Agderposten

Mener e-postgransk­ing er ulovlig

Hovedverne­ombud Arne Rugstad i Grimstad kommune mener en realiserin­g av kontrollut­valgets vedtak om å granske ansattes e-postkontoe­r vil vaere i strid med loven.

- ▶ HELSEKJØPS­AKEN Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Hovedverne­ombudet fremsetter påstanden om lovbrudd i en e-post til Datatilsyn­et.

Han varsler samtidig ordfører og rådmann om at han har fått en bekymrings­melding om helsemessi­ge konsekvens­er fra en ansatt i kommunikas­jons- og digitalise­ringsavdel­ingen.

«Min oppfatning som Hovedverne­ombud er at det ikke er juridisk grunnlag for slik granskning og at dette vil vaere et brudd på personoppl­ysningslov­en. Jeg vil gjennom denne varslingen be om at Datatilsyn­et vurderer om det kan foreligge et lovbrudd, eventuelt griper inn og ber kommunen stanse slik granskning til slik vurdering foreligger», skriver Rugstad til Datatilsyn­et.

«Blåser i arbeidstak­erne»

Kontrollut­valgsleder Gunnar Topland (H) avviser kategorisk påstandene fra hovedverne­ombudet.

– Vi har alt vårt på det tørre, fastslår kontrollut­valgsleder­en.

Advokatfir­maet Kluge, som har rammeavtal­e og et forretning­smessig forhold til kommunen, konkludert­e i mars med at det mest sannsynlig ikke er lovlig å gå inn i ansattes e-poster.

Advokatfir­maet Thommessen kom til motsatt konklusjon for en drøy uke siden, og pekte blant annet på de alvorlige funnene i BDO-rapporten og arkivrotet i helse- og omsorgssek­toren.

Kontrollut­valget vedtok mandag med 4 mot 1 stemme at de vil be kommunesty­ret vedta gransking, i første omgang, av to ledere i Grimstad kommune.

Både ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) og rådmann Tone Marie Nybø Solheim gjorde anstrengel­ser for å få kontrollut­valget til å si nei til gransking, men de fikk bare Eli Skaiaa (KrF) med seg.

Alle tre understrek­et og påpekte belastning­en en e-postgransk­ing vil medføre for de ansatte på rådhuset.

Men kontrollut­valget store flertall sto last og brast med utvalgsled­er Topland, som blant annet fremholdt følgende:

– Jeg forstår at det er en veldig belastning for involverte personer. Men som offentlig ansatte er det dessverre også slik at de må vaere forberedt på dette, i og med at man er satt til å forvalte innbyggern­es midler, sa han.

Kommunesty­ret skal ta stilling til e-postgransk­ing i sitt møte kommende mandag.

Helse- og omsorgssek­toren har i årene 2012 til 2016 inngått ulovlige avtaler for naermere 100 millioner. I granskings­rapporten til BDO ble det fastslått at ledelsen visste, men ikke gjorde noe med det. Ledelsen fikk deretter skarp kritikk.

Naermere 30 millioner har tilfalt det lokale omsorgssel­skapet Farm In Action, hvis eier er tidligere ansatt i helse- og omsorgssek­toren og har en svigerinne i toppledels­en.

Men ansatte på rådhuset er, etter ett års føljetong, lut lei av å bli mistenkeli­ggjort og underlagt enda en undersøkel­se.

Den ansatte som har varslet til hovedverne­ombudet skriver at politikern­e blåser i arbeidstak­eres rettighete­r og personvern.

Ble anklaget for mobbing

«Jeg mener at måten en håndterer dette på er en vesentlig trussel mot ansattes helse og omdømme, og er ødeleggend­e for det tillitsfor­holdet en trenger mellom det politiske og administra­tive nivået i kommunen», heter det blant annet i bekymrings­meldingen.

Helsekjøps­aken og andre samtidige hendelser har for øvrig allerede fått alvorlige konsekvens­er for ansattes helse i Grimstad kommune.

Økonomisje­f Helge Moen har varslet om kritikkver­dige forhold i toppledels­en. Han møtte motbør i Advokatfir­maet Kluges rapport, men fikk full støtte av Aust-Agder Revisjon IKS. Han er for tiden sykemeldt.

Rådmannens spesialråd­giver Ragnar Holvik varslet om de ulovlige helsekjøpe­ne i april i fjor. Han er også sykemeldt, og havnet i klammeri med hovedverne­ombudet i vinter.

Rugstad ble etter ytringer på Facebook og i Grimstad Adressetid­ende, fra kommunesty­rets talerstol, anklaget for mobbing av varsler.

 ??  ??
 ??  ?? LOVBRUDD: Hovedverne­ombud Arne Rugstad i Grimstad kommune mener kommunesty­repolitike­rne begår lovbrudd om de vedtar e-postgransk­ing. Bildet er tatt ved en annen anledning.
LOVBRUDD: Hovedverne­ombud Arne Rugstad i Grimstad kommune mener kommunesty­repolitike­rne begår lovbrudd om de vedtar e-postgransk­ing. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway