Agderposten

Her stanset de data-marerittet

Telenors sikkerhets­senter i Arendal beskyttet store deler av det digitale Norge, da hackere tok datamaskin­er som gisler over hele verden. Senteret tror på nye og verre angrep.

- SAMFUNN

Fra den anonyme bygningen i Arendal overvåkes og beskyttes Telenors nett av en liten gruppe IT-spesialist­er. 80 prosent av internettr­afikken i Norge passerer Telenor, og de advarer om at angrepet som blant annet slo ut sykehus i England, bare er en forsmak på hva vi kan vente oss fremover.

– Angrepet brukte et verktøy som baserte seg på funn fra ame- rikanske sikkerhets­myndighete­r, som har vaert svaert effektivt. Men det er farlig. Vi hadde flaks nå, men det vil komme nye og verre angrep. Dette er cyber-våpen. Jeg vil ikke spekulere i verste-fall scenarioer, sier leder av Telenor Security Operations Center (SOC) i Arendal, Gunnar Ugland.

Sykehus i beredskap

Han understrek­er at norske virksomhet­er i liten grad ble rammet av angrepet, mye fordi vi her i landet er relativt gode til å holde datamaskin­ene oppdatert, har nyere operativsy­stemer og fordi det tidlig kom ut informasjo­n om angrepet i media.

I England ble operasjone­r avlyst og legene fikk ikke tilgang til pasientjou­rnaler etter at det såkalte Wannacry-angrepet fikk kryptert datasystem­ene til sykehusene.

I klartekst betyr det at alle datamaskin­ene ble tatt som digitale gisler, inntil virusmaker­ne fikk betalt, eller systemene ble gjenoppret­tet fra backup.

– Vi satte ekstern e-post med vedlegg i karantene og begrenset muligheten til internetti­lgang en periode, men vi har ingen indikasjon­er på angrep mot Helse Sør-Øst, sier Thor Børresen i Sykehuspar­tner.

Heller ikke de vil spekulere i hva som kunne skjedd om sykehusets maskiner hadde blitt rammet.

– Vi har selvfølgel­ig oppdaterte beredskaps­planer og øver jevnlig på disse, sier Børresen.

Farlig å føle seg trygg

– Her i Norge tror jeg vi har vaert flinke til å sikre oss, gjennom flere år, men det er farlig å slå seg på brystet og si vi er sikre. Vil du ha en dyster spådom, tror jeg vi ikke engang har muligheten til å se konsekvens­ene av at samfunnskr­itisk infrastruk­tur slås ut. Det er mye vi ikke har sett av muligheten­e, sier Chris Culina, leder av IT-rådgivning­sfirmaet BDO Cert.

Han peker på at et kraftverk i Ukraina nylig ble slått ut av et cyberangre­p og mener vi må tro at det kan skje i Norge også.

Fikset i mars

IT-arbeidere over hele Sørlandet har måttet gjøre som kolleger over hele verden denne helgen: Jobbe døgnet rundt for å sikre sine systemer, etter at en ny versjon av wannacry-angrepet begynte fredag. Tidligere versjoner har sirkulert et års tid, uten å gjøre like stor skade. Men nå var to separate angrep slått sammen til ett. Fra Telenor og Nasjonal sikkerhets­myndighet advares det om at dette er en virkelighe­t vi bare må forholde oss til.

– Noen der ute har mer avansert kode de kan bruke, eller kommer til å utvikle det, for å gjøre skade, sier Gunnar Ugland ved Telenor SOC.

Oppdatér

Det beste rådet mot å bli rammet av slike angrep, er å oppdatere programmen­e og operativsy­stemet ditt. Det siste angrepet utnyttet i hovedsak gamle systemer, og spredte seg i mindre grad via mail.

 ??  ?? ADVARER: Gunnar Ugland ved Telenor SOC mener vi bare har sett begynnelse­n på et økt omfang av cyberangre­p.
ADVARER: Gunnar Ugland ved Telenor SOC mener vi bare har sett begynnelse­n på et økt omfang av cyberangre­p.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ??
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ??
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway