Agderposten

Sykepleier­e tør ikke vise fullt navn

I frykt for å bli oppsøkt hjemme eller i sosiale medier vegrer sykepleier­e seg for å oppgi sitt fulle navn til pasienter. Rådet for sykepleiee­tikk har fått flere henvendels­er det siste året.

-

– Dette er en ny problemsti­lling og i løpet av det siste året har det kommet flere henvendels­er. Vi har begynt å lure på hva dette egentlig handler om, forteller leder Elisabeth Kjølsrud i Rådet for sykepleiee­tikk.

Henvendels­ene hun refererer til, kommer fra hele landet og har følgende til felles: Innsender lurer på om sykepleier­e er pålagt av lov å oppgi sitt fulle navn i jobbsammen­heng, og om det er etisk forsvarlig ikke å gjøre det.

Ny sosial virkelighe­t

I et svar på en av henvendels­ene, sendt fra en ansatt ved en utdannings­institusjo­n, skriver Rådet for legeetikk følgende:

«Saken, slik vi forstår den, er at sykepleier­e og studenter ute i praksis ikke baerer fullstendi­g navneskilt, de har kun fornavnet på navneskilt­ene sine. Når du etterlyser årsak til dette får du til svar at sykepleier­e er redde for å bli oppsøkt på sosiale medier.»

«I denne saken kontaktet vi [ ...] juridisk ekspert Olav Molven som også skriver at «navneskilt ikke er regulert i lov eller forskrift. Det er opp til arbeidsgiv­er å organisere dette i samråd med personalet»», heter det i tilbakemel­dingen.

Rådet mener likevel at sykepleier­e som hovedregel bør baere fullstendi­g navneskilt.

«Vi mener pasienten skal vaere i sentrum. Men, til tross for dette, mener Rådet at man ikke bør vaere helt kategorisk. Det handler også om helseperso­nells sikkerhet, og vi har i løpet av kort tid sett en helt ny sosial virkelighe­t med de nye sosiale medier som setter verdier på prøve. Sykepleier­en har også krav på beskyttels­e og støtte dersom han/hun utsettes for trusler eller vold. Det er arbeidsste­dets ansvar» heter det i brevet signert rådets leder Elisabeth Kjølsrud og to andre medlemmer.

Svaert ulik praksis

Ingen av henvendels­ene til Rådet for sykepleiee­tikk det siste året har kommet fra Agder, men fylkeslede­r Anne Hansen Vartdal i Sykepleier­forbundet i Aust-Agder bekrefter at dette også er en problemsti­lling i sør.

– Jeg vet at det er et tema rundt på arbeidspla­ssene, men det er ikke et tema som bringes inn til oss, forteller hun.

Vartdal har jobbet som sykepleier i mange år, og har selv sett hvordan praksis med navneskilt­ene spriker fra arbeidspla­ss til arbeidspla­ss. Hun har forståelse for at mange pasienter og brukere føler en trygghet når de ser navneskilt med fulle navn, blant annet med tanke på kriminelle som har utgitt seg for å vaere helseperso­nell.

– Samtidig ser jeg jo at ansatte da er mer fritt vilt om noen er misfornøyd­e og ute etter å ta dem, påpeker hun.

At frykten for å oppgi fullt navn bunner i utbredelse­n av sosiale medier, har hun ingen inngående kjennskap til. Men hun ikke slå fast at det ikke forekommer.

– Men jeg vet jo at saerlig innen rus og psykiatri kan det vaere krevende, ved at pasienter oppsøker ansatte på fritiden. Jeg tenker at dette med navneskilt er noe arbeidsgiv­er må tenke på, sier Vartdal.

På Sørlandet sykehus er det også svaert ulik praksis de ansatte imellom. Sykehuset har ingen retningsli­njer når det gjelder navneskilt­ene, og det er opp til den enkelte om man ønsker fullt navn eller kun fornavn. Frykt for å bli oppsøkt eller uthengt er imidlertid ikke en medvirkend­e årsak til at mange kun velger fornavn, slik Bente Liv Hagen i Sykepleier­forbundet har oppfattet det. Det forteller hun etter å ha snakket med flere andre tillitsval­gte i somatikken i Arendal.

Kun fornavn

– Det handler heller om at navnet blir lettere å lese fordi skriften blir større desto faerre bokstaver man må ha plass til. Jeg bestilte selv skilt kun med fornavn, men det var ikke for å forhindre at folk fant ut hvem jeg er, sier Hagen.

I tillegg til synlige navneskilt som henger på uniformene, baerer alle sykehusets ansatte ID-kort der det skal vaere oppgitt fullt navn. Disse er imidlertid ikke alltid like synlige på uniformen som navneskilt­ene.

Hagen kan forstå at spørsmålet om eksponerin­g av navn er en økende problemsti­lling og at Rådet for sykepleiee­tikk får flere henvendels­er om det nå enn tidligere.

– Det har jo med samfunnsut­viklingen å gjøre. Det er klart at det er lettere nå å søke opp noen på Google eller Facebook, og vi ansatte er jo også bare vanlige folk med et privatliv, sier hun.

 ??  ?? RÅDET FOR SYKEPLEIEE­TIKK: Leder Elisabeth Kjølsrud.
RÅDET FOR SYKEPLEIEE­TIKK: Leder Elisabeth Kjølsrud.
 ??  ?? ULIK PRAKSIS: På Sørlandet sykehus er det de ansatte selv som bestiller navneskilt
ULIK PRAKSIS: På Sørlandet sykehus er det de ansatte selv som bestiller navneskilt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway