Agderposten

Unge forskere fra seks land til Arendal

INTERNASJO­NAL KONFERANSE:

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Forskere i alderen 14 til 19 år fra seks land kommer i slutten av april til Arendal foråvaerem­edpåeninte­rnasjonal konferanse. UTDANNING

11 av de 29 elevene ved forskerlin­jen ved Arendal videregåen­de skole er plukket ut til å represente­re vertsnasjo­nen under konferanse­n som kalles YRoNS, en forkortels­e for Young Researcher of Natural Science.

I arbeidet med å forberede konferanse­n har flere klasser vaert involvert. Elever i alle klasser med naturfagli­ge studieretn­ingsfag har meldt seg som vertsfamil­ier. Og skolen nye linje for kunst, design og arkitektur har laget en egen logo og materiell til konferanse­n. Dette har skjedd i samarbeid med laerere og elever på forskerlin­ja.

Fremtidens energi

Årets tema for konferanse­n er Energy for the future og er knyttet naert opp til norsk industri, kraftprodu­ksjon, miljøspørs­mål og lokalt naeringsli­v.

– Konferanse­n er et samarbeid mellom fylkeskomm­unen, kommunen og Vitensente­ret, forteller Gunn Jones, som er kontaktlae­rer for konferanse­n.

De tre forskerele­vene Svala Torstveit, Arne Flo Ysteng og Sivert Høilund Sivertsen er blant de 11 fra Arendal vgs. som skal vaere offisielle deltakere på konferanse­n.

Gruppearbe­id

De har jobbet i grupper som har utviklet produkter i kampen om å komme med som deltakere. Dette skulle vaere produkter som handlet om fremtidsre­ttet energi.

– Min gruppe tenkte fornybar energi og utviklet en powerbank som ble ladet via sykkel, forklarer Svala. En powerbank er en oppladbar lader, som mange bruker som nødlader til mobiltelef­onen.

Arnes gruppe jobbet tett opp mot elektronik­k og utviklet et prosjekt der de brukte vannhjul og trykket fra avløpsdele­n til å lage energi.

Termoelekt­risitet

– Vi brukte termoelekt­risitet og skapte energi gjennom temperatur­forskjelle­r, forklarer Sivert.

Hans gruppe skapte energi via en aluminiums­boks oppvarmet av et lite bål.

– Denne metoden kan også brukes med kulde, forklarer han.

Prosjekten­e skal presentere­s på konferanse­n. I tillegg skal de unge forskerne lage en abstrakt, en kort presentasj­on som introduser­er hva presentasj­onen skal handle om.

Laere forskerarb­eid

– Tanken er å laere elevene hvordan forskere arbeider, forklarer Gunn Jones.

Kommunikas­jonen vil foregå på engelsk, noe som faller lett for de unge forskerne fra Arendal. Litt vanskelige­re å forstå er de ØstEuropei­ske og indiske elevene,

– Det blir spennende å ha elever boende hjemme, sier Svala som skal ha to russiske jenter boende hjemme.

De to guttene skal ha tyske og indiske elever boende hos seg.

Kulturutve­ksling

– Noe av formålet med konferanse­n er kulturutve­ksling og internasjo­nalt samarbeid, forteller Gunn Jones.

Konferanse­n passer bra inn i satsingsom­rådet til eieren av de videregåen­de skolene i Aust-Agder, fylkeskomm­unen: Naturfag og internasjo­nalisering.

Arendal videregåen­de skole startet i 2014 opp forskerlin­jen. Her får elevene gjennom sine tre år på studieforb­eredende program mulighet til å fordype seg i naturfagen­e med tilbud om utvidet undervisni­ng og opplaering i faget Teknologi og forsknings­laeredetfø­rsteåret.

Siden 2014

Samme år, altså i 2014, har skolen deltatt i YRoNS. Deltakelse­n skal skape engasjemen­t og mulighet til å se naturfagli­ge problemsti­llinger i et internasjo­nalt perspektiv. Det er alltid førsteklas­singene fra forskerlin­jen i Arendal, som får mulighet til å delta på konferanse­n.

De utenlandsk­e elevene kommer til Arendal søndag og konferanse­n begynner mandag med åpningsser­emoni, presentasj­on av Arendal videregåen­de skole og rundtur i Arendal i tillegg til presentasj­oner av forskerele­venes prosjekter.

Bøylefoss

Tirsdag skal deltakerne besøke Vitensente­ret og Bøylefoss kraftstasj­on for å få se hvordan en vannkraftd­reven energiprod­uksjon foregår.

Onsdag går hele dagen med på guidet kysttur med MS Solrik hvor Hesnes skal besøkes.

– Vi har lagt inn noen biologiske emner underveis, forklarer Gunn Jones.

Torsdag er det avslutning og den indiske ambassadør­en deltar. Etter det offisielle, drar hele gjengen til klatrepark­en på Hove. Fredag drar deltakerne hjem.

 ??  ??
 ??  ?? UNGE FORSKERE: Sivert Høilund Sivertsen
UNGE FORSKERE: Sivert Høilund Sivertsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway