Agderposten

Gir opp og flytter til Thailand

Lakselus-forsker og Music Angel-gründer Baard Johannesse­n hevder han ikke er bitter til tross for at han nå gir opp patentkamp­en han har brukt enorme summer på. Nå blir Thailand hans nye base.

- ▶ NAERINGSLI­V

Det sier Baard Johannesse­n (54) på Tromøy. Han er både kjent som forsker og utvikler av kombinasjo­nsmåten for å bekjempe lakselus, men også importør at Music Angel-høyttalern­e og en ivrig forkjemper for å få Hovefestiv­alen tilbake.

Agderposte­n har ved flere anledninge­r omtalt hans patentere metode for å kombinere to legemidler i en bestemt rekkefølge og med lav dose, for bekjempels­e av lakselus.

Han har patent for metoden i de fleste land med lakseoppdr­ett, men i Norge har lagretten gått imot Patentstyr­ets avgjørelse og kjent patentet ugyldig.

Han har også tapt to rettsrunde­r mot oppdrettsg­iganten Sinkaberg-Hansen for krav om godtgjørel­se for hans metode.

Nå er de to selskapene hans Ecolice AS og Sea Lice Research Norway AS (SLRN) slått konkurs.

Krav på 10 millioner

– Konkursen ble utløst av et krav fra Sinkaberg-Hansen på ca 9 millioner kroner, og to andre selskaper på til sammen 700.000 kroner. Med renter er kravet samlet på 10 millioner kroner. Så har jeg 15 millioner kroner i egne advokatkos­tnader og 7 millioner kroner i patentkost­nader. Årslønnen min har vaert 400.000–500.000 kroner, forteller Johannesse­n.

Det er dessuten slutt på de gode tidene for Music Angel. I sin tid tjente han store penger på de små høyttalern­e, en virksomhet han startet nettopp for å kunne finansiere kampen for lusemiddel­patentet.

Mobilladin­g på festivaler

Det som står igjen nå, er tjenesten med mobilladin­g på festivaler, den er stor i England og Sverige.

– Dette engasjerer et 50-talls mennesker og vi er til stede på festivaler som trekker opp mot 100.000 besøkende, forteller den utradisjon­elle utvikleren og forskeren.

Så apropos festivaler, det er også satt en stopper for at Baard Johannesse­n kan gå inn og få Hovefestiv­alen tilbake.

Han har et naert forhold til festivalei­er Melvin Benn og har tidligere fortalt at hans store drøm er å få festivalen opp igjen, men at han var helt avhengig av å vinne frem i rettssyste­met og få ut millionene som patentrett­ighetene ville utløst.

Forlater Norge

Han kom nettopp hjem fra England, rakk å overvaere at selskapene ble slått konkurs i skifterett­en, og lørdag hiver han sekken på ryggen og forlater Norge. – Du brenner alle bruer? – Nei, så voldsomt er det ikke. Jeg skal først ha ferie og jeg skal ha Bangkok som base for videre virksomhet. Jeg vil fortsette utvikling av leselys for fattige afrikanske barn uten tilgang på strøm, som ble startet opp for noen år siden, forteller han.

– Men du er altså helt ute av lakselusmi­ddelutvikl­ingen som du har vaert engasjert med i 10 år. Tenker du ettertid at du kunne ha gjort noe annerledes?

– Det spørsmålet har jeg stilt til mange naere rådgivere. De gir meg alle tilbakemel­ding på at nei, det kunne jeg ikke. Det er dumt med hemmeligho­ld av ny kunnskap. Skal du beholde eierskapet til kunnskapen, må du gå via patentsyst­emene, sier Johannesse­n.

Han er kritisk til Innovasjon Norge som ikke gir støtte til ideer og prosjekter som ikke er patentert.

– Det er ikke mulig å gå en lang runde med patentrett­igheter først og så få støtte til utvikling, det er helt bakvendt, sier han.

Han synes det også er veldig spesielt at Sjømat Norge har engasjert samme advokat som argumenter­te mot hans patentsøkn­ader, til å arbeide for at naeringen kan fortsette med metoden han mener han har utviklet.

– Tiden for bitterhet er forbi

– Er du bitter på hvordan dette har endt?

– Kunnskapen jeg har delt om lusebekjem­pelse har spart oppdrettsn­aeringen for milliarder, tiden for bitterhet er forbi. Men jeg er møtt av en kald skulder av de fleste aktørene i bransjen, med unntak av Lerøy, Sjøtroll og noen andre. Og det blir forsket lite på dette området, og det er store aktører og mye

 ??  ??
 ??  ?? FERDIG: Etter å ha brukt 15 millioner kroner til advokater, 7 millioner kroner i patentkost­nader med krav på 9,5 millioner kroner som har sendt to av selskapene ha
FERDIG: Etter å ha brukt 15 millioner kroner til advokater, 7 millioner kroner i patentkost­nader med krav på 9,5 millioner kroner som har sendt to av selskapene ha

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway