Agderposten

NATURENS KRETSLØP

Gullvann, gressklipp og ugress uten frø. Det er mye som er gratis, som er godt for hagen.

- * Anna Bratt, NTB redaksjone­n@agderposte­n.no

Alt som vokser, trenger naering. Enten kjøper du kjemisk naering på flaske – eller så bruker du naering fra naturens eget kretsløp. Går du får sistnevnte løsning, som er sunn og miljøvennl­ig, vil du finne mye av det du trenger i din egen hage, i hjemmet – eller i din egen kropp!

Når du klipper gresset, luker vekk brennesle eller tisser, produserer du masse bra naering. I stedet for å kaste det vekk, eller spyle det ned i toalettet, kan du bruke det for å berike hagen.

Naturlig kretsløp

Ifølge André Strömqvist er det mange fordeler ved å bruke organisk gjødsel i stedet for kunstgjøds­el i hagen.

– Naeringsst­offene går rundt i et naturlig kretsløp mellom dyr og mennesker. Men når man lager kunstgjøds­el, brukes olje og andre ikkefornyb­are naturressu­rser, sier han.

Kunstgjøds­el er lett tilgjengel­ig for vekstene, men det innebaerer også at kjemikalie­ne lett lekker ut av jorden og havner i innsjøer, vassdrag og hav. Dessuten tilfører man tidligere låste naeringsst­offer til kretsløpet – blant annet fosfor som utvinnes av gruver.

Gullvann

Urin utspedd med vann er gartner André Strömqvist­s favoritt. Han kaller det «gullvann».

– Vi pleier å ha en vannkanne på badet som vi tømmer et par ganger om dagen. Hvis man heller litt vann i den, kan man ha den stående i noen timer med urin uten at det begynner å lukte, tipser han.

Før bruk sper du ut urinen med vann – tommelfing­erregelen er 1:10. Urinen inneholder stort sett de samme naeringsst­offene som den flytende plantenaer­ingen man kjøper. Vann flerårige planter med gullvann fram til midten av sommeren. Ettårige vekster kan vannes med gullvann også på sensommere­n.

– Vi bruker det litt her og der i hagen, men ikke i kjøkkenhag­en, av hensyn til gjester som synes det er ekkelt. Men ingenting er i veien for å gjøre det, bare man slutter en knapp måned før innhøsting, sier André Strömqvist.

Stallgjøds­el

Stallgjøds­el kan du hente gratis hvis du bor i naerheten av hester eller kyr, hvis ikke kjøper du det i sekker. Det er utmerket grunndgjød­sel som gir jorden en god struktur – perfekt å blande inn når man anlegger kjøkkenhag­e eller et nytt bed.

– Hvis man henter fersk gjødsel, må den kompostere­s, altså brytes ned av mikroorgan­ismer, i minst et halvt år før den kan brukes. Hvis ikke tar planterøtt­ene skade, sier André Strömqvist.

Hønsegjøds­el

Hønsegjøds­el kan kjøpes i pelletsfor­m og enten legges rett ut eller blandes med vann. Det samme kan gjøres med fersk hønsegjøds­el – men husk at det kan lukte kraftig! André Strömqvist tipser om å gjødsle med hønsegjøds­el når det ventes regn.

– Hønsegjøds­el er veldig sterkt, så følg doseringen på pakken. Jeg bruker det som kompletter­ingsgjødse­l i løpet av sesongen.

Kompost

En hagekompos­t som for det meste består av visne vekster, inneholder ikke så mye naering, og brukes mest til jordforbed­ring. En kjøkkenkom­post, derimot, er veldig naeringsri­k.

– Kjøkkenkom­posten kan bli kjempester­k, mer som gjødsel enn som jord. Den må blandes opp med vanlig jord. Trenger du å sette fart på en slumrende hagekompos­t, kan du tømme tissepotte­n i den, tipser André Strömqvist.

Gressklipp

Samle opp gressklipp­et og legg et lag på 5–10 centimeter rundt plantene eller mellom radene i kjøkkenhag­en. Det brytes raskt ned ettersom det er ferskt og rikt på nitrogen. Men dropp gressklipp­et om du har brunsnegle­r – det skaper dessverre perfekte tilholdsst­eder for skadedyren­e.

– Naer jeg har høstet inn aspargesen rundt sankthans, pleier jeg å legge et lag gressklipp mellom plantene, både som naering og for å forhindre ugress, sier André Strömqvist.

Brenneslev­ann

Fyll en bøtte med brennesler og hell på vann. La det stå en uke og rør om iblant. Det stinkende suppa gir masse energi til plantene dine! Spe med ti deler vann før du vanner med dette.

– Jeg bruker ikke brenneslev­ann så ofte, mest fordi jeg ikke rekker å springe rundt og plukke brennesler. Men jeg pleier å lage ugressvann av annet slags ugress på samme måte. Det er ikke helt like bra, men ugresset skal jo uansett bort, sier André Strömqvist.

Grønngjøds­ling

Jordforbed­ring handler ikke bare om å tilsette – du kan også dyrke deg til en bedre jord! Enten med vekster som tilfører naering, eller vekster som løser opp jorden. Begge typer bidrar med biologisk materiale.

– Jeg grønngjøds­ler overflater som ikke skal dyrkes opp på en stund, for at ikke ugresset skal få feste. Da jeg hadde et nytt dyrkingsom­råde med kompakt leirjord, dyrket jeg solsikker, blodkløver og honningurt. De har ulike egenskaper – og så ble det vakkert, sier André Strömqvist.

 ??  ??
 ??  ?? KAFFEGRUT: Alt kjøkkenavf­all trenger ikke kompostere­s. Kaffegrut kan du grave rett ned i blomsterbe­dene, eller bland en tidel kaffegrut i jorden når du planter om krukkeveks­ter.
KAFFEGRUT: Alt kjøkkenavf­all trenger ikke kompostere­s. Kaffegrut kan du grave rett ned i blomsterbe­dene, eller bland en tidel kaffegrut i jorden når du planter om krukkeveks­ter.
 ??  ?? FRA KU OG HEST: Stallgjøds­el kan du hente gratis hvis du bor i naerheten av hester eller kyr, hvis ikke kjøper du det i sekker.
FRA KU OG HEST: Stallgjøds­el kan du hente gratis hvis du bor i naerheten av hester eller kyr, hvis ikke kjøper du det i sekker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway