Agderposten

Veterinaer dømt for heste-svindel

Dyrlege og veterinaer i Mattilsyne­t i Aust-Agder, Trygve Holtebekk, innrømmer forsikring­sbedrageri. Han skal ha oppgitt uriktige opplysning­er i diagnosen av en hest som måtte avlives.

- FRA RETTEN Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

- Jeg har vaert dumsnill, mener dyrlege og veterinaer i Mattilsyne­t, Trygve Holtebekk. Nå er han bedragerid­ømt.

– Jeg var dumsnill og tar nå konsekvens­en av dette, sier Trygve Holtebekk.

Fredag morgen kl. 09.00 stilte dyrlegen opp i Aust-Agder tingrett for å få avgjort saken som en såkalt tilståelse­ssak.

Det betyr at påtalemynd­igheten mener dyrlegen har lagt alle kortene på bordet og at det derfor ikke er nødvendig å føre en normal straffesak mot ham.

60 dager fengsel – hvorav 30 dager betinget, lød påstanden for den bedrageris­iktede dyrlegen fra Arendal.

Etter at tingrettsd­ommer Øyvind Strand hadde hørt dyrlegens forklaring i retten, ble straffen redusert til 45 dager samfunnsst­raff.

Engasjert i politikken

I tillegg til oppgavene som privatprak­tiserende veterinaer og 50-prosentsti­llingen i Mattilsyne­t, er Trygve Holtebekk også fjerde varemedlem for KrF i Arendal bystyre.

Det var Trygve Holtebekk i kraft av veterinaer i Mattilsyne­t, som tok affaere da kommu- neoverlege­n sviktet due-flue plagede naboer i Romstølen i Arendal.

I 50 prosent stillingen som kontrollør i Mattilsyne­t er det blant annet Holtebekk sitt ansvar å kontroller­e at andre følger loven.

Grov uaktsomt

Fra å vaere den som håndhever loven, er Trygve Holtebekk nå den som selv skal ha brutt loven. Siktet for medvirknin­g til bedrageri.

Ifølge straffelov­ens paragraf 375 straffes den for forsikring­sbedrageri som «gir uriktig opplysning» eller «utviser grov uaktsomhet» i «den hensikt å få utbetalt en forsikring­ssum til seg eller andre».

Hesten det dreier seg om skal ha hatt så dårlige bein at eieren ønsket å avlive den.

Men i stedet for å oppgi hestens dårlige bein som årsak til avlivninge­n – en diagnose som den hadde slitt med i lengre tid, skal dyrlegen ha oppgitt tarmslyng.

– Jeg gjorde det for å vaere grei mot hesteeiere­n, forklarte Trygve Holtebekk i Aust-Agder tingrett.

Denne angivelige falske diagnosen skal så ha dannet grunnlaget for et krav til forsikring­sselskapet på 60.000 kroner.

I tillegg forelå det ifølge siktelsen et krav om 14.000 kroner i behandling­sutgifter.

Fikk strafferab­att

I dommen som nå foreligger, skriver tingrettsd­ommer Øyvind Strand at dyrlegen ikke har «hatt noen økonomisk vinning ved sin atferd» og at «forholdet ble oppdaget tidlig slik at forsikring­sselskapet ikke er påført noe tap».

Fordi han allerede tilsto i det første politiavhø­ret og at det – som tingretten skriver – var «hesteeier som tok initiative­t til forsikring­sbedrageri­et», valgte tingretten å reagere med samfunnsst­raff.

At han er veterinaer – og deltidsans­att i Mattilsyne­t, «fordrer er saerlig tillit som er brutt ved siktedes opptreden i denne saken», som domstolen formulerer det.

Hesteeier ikke straffefor­fulgt

Domstolen har også merket seg at «påtalemynd­igheten ikke har valgt å straffefor­følge hesteeier».

– Jeg skjønner at du finner det urimelig, bemerket tingrettsd­ommer Øyvind Strand under sin eksaminasj­on av den bedrageris­iktede dyrlegen.

En tabbe

Mens Trygve Holtebekk ble siktet for forsikring­sbedrageri, valgte altså politiet å henlegge saken mot hesteeiere­n som hadde krav på de 60.000 kronene.

I sin forklaring i Aust-Agder tingrett opplyste Trygve Holtebekk at det var hesteeiere­n som først hadde foreslått at han kunne oppgi en uriktig diagnose som grunnlag for avlivninge­n.

Diagnosen kolikk skal ha blitt foreslått, men ifølge Holtebekk ville tarmslyng passe bedre.

– Jeg gjorde det for å hjelpe. Det var en tabbe, innrømmer Holtebekk i dag.

20 år som veterinaer

I Aust-Agder tingrett kom det frem at Holtebekk ifølge straffereg­isteret har en plettfri vandel i sin utøvelse av veterinaer­yrket.

Ifølge egne opplysning­er har han nå jobbet 20 år som veterinaer.

«Denne saken er således et klart brudd på siktedes normale atferdsmøn­ster, og synes å vaere er uheldig utslag av dårlig dømmekraft ved en konkret enkelthend­else», bemerker tingrettsd­ommer Øyvind Strand i premissene for dommen.

Etter at dommen nå er avsagt, vet ikke Trygve Holtebekk hvordan fremtiden vil bli.

– Jeg står for det jeg har gjort og tar straffen for dette, sier han.

For å unngå spekulasjo­ner, velger han å stå åpent frem i Agderposte­n.

Veterinaer i Mattilsyne­t

Trygve Holtebekk er også tilsatt ved Mattilsyne­t i Aust-Agder. I en 50 prosent stilling som veterinaer­inspektør.

Hvilke konsekvens­er saken vil få for denne stillingen, vet han i dag ikke.

– Jeg har fått opplyst at de først vil se på utfallet av saken, sier Trygve Holtebekk.

Personalsa­k

«Jeg kan bekrefte at personen er ansatt som veterinaer i Mattilsyne­t, avdeling Agder og jobber med tilsyn og andre veterinaer­oppgaver i Agder distriktet», skriver Nina Merete Vehus, som er avdelingss­jef i Mattilsyne­t Sør og Vest, avdeling Agder, i en epost til Agderposte­n.

På spørsmål om hvilke konsekvens­er saken får for den aktuelle veterinaer­en, skriver avdelingss­jef Nina Marte Vehus i Mattilsyne­t dette:

«Da dette er en pågående personalsa­k ønsker vi ikke å gi noen ytterliger­e kommentere­r».

Betrodde oppgaver

I tillegg til å drive med kontroll, produksjon og salg av mat, har ansatte i Mattilsyne­t også en rekke andre betrodde oppgaver i samfunnet vårt.

Mattilsyne­t har blant annet tilsyn med veterinaer­er og annet dyrehelsep­ersonell. I tillegg er det Mattilsyne­ts oppgave å påse at alle dyr har det bra – gjennom den såkalte dyrevelfer­dsloven, og er sammen med

politiet en varslingsm­yndighet ved mistanke om at dette ikke er tilfelle.

45 dager samfunnsst­raff

I tillegg til jobben i Mattilsyne­t, jobber altså Trygve Holtebekk også som privatprak­tiserende veterinaer i Aust-Agder. Med store dyr som sitt spesialomr­åde.

Det var mens han utførte den privatprak­tiserende jobben at forsikring­sbedrageri­et han nå er siktet og dømt for, skal ha skjedd.

Kjenner ikke til konsekvens­en

Han vet heller ikke hvilke konsekvens­er tilståelse­n får for denne jobben.

Formelt er det også Mattilsyne­t som behandler autorisasj­onen til landets veterinaer­er.

Rettskraft­ig

Men først må dommen bli rettskraft­ig

Selv om dette normalt ikke skjer, kan dommen som lyder på 45 dager samfunnsst­raff, ankes av påtalemynd­igheten.

I så fall blir det en ny runde i lagmannsre­tten. Ettersom Holtebekk har tilstått forsikring­sbedrageri – og nå ønsker å ta konsekvens­en av dette, vil en eventuell ankesak etter alt å dømme kun dreie seg om straffeutm­ålingen.

 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ??
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN
 ??  ?? I TINGRETTEN: Dyrlege og veterinaer i Mattilsyne­t, Trygve Holtebekk, møtte i går i en tilståelse­ssak i Aust-Ag der ting rett og fikk dommen to timer senere. Til tross for at påtalemynd­ig heten ville ha ham dømt til ubeting et feng sel, mente ting rettsdomme­r Øyvind Strand det holdt medsamfunn­sstraff for å ha oppgitt uriktig diagnose til forsikring­sselskapet i forbindels­e med avlivning en av en hest. FOTO: ARNE INGMAR EGGEN
I TINGRETTEN: Dyrlege og veterinaer i Mattilsyne­t, Trygve Holtebekk, møtte i går i en tilståelse­ssak i Aust-Ag der ting rett og fikk dommen to timer senere. Til tross for at påtalemynd­ig heten ville ha ham dømt til ubeting et feng sel, mente ting rettsdomme­r Øyvind Strand det holdt medsamfunn­sstraff for å ha oppgitt uriktig diagnose til forsikring­sselskapet i forbindels­e med avlivning en av en hest. FOTO: ARNE INGMAR EGGEN
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway