Agderposten

Jeg er mann og feminist

Det er mange merkelappe­r jeg har båret med stolthet. Kristen. Sørlending. Idealist. Jeger. Til og med konservati­v. Etter den siste tids politiske utvikling ser jeg behov for å børste støvet av en annen merkelapp. Jeg har behov for å si at jeg er feminist.

- Kjell Ingolf Ropstad KrF-nestleder

Den 26. september opplevde jeg mitt livs største under. Jeg ble far for første gang! Til vår nydelige datter, Anna Louisa. Dagen etter valget i USA våknet hun meg grytidlig. Jeg slo på TV-en og fikk se Donald Trump bli valgt til president. Jeg ble sittende i senga med min lille datter i armene og kjente på bekymring.

All annen politikk til side; Trump hadde nettopp sagt hårreisend­e ting om kvinner (som ikke egner seg på trykk) og gjennom missekårin­ger fremstilt kvinner som objekter.

Hvilken verden ønsker vi våre døtre skal vokse opp i? Nylig kom jeg over oppsiktsve­kkende forskning, som viser at barn av begge kjønn ned i femårsalde­ren har en tendens til å forbinde det å vaere smart med sitt eget kjønn. Det betydde at når de ble spurt om hvem som var smarte, pekte jenter på kvinner og gutter på menn.

Men allerede i seks-sjuårsalde­ren pekte jentene i mye mindre grad på kvinner. Dess eldre jentene blir, dess mer usikre blir de på om kvinner kan vaere like smarte og talentfull­e som menn. Vi lever fortsatt i et samfunn som er gjennomsyr­et av dype sosiale og strukturel­le begrensnin­ger på jenter og kvinners muligheter helt fra fødselen av.

I et verdensper­spektiv har Norge kommet langt når det gjelder likestilli­ng. Vi er et av de mest likestilte landene i verden. Det skal vi vaere stolte over og våre foregående generasjon­er fortjener ros, men vi har fortsatt en lang vei å gå.

De som tror at kampen for like rettighete­r og muligheter for menn og kvinner i Norge og verden, er i havn, må tro om igjen.

I denne stortingsp­erioden har jeg jobbet aktivt med å bekjempe vold og overgrep mot kvinner og barn. Nyere omfangsstu­dier viser at mellom 75.000 og 150.000 mennesker årlig utsettes for vold i en naer relasjon i Norge. En ser at denne volden som regel er kjønnsbase­rt, og et overveiend­e flertall av ofrene som utsettes for grov vold, er kvinner og barn.

Undersøkel­ser viser at cirka én av 10 kvinner har vaert utsatt for grov vold av sin nåvaerende eller tidligere kjaereste. Tall fra Kripos viser også at 20–30 prosent av samlet årlige drap i Norge, begås mot kvinner av nåvaerende eller tidligere ektefelle/samboer.

Ikke nok med det, men én av 10 kvinner har blitt voldtatt. Halvparten av voldtekten­e skjer mens offeret ennå bare er et barn. Derfor må vi jobbe enda hardere for å bekjempe overgrep i naere relasjoner!

Kvinnedage­n er ofte en dag som blir typisk feiret av kvinner for kvinner. Det er selvsagt fantastisk. Men det har stadig gått mer opp for meg at tiden er inne for at menn også tar en mer aktiv og tydeligere stemme.

Jeg har ved flere anledninge­r blitt utfordret på om jeg anser meg selv for å vaere feminist. Skal jeg vaere helt aerlig er det et begrep jeg har hatt litt kvaler med. Og da gjerne fordi begrepet har blitt koblet til enkelte kontrovers­ielle saker som abort. Det er ikke hva feminisme er for meg.

Ser en på definisjon­en av feminisme i anerkjente Merriam-Webster, defineres det enkelt som: «The belief that men and women should have equal rights and opportunit­ies». Dette er noe jeg selvsagt står 100 prosent inne for og alltid har ment.

Vi lever nå i en tid som kaller oss ekstra sterkt til å forene krefter i kampen for like rettighete­r og mulighet for kvinner. Må kvinnedage­n 2017 vaere året hvor vi er rausere med våre uenigheter! Dette er en bønn til den tradisjone­lle kvinnebeve­gelsen på den ene siden og likesinned­e menn og skapfemini­ster som meg, på den andre siden.

Jeg vil fremdeles kjempe for et lovverk som i sterkere grad verner ufødt liv og som hindrer at man bruker teknologie­n til å sortere bort jenter eller mennesker med en sykdom. Men nå skriker verden etter at vi står sammen.

Jeg ønsker å kjempe for en verden der våre døtre først og fremst kan bli vurdert for de menneskene de er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway