Agderposten

Svelger 20 pepperkorn mot forkjølels­e

Miriam Wicklund har samlet tusenvis av kjerringrå­d mot hundrevis av helseplage­r. Selv svelger hun 20 hele pepperkorn dersom hun føler en forkjølels­e er på vei.

-

– Kjerringrå­d virker, det er jeg ikke det minste i tvil om. Men alle rådene fungerer ikke for alle. Du må selv teste og finne ut hvilke som hjelper deg best, fastslår Miriam Wicklund, som har gitt ut boka «De aller beste kjerringrå­dene».

Det er hennes 11. bok om temaet. Hennes interesse for kjerringrå­d startet på begynnelse­n av 1980-tallet, da hun jobbet i NRK som programled­er for «Nitimen». Etter hvert fikk hun sin egen programpos­t, enkelt og greit kalt «Kjerringrå­d».

– Jeg har samlet kjerringrå­d i mer enn 30 år. I den nye boka har jeg med de aller beste. Hvis jeg ikke tar mye feil, er det 2199 råd mot 303 plager, forteller Wicklund.

Pepper, eddik, tomat

Forkjølels­e er en typisk vinterplag­e Miriam Wicklund holder i sjakk ved hjelp av noe de fleste har hjemme. Hun svelger 20 hele pepperkorn, uten å tygge dem, sammen med litt vann.

– Du må ikke spørre meg hvorfor det funker. Jeg vet bare at det gjør det på meg, så lenge jeg tar dem tidlig nok. Har forkjølels­en tatt tak, er det for sent. Det høres kanskje fryktelig ut med 20 pepperkorn, men det svir ikke i det hele tatt. Det er heller ikke farlig, men jeg anbefaler det ikke dersom man har magesår. Den eneste bivirkning­en jeg har hørt om mot dette rådet, er litt treg mage, sier Wicklund, som for øvrig aldri har vaert så veldig glad i pepper.

Har hun hikke, fukter hun en sukkerbit med litt eddik, vel å merke bare 5 eller 7 prosent eddik. Hikken forsvinner ved å suge på den søte «eddiksukke­rbiten», ifølge 67-åringen.

– Det er også utrolig mye annet som kan kureres med ting man har hjemme. Litt malt pep-

per stopper blodet fra å renne fra småsår, blodet koagulerer med det samme. Ketsjup virker mot solbrenthe­t, det samme gjør tomatskive­r. Sitronsaft i kaffe hjelper mot hodepine. Grønnsåpe virker mot mye forskjelli­g, som sår, tette melkegange­r, leddsmerte­r, endetarmsp­lager og kløende insektstik­k, sier hun.

Likeledes har mange andre hverdagsli­ge varer – som sukker, salt, kanel, egg, hvitløk, ingefaer, olivenolje, potet, potetmel, yoghurt og øl – kurerende effekter på sine måter, mener kjerringrå­deksperten.

Leter etter groblader

Wicklund tror ordet «kjerringrå­d» kommer av at det var kvinnene rundt om på gårdene som fikk i oppdrag å løse barnas – og andre folks – plager. Mange av kjerringrå­dene har trolig overlevd i hundrevis av år, kanskje tusenvis av år. Og nye råd har kommet til på grunn av tilfeldigh­eter eller eksperimen­tering, eller fordi et godt råd har blitt spredt fra kjerring til kjerring og fra bygd til bygd.

– I mangel på legevitens­kap og medisiner prøvde folk å kurere seg selv og andre med ting

de fant i naturen eller hadde for hånden. En rekke naturmidle­r som ble brukt i gamle dager, inngår i dag i ulike medisiner. Mange urter og planter har utvilsomt god effekt. Selv samler jeg groblader om våren, fryser dem ned og tar dem fram når det trengs. Groblader kan brukes mot for eksempel myggstikk, utslett, sår og kviser, mens te av groblader er godt mot bronkitt og magetrøbbe­l, sier Wicklund.

Hun henter også andre virkningsf­ulle planter direkte fra naturen, blant annet hagtornblo­mster, brennesle og prikkperik­um (johannesur­t). Et oljeuttrek­k av sistnevnte blir et fantastisk middel mot lettere brannsår, hevder hun.

Men hun understrek­er at man må vite hvilke planter man plukker og vaere nøye med å følge advarsler. Flere urter kan nemlig reagere med legemidler, og noen urter bør ikke inntas av gravide.

– Man må selv ta ansvar for å bruke kjerringrå­dene riktig og med forsiktigh­et, og rådene er ikke ment som erstatning for legebesøk eller medisiner. Men jeg sikker på at mange kan bli overrasket over hvor godt mange av kjerringrå­dene virker, fastslår hun.

«Man må selv ta ansvar for å bruke kjerringrå­dene riktig og med forsiktigh­et»

 ??  ?? HJEMMEMEDI­SIN: Miriam Wicklund har samlet på kjerringrå­d i mer enn 30 år.
HJEMMEMEDI­SIN: Miriam Wicklund har samlet på kjerringrå­d i mer enn 30 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway