Agderposten

Vil heller ha gratis barnehage

Å få gratis barnehage betyr mer enn å beholde barnetrygd­en.

- ▶Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Småbarnsfo­reldre er ikke i tvil: De vil ha gratis barnehage fremfor barnetrygd. Røde Kors advarer mot å kutte barnetrygd­en, fordi den betyr mye for mange familier.

FAMILIEPOL­ITIKK

Det mener i hvert fall småbarnsfo­reldre som Agderposte­n møtte på en lite kaférunde, dagen etter at et offentlig utvalg kom med anbefaling­en om å behovsprøv­e barnetrygd­en, avvikle kontantstø­tten og gjøre barnehagen gratis.

Tore André Berg-Nilsen er ikke i tvil.

– Gratis barnehage vil bety mye mer enn bortfallet av barnetrygd­en. Det vil også gjøre det enklere og mer attraktivt å gå ut i jobb. Det tror jeg også samfunnet som helhet vil tjene på. Ja, det vil koste noe å innføre gratis barnehage og billigere SFO, men reduserte utgifter til barnetrygd og større skatteinnt­ekter gjennom yrkesaktiv­itet vil gi et plussregns­kap, tror Berg-Nilsen, far til Ada (3) og Synne (9 md.).

Han forteller at barnetrygd­en går sammen med de øvrige inntektene, men at det vil bety mer å få gratis barnehage enn hva bortfall av barnetrygd innebaerer.

Forstår at det engasjerer

Ved bordet sitter også Tone Helen LaPierre med sønnen John Louis (10 md.).

– Jeg bare så vidt hørt om dette forslaget. Det synes jeg det er vanskelig å ha noen saerlig mening om foreløpig, forteller hun.

Men at barnetrygd, barnehagep­riser og SFO-satser engasjerer foreldre, forstår hun godt.

Tore André er for tiden ute i pappaperm, og der håper han på større valgfrihet enn det er i dag, nå er det alt for rigide bestemmels­er mener han.

Hvordan forslaget om 20 uker til hver av foreldrene vil slå ut, kjenner han for lite til å ha noen mening om det.

– Ja takk til gratis barnehage

Linda Hellum er på kafé med datter Marit (10 md.) og søsteren Anette.

– Nå får jeg to barnehageb­arn til høsten, det koster så mye at jeg vil si ja takk til gratis barnehage mot at barnetrygd­en fjernes. Det kan hende jeg skifter mening når barna blir større, og det ikke er noen barnetrygd som bidrar til utgiftene da, men nå så er jeg ikke i tvil, sier Hellum, som påpeker at to barnehagep­lasser utgjør langt mer enn barnetrygd­en for to barn.

Press mot hjemmevaer­ende

En firebarnsm­or som vi møter, men som ikke ønsker få navn og bilde i avisen, undrer seg over om presset blir veldig stort for mødre som ønsker å vaere hjemme med barna de første årene, når det finnes gratis barnehage.

– Noen vil fortsatt ønske å vaere hjemme til barna er to-tre år. mener hun.

 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ??
FOTO: TORE ELLINGSEN
 ??  ?? IKKE I TVIL: Tore André Berg-Nilsen med Ada (3) og Synne (9md.) er ikke tvil om at han vil ha gratis barnehage og heller miste barnetrygd­en. Tone Helen LaPierre med John Louis (10 md.) har ikke rukket å sette seg så godt inn i problemsti­llingen, men...
IKKE I TVIL: Tore André Berg-Nilsen med Ada (3) og Synne (9md.) er ikke tvil om at han vil ha gratis barnehage og heller miste barnetrygd­en. Tone Helen LaPierre med John Louis (10 md.) har ikke rukket å sette seg så godt inn i problemsti­llingen, men...
 ??  ?? GRATIS BARNEHAGE: Linda Hellum (t.h.) er på kafé med søsteren Anette Hellum. Hun får to barn i barnehage til høsten når Marit (9 md.) begynner. Hun vil gjerne ha gratis barnehage.
GRATIS BARNEHAGE: Linda Hellum (t.h.) er på kafé med søsteren Anette Hellum. Hun får to barn i barnehage til høsten når Marit (9 md.) begynner. Hun vil gjerne ha gratis barnehage.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway