Agderposten

Folk må ta konsekvens­en av sine kjaerlighe­tsvalg

Biskopene vil også fremover nekte prester å vaere samboere. Sogneprest Åsta Ledaal mener folk må ta konsekvens­en av sine kjaerlighe­tsvalg.

- KIRKELIV ▶ Liv Ekeberg og Inger Stavelin liek@agderposte­n.no

De 12 biskopene i Den norske kirke har samlet seg om en 22 år gammel uttalelse som sier nei til prester i samboerska­p, skriver Vårt Land.

– Ingen tvinges til å forelske seg, bli samboer eller å gifte seg, sier sogneprest Åsta Ledaal.

Agderposte­n: – Men om de har et prestekall, så har de vel to valg: a) Å gifte seg eller b) å bli boende alene?

– Ja ... Sogneprest Ledaal drar på det.

– De kan også bli kjent på andre måter før de velger å ha samme bostedsadr­esse. Jeg mener at prester må ta valg som gir troverdigh­et i den rollen de har som forbilder.

«Står ganske samlet»

Debatten om hvorvidt prester kan vaere samboere har kommet opp i etterkant av forrige ukes bispemøte. Der drøftet landets 12 biskoper hvilke krav Kirken skal stille til presters samlivsfor­m. Konklusjon­en ble at uttalelsen fra 1995 fortsatt skal gjelde.

Her står det at det «ikke er forenlig med krav kirken stiller til sine ansatte å inngå samlivsfor­hold utenom et ordnet ekteskap».

– Vi står ganske samlet rundt vår posisjon, og vi vil at 95-uttalelsen skal vaere retningsgi­vende. Det er lenge siden 1995, men synspunkte­ne er ikke så annerledes nå, uttaler biskop Helga Byfuglien til Vårt Land.

Vil ikke ordinere samboende

Konsekvens­ene er at ingen biskoper vil ordinere prestestud­enter som lever i samboerska­p. Og biskopene signaliser­er at de forventer at prester som allerede er ansatt, gifter seg dersom de flytter sammen med eller allerede bor sammen med kjaeresten.

Svein Aage Christoffe­rsen, professor ved Teologisk fakultet, mener det er feil å stille bestemte krav til presters samlivsfor­m. Han satt i Bispemøtet­s samlivsutv­alg i 2013 og tok dis-

sens på samboerspø­rsmålet i rapporten utvalget leverte.

– Ikke moralsk bedre

– Man blir ikke et moralsk bedre menneske om man registrere­r samlivet sitt i et offentlig register. Alle vet at det er ekteskap som formelt sett er i orden, men som ikke holder mål, og motsatt for samboerska­p, sier Christoffe­rsen til Vårt Land.

Teologistu­dent Christine Josephine Andreassen ved Menighetsf­akultetet (MF) tok initiativ til et opprop som er underskrev­et av 30 prestestud­enter. I et debattinnl­egg som sto i Vårt Land denne uka, skriver de blant annet:

«Vi syns det er trist at samboerska­p fremstille­s som noe uønsket. Vi tror ekteskapet er den beste formen for samliv, men at samboerska­p kan vaere et godt steg mot ekteskapet».

Teologistu­dent Karen Helene Bøhn

Melhus kommer fra Tveit i Kristiansa­nd i Agder og Telemark bispedømme, og er en av de 30 som har undertegne­t.

– Det viktigste for meg er at folk ikke presses inn i et ekteskap de ikke er klar for, sier hun.

Hun mener at ekteskapet er det beste, men er selv samboer nå.

Ikke klar ennå

– Jeg er 21 år og ikke klar for ekteskap ennå. Men jeg har tre år igjen før jeg skal ordineres, og regner med å gifte meg før det, sier hun.

– Men du synes samboerska­p er greit nå?

– Det handler om at vi er ganske unge, og jeg tror det å bo sammen kan vaere en fin vei til å bli bedre kjent og bli mer klar for ekteskapet, sier hun.

Resten av livet

Leder for MFstudente­ne, Fam Karine

Heer Aas , er selv lektorstud­ent, men klar på sin støtte til medstudent­ene som skal bli prester:

– Nå kommer en helt ny generasjon prester, som har vokst opp i et annerledes samfunn hvor samboerska­p ses på som en god måte å finne ut om det er dette mennesket man ønsker å leve med resten av livet. Jeg syns det er veldig, veldig synd at Kirken skal tvinge folk inn i ekteskap. Å gifte seg er et utrolig stort valg, og det blir ikke lettere når man i tillegg skal bli prest, sier Aas til Agderposte­n.

Hun har forståelse for biskopenes argumenter, sier hun, men:

– Det er 22 år siden dette vedtaket. De må i det minste gjøre et nytt vedtak etter at denne debatten har fått pågå en stund. Nylig åpnet Kirken for vigsel av likekjønne­de par, og viste at den har oppdatert seg til tiden vi lever i. Jeg synes Kirken skal fortsette på den gode veien, sier studentled­er Aas.

Teologistu­dent Sissel Alsvik Øygarden fra Arendal studerer ved Teologisk Fakultet på Universite­tet i Oslo. Hun synes det er baklengs at samboerska­p fortsatt er noe kirkens ledere vil legge seg opp i.

– Jeg lurer på om biskopene bare trengte å gi de konservati­ve noe, etter vedtaket om likekjønne­t vigsel, sier hun.

Så hvilket svar ville en prest fått om han eller hun var samboer og ringte på en ledig prestestil­ling i vårt bispedømme?

Kan spørre

– Når vi lyser ut en prestestil­ling, har vi alltid med formulerin­g som åpner for at vi kan stille spørsmål om samlivssta­tus ved intervjuet, svarer personalsj­ef Bjarne Nordhagen i Agder og Telemark bispedømme.

Sogneprest i Notodden Liv Jeppestøl har siden 1. august i fjor vaert hovedtilli­tsvalgt i Agder og Telemark bispedømme.

– Jeg har ingen oversikt over om folk er gift eller ei. Personlig kjenner jeg ingen som lever som samboer og jobber som prest av de rundt 120 prestene som jobber i vårt bispedømme, sier Jeppestøl til Agderposte­n.

Så langt har hun ikke blitt kontaktet om denne problemsti­llingen.

 ??  ?? DYNELØFTIN­G: Sogneprest Åsta Ledaal er opptatt av at prester må ta valg som gir troverdigh­et i den rollen de har som forbilder.
DYNELØFTIN­G: Sogneprest Åsta Ledaal er opptatt av at prester må ta valg som gir troverdigh­et i den rollen de har som forbilder.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway