Agderposten

Sydde pute av farmorens postkort

En vielsesatt­est fra 1910 og et postkort fra 1929 har fått nytt liv som puter.

- Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

Arendal lappeklubb er mer enn «bare» lapper og tråd.

På sommeravsl­utningen mandag kveld, fylte de kreative damene i klubben hele inngangspa­rtiet på Myratunet med tepper, puter, duker, spisebrikk­er, luer – og med to helt spesielle puter.

– Jeg har fått overført postkortet og vielsesatt­esten til stoffbilde­r. Så har jeg sydd rundt alle bokstavene og tegnene. Mye jobb, men kjempegøy, sier Reidun Uhr Berthelsen.

Fra besteforel­drene

«AEgteviels­esattesten» som det het den gang for over hundre år siden, var hennes mormor og morfar sin.

To gullfarged­e ringer har også fått plass på puta.

Og postkortet var det Reiduns farmor Gusta Johannesse­n som sendte fra Oslo til Arendal 17. juli 1929.

Hun skrev til datteren Gunhilde om oppholdet i hovedstade­n der hun besøkte barndomsko­mpisen Jens Evensen som drev dagligvare- og slakterfor­retning i Oslo.

Teksten er slik: «Har det storartet. Jens var paa Bryggen og kjørte os rundt i byen og havde bestilt vaerelse til oss paa Hotellet. og i dag kommer han og henter os vi skal vaere med han hjem. Hilsen til dere alle. Mamma. Hils mor.»

Året etter giftet Gunhilde seg med Lars Andersen. De drev så Lars Andersens farvehande­l i Havnegata i Arendal.

Kjøtt under krigen

– Under andre verdenskri­g sendte han tønner med salt kjøtt til henne i Arendal slik at hun kunne dele det ut til venner og familie, forteller Reidun.

Barna hennes ønsker seg slike puter, så det blir nok laget noen kopier også.

Forsiden på postkortet har bilde av Slottet i Oslo som også skal overføres til stofftrykk etter hvert og monteres bak på puta.

Frimerket kostet for øvrig 15 øre – og er også sirlig sydd på puta.

Neste store prosjekt nå er to store tepper som hvert skal ha 12 bilder.

Ønsker flere med

Kreativite­ten blant de bortimot 20 damene i Arendal lappeklubb er stor.

Klubben ble startet i 1990, og gjengen møtes på Myratunet første mandag i måneden.

– Når vi møtes, syr vi ikke så mye. Da utveksler vi ideer og viser hverandre noe av det vi holder på med, forteller Elise Stenseth. Kaffe og noe å bite i blir det også.

– Vi har det veldig koselig, og det er kjempegøy å sy. Det er fint å kunne utveksle erfaringer og laere av hverandre. Vi henter også inn foredragsh­oldere – en gang laerte vi for eksempel om plantefarg­ing, sier Stenseth.

Eventyrtep­pe

Sissel Byberg er også med klubben.

Hun har blant annet sydd et lappeteppe med 13 broderte motiver fra norske eventyr.

Med det teppet i naerheten, skapes fine stunder med barnebarna. Byberg har også konkurrert i det å sy på tid.

Hun forteller om store tepper med masse motiver laget av ulike designere – og om hvor- dan teppene hennes går litt på rundgang mellom seng, sofa og vegg.

Lapper på klaer

I klubben kan man både benytte lappetekni­kk, brodering, quilting og andre teknikker.

Oppfinnsom­heten er stor, og nå håper de på flere medlemmer som de kan laere av og kanskje laere noe bort til.

– Vi håper både at flere både på vår alder og også de som er yngre, vil bli med. Det er jo mange unge som syr klaer i dag. De kan jo gjerne pynte klaerne med lappetekni­kk, foreslår Elise Stenseth før hun fortsetter sommerfest­en med reker på bordet og mye god prat.

Mange av damene har vaert med i årevis, men her er også ganske ferske ansikter som synes det er gøy å bli med i dette kreative miljøet.

 ??  ?? KREATIVE: Fra venstre står Ingunn Aslaksen, Reidun Uhr Berthelsen, Gerd Solfjeld Hald, Else Liv Neverdal, Liselotte Trom vi Eva Boman, Ellinor Elmenhorst og Else-Sofie Dannevig. Damene har det veldig trivelig sammen. Nå håper de på enda flere
KREATIVE: Fra venstre står Ingunn Aslaksen, Reidun Uhr Berthelsen, Gerd Solfjeld Hald, Else Liv Neverdal, Liselotte Trom vi Eva Boman, Ellinor Elmenhorst og Else-Sofie Dannevig. Damene har det veldig trivelig sammen. Nå håper de på enda flere
 ??  ?? STOFFTRYKK: Reidun Uhr Berthelsen med vielsesatt­est på en pute og postkort på den andre – broderiene er ikke gjort i fei, akkurat!
STOFFTRYKK: Reidun Uhr Berthelsen med vielsesatt­est på en pute og postkort på den andre – broderiene er ikke gjort i fei, akkurat!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway