lager et provisoris­k veksthus. Det trenger ikke vaere store huset, det holder med noen planker satt skrått opp mot husveggen, tipser hun.

Har du stengeltom­ater bør nye sideskudd, såkalte tjuver, knipes av. Dette er ikke nødvendig på busktomate­r. Mange tomatsorte­r må også bindes opp, de klarer ikke å baere sin egen vekt.

Selv om tomater kan vaere vanskelige å få til, vil Utengen likevel anbefale å prøve seg.

– Tomatdyrki­ng er veldig morsomt, jeg prøver meg på nye sorter nesten hvert år. Og hjemmedyrk­ede tomater smaker dessuten mye bedre enn de i butikken!

 ??  ??
 ??  ?? VARIANTER: Det finnes tusenvis av tomatsorte­r muligheter.
VARIANTER: Det finnes tusenvis av tomatsorte­r muligheter.
 ??  ?? AVLING: Å få drivhuset eller verandaen full av mo
AVLING: Å få drivhuset eller verandaen full av mo

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway