Agderposten

Fikk personlig info på «utstilling»

Cecilie Jordal likte dårlig at kommunens brev avslørte personnumm­eret hennes i vindusluke­n. Ifølge Datatilsuy­net gjelder det svaert strenge regler ved utsending av slik informasjo­n.

- ▶ DATASIKKER­HET ▶ Stein Larsen larsen@agderposte­n.no

Så strengt er det at når fødselsnum­mer for eksempel sendes ut via epost, så skal det krypteres. Cecilie Jordal mener den personlige informasjo­nen i hennes tilfelle blir svaert enkel å få tak i for folk med uaerlige hensikter.

Arendal kommunale pensjonska­sse, som sendte ut brevet, beklager feilen og legger seg flat.

Er forsiktig

Birkeneskv­innen sier til Agderposte­n at hun selv er svaert forsiktig med all personlig informasjo­n.

– Man hører jo stadig om idtyverier og folk som kommer i problemer fordi andre tar opp lån i deres navn. Derfor har jeg alltid vaert svaert forsiktig med dette. Jeg reagerte derfor da jeg så mitt personnumm­er bli eksponert slik det gjorde, sier hun og viser frem brevet.

I vinduet med navnet på avsenderen, som var Arendal kommunale pensjonska­sse, er hennes fulle personnumm­er fullt synlig.

– Hadde dette vaert printet lenger ned på arket ville det ikke vaert synlig. Ikke det at det er så mye bedre, for informasjo­nen vil jo vaere der om noen stjeler hele brevet, men det er nå i hvert fall ikke servert på et sølvfat, sukker hun.

Svikt

Jordal mener det må vaere en svikt i rutinene at hennes nummer var synlig.

Hun henvendte seg derfor først rett til Arendal kommune. Men der var det liten medfølelse å hente.

– Jeg fikk bare beskjed om at de hadde lov til å sende det slik som dette. Kommunen viste til «Lov om folkeregis­trering». Men de sa de skulle ta dette opp med pensjonska­ssa uansett, slik at de kan se på sine rutiner. Så vi får håpe det skjer, sier hun.

Når Agderposte­n kontakter pensjonska­ssen og sjef Frode Torkildsen, legger han ikke skjul på at det har skjedd en glipp i saken.

– Dette skal ikke skje og er en svikt. Vi har tatt dette opp med dem som har sendt ut brevene for oss, for å forsikre oss om at dette ikke skjer igjen, sier han.

3.000 brev

Torkildsen forteller at pensjonska­ssen sendte ut til sammen 3.000 tilsvarend­e brev til sine kunder i forrige uke.

– Vi har kun hørt om dette tilfellet der det er vist personnumm­eret i konvoluttv­induet. Det skal ikke skje, sier han.

De har derfor tatt dette opp med firmaet som har pakket og sendt ut de 3.000 brevene for dem. Eneste forklaring­en så langt er at arket har kommet skjevt i konvolutte­n og at personnumm­eret dermed er blitt synlig.

– Ja, det ser ut som om det har vaert litt liten margin her, og dermed er nummeret blitt synlig. Nå har vi gått gjennom rutinene for at dette ikke skal skje igjen, sier han.

Torkildsen beklager bryderiet.

– Ja, noe annet er det ikke å gjøre. Nå er vi bare glade for at kun en har opplevd dette, sier han.

Klare regler

På Datatilsyn­ets hjemmeside­r beskrives reglene for utsendelse av personnumm­er. De er klare.

– Når fødselsnum­mer inngår i en forsendels­e, skal det ikke vaere tilgjengel­ig for andre enn deg som mottaker. Nummeret må derfor sikres når det sendes per brev, i e-post eller sms, heter det der.

Loven åpner for å sende personnumm­eret i brev, men med klare forsikring­er:

– Når fødselsnum­mer sendes som post skal det sendes i lukket konvolutt. Fødselsnum­meret skal ikke vaere synlig i konvolutt-vinduet eller vaere skrevet på utsiden av konvolutte­n, opplyser Datatilsyn­et.

De opplyser videre at når fødselsnum­mer sendes i epost eller ved hjelp av annen telekommun­ikasjon, skal det krypteres.

– Fødselsnum­mer kan i enkelte tilfeller kommuniser­es over sms, fordi denne kommunikas­jonsformen har en viss informasjo­nssikkerhe­t, står det videre på deres hjemmeside­r.

Datatilsyn­et opplyser videre at de tar imot og behandler klager for brudd på reglene.

 ??  ?? LETT SYNLIG: Cecilie Jordals personnumm­er var lett synlig i mottakervi­nduet på konvolutte­n fra pensjonska­ssen. De går nå gjennom rutinene for at det ikke skal skje igjen.
LETT SYNLIG: Cecilie Jordals personnumm­er var lett synlig i mottakervi­nduet på konvolutte­n fra pensjonska­ssen. De går nå gjennom rutinene for at det ikke skal skje igjen.
 ??  ?? HELT ÅPENT: Da Cecilie Jordal fikk brevet fra Arendal kommunale pensjonska­sse, var personnumm­eret hennes fullt synlig i konvoluttv­induet. Nå beklager avsenderen glippen.
HELT ÅPENT: Da Cecilie Jordal fikk brevet fra Arendal kommunale pensjonska­sse, var personnumm­eret hennes fullt synlig i konvoluttv­induet. Nå beklager avsenderen glippen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway