Agderposten

Ønsker klarere regler for foto

Det knipses langt flere bilder på sykehuset nå enn tidligere, og dermed øker også sjansen for at ansatte eksponeres mot sin vilje i sosiale medier.

-

– Ja, vi pratet om det her nå, at man kanskje skulle hengt opp noen plakater rundt omkring der vi minner folk på at man må spørre før man legger ut bilder av ansatte på Facebook.

Det sier hovedtilli­tsvalgt Bente Liv Hagen ved sykehuset i Arendal.

– Viktig med godkjennin­g

Som ellers i samfunnet har mobilkamer­aer og lettere tilgang til enkelt fotoutstyr også resultert i at det knipses flere bilder på sykehuset i dag.

– Mange tar bilder i situasjone­r hvor det også er ansatte til stede, og da er det viktig å minne om reglene som også gjelder ellers i samfunnet. Man legger ikke ut bilder uten at personene har godkjent dem, saerlig ikke når det viser ansattes navn, påpeker Hagen.

Hun forteller at de ansatte hun har snakket med ikke opplever dette som noe stort problem, men at det like fullt er viktig sette søkelys på det.

– Dette er et potensielt problem i en tid hvor det tas mange bilder. Vi har retningsli­njer for det, men det er viktig å vite at de blir fulgt, understrek­er Hagen.

– Garantert diskusjone­r

Informasjo­nssjef Rune Nesdal Jonassen opplyser til Agderposte­n at sykehuset ikke har noen formaliser­t oversikt over situasjone­r der ansatte er blitt eksponert i sosiale medier eller på andre måter er blitt eksponert.

– Jeg sjekket med juristen og han kunne bekrefte at det ikke har vaert saker som har vaert behandlet formelt. Tillitsval­gte for sykepleier­ne, Grete Dølbakken, bekrefter det samme, skriver han i en e-post.

For fire år siden dukket det imidlertid opp en sak fra barneavdel­ingen i Kristiansa­nd, der det ble filmet i en behandling­ssituasjon og filmen ble lagt på YouTube.

– Når det gjelder bilder, så følger vi regelen om at det er den som blir tatt bilde av som bestemmer om et bilde kan legges ut eller ikke. Ansatte kan derfor nekte å bli tatt bilde av på jobb. Både av arbeidsgiv­er og pasienter, skriver Jonassen videre.

– Ellers er dette et interessan­t tema sett fra min side og som det garantert kommer til å bli diskusjon rundt. Kan heller ikke huske at klinisk etikkutval­g har behandlet temaet, avslutter informasjo­nssjefen.

▶ Silje Bratland Roksvåg

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? . Mange velger kun å bruke fornavn av praktiske årsaker, men andre steder er årsaken frykt for å bli oppsøkt ettertid.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX . Mange velger kun å bruke fornavn av praktiske årsaker, men andre steder er årsaken frykt for å bli oppsøkt ettertid.
 ??  ?? LETTERE: Smarttelef­oner og lett tilgang på kameraer i dag kan gi uønskede konsekvens­er for ansatte på sykehuset.
LETTERE: Smarttelef­oner og lett tilgang på kameraer i dag kan gi uønskede konsekvens­er for ansatte på sykehuset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway