Agderposten

Nå gikk han fri fordi iste kunne inneholde narko

39-åringen er dømt for ruskjøring tre ganger:

- FRA RETTEN ▶Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

39-åringen fra Arendal hevdet is-teen han ble påspandert inneholdt narkotika. Nå er han frikjent for kjøring i narkorus.

Tre ganger tidligere er 39-åringen dømt for kjøring påvirket tilstand.

Han har over flere år vist en «grunnlegge­nde mangel på respekt for sentrale bestemmels­er i Vegtrafikk­loven», som domstolen selv beskriver det.

Men da han ble tatt for fjerde gang for kjøring i narkorus – og igjen måtte møte i Aust-Agder tingrett, ble han frikjent.

Ifølge Aust-Agder tingrett kunne det nemlig ikke utelukkes at is-teen som noen skal ha gitt ham – på parkerings­plassen utenfor «Jakt & Fritid» på Stoa, inneholdt narkotika.

Ville ha pengene tilbake

Historien om 39-åringen – som nå er frikjent for kjøring i narko-rus, er ifølge dommen i AustAgder tingrett slik:

26. juni i fjor fikk 39-åringen – som tidligere tilhørte et tungt kriminelt miljø på Sørlandet, telefon fra en person han skyldte 1.000 kroner.

Nå skulle pengene betales tilbake. På røde rappen.

For å unngå at vedkommend­e oppsøkte ham på hans bopel, valgte 39-åringen å møte vedkommend­e utenfor «Jakt & Fritid» på Stoa i Arendal.

Der måtte 39-åringen sette seg inn i bilen til vedkommend­e han bare kjente fornavnet til

– Med «en mulatts utseende», som han selv beskrev vedkommend­e i retten.

Kunne drikke dette

Stemningen i bilen – der det satt tre personer fra før, var amper.

«Hans inntrykk var at de tre personene han møtte var påvirket av annet enn alkohol ut fra den aggressive måten de opptrådte på», som det blir beskrevet i dommen.

«Etter kort tid ba han om å bli kjørt til bensinstas­jonen som ligger på motsatt side av veien, i det han var tørst og ønsket seg noe å drikke», som dommeren skriver.

«Dette ble avslått, men han fikk en flaske med is-te av N.N, med beskjed om at han kunne drikke dette», som det heter videre. «Under oppholdet i bilen – som varte i ca 45 minutter, drakk han flere ganger av flasken», beskrives det i dommen.

Ble stoppet av politiet

Da 39-åringen skulle kjøre hjem, ble han stanset av politiet.

Politiet fikk med en gang mistanke om at han var påvirket.

«Mistanken ble styrket etter en «tegn og symptomtes­t», som politifolk­ene beskrev det.

I sin forklaring i Aust-Agder tingrett sto imidlertid 39-åringen fast ved at han ikke følte seg beruset da han ble stanset. Først da han ble fremstilt for blodprøve – en halv time senere, merket at han følte seg «ør og rar».

Utover kvelden følte han seg ytterliger­e «tåkete og svimmel», som det heter videre i dommen.

Om skyldspørs­målet skriver Aust-Agder tingrett blant annet dette:

«Basert på de tilgjengel­ige bevis finner ikke retten å kunne se fullstendi­g bort fra tiltaltes forklaring om at han møtte tre personer på Stoa forut for kjøringen tilbake til bolig, kan vaere riktig».

Streng bevisbyrde

At han drakk av en flaske med is-te «som ble gitt ham i er miljø hvor de øvrige var påvirket av annet enn alkohol», som domstolen beskriver det, kan han ifølge dommen heller ikke klandres for.

«Det kan ikke bebreides ham som uaktsomt at han ikke forsto at is-teen var blandet med narkotiske stoffer», heter det i dommen.

000

Dommen i Aust-Agder tingrett gir et interessan­t innblikk i hvor overbevist en domstol må føle seg for at noen skal kunne dømmes for et kriminelt forhold. Om dette skriver tingrettsd­ommen Jan Atle Hansen:

«I en straffesak er problemsti­llingen ikke hva som fremstår som mest sannsynlig» skriver dommeren og understrek­er at «enhver rimelig tvil om faktiske forhold av betydning for bedømmelse­n av skyldspørs­målet skal komme tiltalte til gode».

Dermed ble han frikjent.

Innen to uker må påtalemynd­igheten ha bestemt seg for om de vil anke den enstemmige dommen i Aust-Agder tingrett.

 ??  ?? IS-TE: På denne parkerings­plassen – utenfor «Jakt & Fritid» på Stoa i Arendal, hevdet 39-åringen at han fikk flasken med is-te som må ha inneholdt de narkotiske stoffene klonazepam og metamfetam­in.
IS-TE: På denne parkerings­plassen – utenfor «Jakt & Fritid» på Stoa i Arendal, hevdet 39-åringen at han fikk flasken med is-te som må ha inneholdt de narkotiske stoffene klonazepam og metamfetam­in.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway