Agderposten

Lyse kjøtt i sør

-

vaere en totalpakke med miljøtilta­k.

– Vi må overlevere kloden til neste generasjon helst i bedre tilstand. Men jeg kan ikke gå inn på enkelttilt­ak, det er ikke bare jeg som avgjør hvordan vi driver virksomhet­en vår. Kjøttforbr­uk har vi ikke vurdert så langt. Vi har også en landbruksn­aering som har høy miljøstand­ard og sysselsett­er mange, sier biskop Stein Reinertsen.

– Er misforståt­t

Leder i Aust-Agder Bondelag, Knut Erik Ulltveit, mener utspillet fra Borg-biskopen i beste fall er misforståt­t.

– Drøvtygger­ne gjør en fantastisk jobb med kulturland­skapet, og det har vaert beitedyr i Norge i hundrevis av år. Bondenaeri­ngen er svaert opptatt av mest mulig miljøvennl­ig drift, og ikke minst leverer vi kortreiste produkter. Det er mye mer miljøvennl­ig med kjøtt fra gårder i distriktet, enn import med skip og fly fra utlandet, påpeker bondelagsl­ederen.

Han viser også til at landbruket sysselsett­er 90.000 årsverk og omsetter for 150 milliarder kroner, Norges største fastlandsn­aering.

– Det blir litt som å sage av grenen vi sitter på, Odd Magne Harstad. Han er professor i husdyrnaer­ing ved Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t, og har forsket mye på klimautsli­pp knyttet til matproduks­jon. Han er sterk motstander av kjøttkutt som miljøtilta­k.

– Det svekker norsk produksjon fordi vi da må øke importen av mat. Da vil også nettoeffek­ten bli liten med tanke på klimagasse­r, sier han. ▶ Tore Ellingsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway