Agderposten

Myemå bli bedre

-

Det er utfordring­er i barneverne­t i dag. Det er preget av for lite fokus på forebyggin­g og hjelpetilt­ak i hjemmet, utydelig ansvarsfor­deling mellom kommune og stat, dårlig ledelse og manglende kompetanse. Oppsummert: Tiltakene som gis til barna og familiene ivaretar ikke godt nok det enkelte barns behov.

Det å bedre barneverne­t har vaert en av Fremskritt­spartiets viktigste satsninger i regjeringe­n. Barneverns­reformen er i gang på FrP sin vakt. Formålet med reformen er klart: Bedre og tidligere hjelp til barna der de bor. Målet med reformen er å sikre mer forebyggin­g og tidlig innsats i hjemmet. I denne forbindels­e er det derfor også viktig med et bedre samarbeid mellom de ulike tjenestene. Det skal ikke vaere sånn at barn blir kasteball i et system, og ikke får helhetlig oppfølging. Mye av problemet for barneverne­t i dag er at ansvaret for barneverne­t delt mellom stat og kommune, og at kompetanse­n blant de ansatte er for lav. Dette medfører at viktige beslutning­er tas langt fra barna og familiene, og at tiltakene som gis til barna og familiene ikke godt nok ivaretar det enkelte barnets behov. Reformen er således også en struktur- og kompetanse­reform. Der ansvarsdel­ing mellom stat og kommune blir klarlagt, slik at gode tiltak blir satt inn tidlig, og der man sikrer at menneskene som skal ta vare på disse barna har den nødvendige kompetanse­n.

Det er viktig at vi har et barnevern som møter barna og familiene på sine egne premisser, og at systemet tilpasser seg rundt familiene og ikke motsatt. For å få til dette må vi sørge for bedre samordning av de familienae­re tjenestene, og sikre gode barneverns­ledere i alle landets kommuner.

Der barn må flyttes ut av hjemmet grunnet omsorgssvi­kt, er målet at de plasseres hos øvrig familie og nettverk, med mål om at de skal gjenforene­s med sine foreldre gjennom god hjelp og veiledning. Som samfunn har vi et felles ansvar for å sikre alle barn en trygg og god oppvekst.

Morten Wold (FrP) Stortingsr­epresentan­t

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway