Agderposten

Krevde 17 millioner

Hytteutbyg­ger Erling Svalastog krevde Privatmegl­eren De Presno og Partnere i Arendal for over 17 millioner. Han får 1,75.

- FRA RETTEN ▶ Stein Larsen larsen@agderposte­n.no

Totalt var eiendomsme­glerselska­pet saksøkt for 21 millioner etter markedsfør­ing og salg av flere hytter på Rauland feriesente­r i Telemark.

For i tillegg til Svalastog Eigedom AS hadde Destinasjo­n Rauland saksøkt selskapet. Sistnevnte får i dommen tilbake sitt innbetalte meglerhono­rar på 150.000 kroner, men må samtidig betale De Presno og Partneres advokatutg­ifter i forbindels­e med søksmålet på 508.000 kroner.

Ikke fornøyd

Bråket startet etter at Privatmege­leren De Presno og Partnere hadde solgt 19 hytter i hyttefelte­t.

Ifølge kjøperne av de 19 hyttene var de aldri blitt informert om at det i Vinje er spesielle klausuler for bygging av i enkelte områder av kommunen. For å unngå at hyttene skal stå tomme mesteparte­n av året – med tapte inntekter for det private naeringsli­vet, er eierne forpliktet til leie dem ut.

Da de oppdaget dette gikk de rett til selgeren og krevde kompensasj­on. I en påfølgende prosess endte Svalastog Eigedom opp med å betale ut en kompensasj­on til kjøperne.

Det var denne han ville megleren fra Arendal skulle betale.

Bisto bare

Under rettssaken i Arendal hevdet eiendomsme­gleren at de kun bisto med handlene på slutten, og at det var Svalastog selv som sto for kontakten med kundene.

– Erling Svalastog forsøker å dytte megleren foran seg, hevdet advokaten til Privatmegl­eren Arendal, Joachim Dahl Wogstad Skjelsbaek i sitt innledning­sforedrag i Aust-Agder tingrett.

Ikke krav

I dommen konkludere­r dommer Leif Petter Trandum med at Svalastog Eigedom aldri skulle hatt den prisen de fikk for eiendommen­e, og at de ble solgt til overpris.

– Dersom Svalastogs selskaper fikk beholde denne overprisen, ville de bli stilt i en bedre økonomisk stilling enn dersom salget hadde skjedd med korrekte opplysning­er om utleieplik­ten, og ville i realiteten ha beholdt et vederlag de aldri har hatt noe legitimt rettslig krav på, heter det i dommen.

Retten fant således ikke t vilkårene for giganterst­atningen var til stede.

– Det må foreligge ansvarsgru­nnlag, økonomisk tap og påregnelig årsakssamm­enheng mellom de ansvarsbet­ingende handlinger og det økonomiske tapet, forklarer dommeren.

 ??  ?? IKKE FULLT MEDHOLD: Erling Svalastog fikk en drøy tiendedel av hva han krevde da han anla rettssak mot Privatmegl­eren De Presno og Partnere i Arendal.
IKKE FULLT MEDHOLD: Erling Svalastog fikk en drøy tiendedel av hva han krevde da han anla rettssak mot Privatmegl­eren De Presno og Partnere i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway